Για άλλη μια φορά αξιέπαινη κίνηση της “ΝΙΚΗΣ” για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά(video)

 

Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις της δημοτικής παράταξης “ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή” ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής στις 27 Ιουνίου 2013, με θέμα: «Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά & Μικρές Επιχειρήσεις – Μέθοδοι Αντίδρασης & Υπεράσπισης».

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών Ελλάδος» (Σ.ΥΠ.Ν.Ε.) στο ανοικτό θέατρο της πλατείας. Στόχος ήταν η ενημέρωση των κατοίκων της πόλης που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα με κίνδυνο να χάσουν την κατοικία ή την επιχείρησή τους. Διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο θέμα ενδιέφερε πολλούς δημότες που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν με ερωτήσεις, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την δυσχερή θέση που ίσως βρίσκονται.

 

Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής της “ΝΙΚΗΣ” κ. Γιάννης Σταθόπουλος κάνοντας αναφορά στην κοινωνική προσφορά της παράταξης με γιατρούς, τρόφιμα και σχολικά είδη και τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις και την πρόθεση να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να βγουν από το αδιέξοδο με όποιο τρόπο δύναται. Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σε δραματικές καταστάσεις και στην εξαθλίωση.

Αναγνωρίζοντας πως η κατάσχεση της κατοικίας είναι στην πραγματικότητα κατάσχεση της ίδιας της ζωής, η ΝΙΚΗ σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ με αυτή την εκδήλωση παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίου μπορούν οι δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Καβαθάς, πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. αναφέρθηκε στις εισπρακτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν στη θέση της τράπεζας να πιέσουν τον δανειολήπτη για την είσπραξη των οφειλών, πιέζοντάς τον ασφυκτικά. Όπως τόνισε σήμερα σε 429.000 οικογένειες δεν εργάζεται κανείς, οι οικονομικές υποχρεώσεις σε τράπεζες είναι τέτοιες που δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης και σ’ αυτό βοηθά η κρατική ακρίβεια μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Αναμένονται, όπως είπε, νέοι φόροι και νέα χαράτσια που θα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μιλώντας για τις σχέσεις με τις τράπεζες επισήμανε πως θα δυσκολέψουν περισσότερο αφού οι τράπεζες θα πιέσουν πάρα πολύ για την αποπληρωμή ακόμη και των πιο μικρών οφειλών, με σκοπό το 2014 να μην υφίστανται “κόκκινες συμβάσεις”.

Ακολούθως παρουσίασε προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε για την ελάφρυνση των δανειοληπτών και των μικρών επιχειρήσεων.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη ο κ. Σταθόπουλος ζήτησε από τον κ. Σπύρο Παπαγεωργίου, πρόεδρο της Ε.ΜΕ.Π.Π.Α.Π.,  να πάρει το λόγο, ο οποίος έδωσε μια εκτίμηση για το πως φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση. Μίλησε για ζήτημα διατροφικής επάρκειας του Ελληνικού πληθυσμού και κατέληξε πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να δημιουργήσουμε πραγματικό πλούτο για μας και τα παιδιά μας. Σημαντική είναι η αναφορά του σε έρευνα της Deutsche Bank  σύμφωνα με την οποία αν η Ελλάδα έλεγε ότι σταματάει να πληρώνει, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν πάνω από 17 τρις € …

Για το ποιοί μέθοδοι υπάρχουν και που μπορεί να καταφύγει κάποιος μίλησε η δικηγόρος κ. Λένα Βακαλοπούλου-Παπαμιχαήλ. Εξήγησε πως το παιχνίδι των τραπεζών, τα προηγούμενα χρόνια, με την διευκόλυνση χορήγησης δανείων και πιστωτικών καρτών στους πολίτες, έφερε την σημερινή οικονομική κρίση και την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Ενημέρωσε τέλος ποιούς αφορά ο νόμος Κατσέλη και που μπορούν να απευθυνθούν οι δανειολήπτες.

Ο δικηγόρος κ. Βίκτωρας Τσιαφούτης εξήγησε πως υπάρχουν τρεις τρόποι να κινηθεί κανείς:

  1. με φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες
  2. με τον νέο νόμο για την ρύθμιση των δανείων και
  3. τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

και περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την δικαστική οδό με τις προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις που ισχύουν, δίνοντας παραδείγματα για να γίνει κατανοητό σε όλους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των παρευρισκόμενων πολιτών και διευκρινήσεις από τους ομιλητές.

Για πρώτη φορά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε βρέθηκε κάποιος να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών, όπως τον κίνδυνο να χάσουν την κατοικία τους ή την επιχείρησή τους και να βρεθούν στο δρόμο. Το θέατρο της πλατείας ήταν γεμάτο και η προσοχή όλη στραμμένη στο πάνελ και σε όσα ακούγονταν.Έγινε μια σαφής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τον τρόπο κίνησης και δόθηκε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον νόμο Κατσέλη και την δικαστική διαδικασία με λεπτομέρειες που ίσως πολύ λίγοι εγνώριζαν μέχρι χτες.

Για μια ακόμα φορά η “ΝΙΚΗ” και ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος αφουγκράστηκαν τις ανάγκες των συμπολιτών μας και έτρεξαν να σταθούν αλληλέγγυοι. Εκτίμησή μας είναι πως μια τόσο σοβαρή εκδήλωση-ενημέρωση θα πρέπει να επαναληφθεί ώστε να λάβουν γνώση και οι υπόλοιποι Αγιοπαρασκευιώτες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν εχθές.

Η «ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή» έλαβε μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία υποστήριξης των συμπολιτών μας. Αποφάσισε μετά και από την ανάγκη και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, την υποστήριξη και ενημέρωση με δικηγόρο που θα παρέχει πληροφορίες και συμβουλευτική, και που θα είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας κάθε Παρασκευή στο γραφείο της «ΝΙΚΗΣ», Μεσογείων 419, έναντι Δημαρχείου.

Ο κ. Σταθόπουλος ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν. Ανάμεσά τους ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι  Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη & Γεράσιμος Βλάχος, ο πρόεδρος του συλλόγου Αρκάδων  Γιάννης Λογοθέτης, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 2ου Γυμνασίου Μαίρη Ρίζκ-Καρακατσάνη, τα μέλη του συλλόγου Τσακού Δημήτρης Μωραΐτης και Δημήτρης Μπεθάνης, η κ. Ιλεάνα Σακκά από την Επιτροπή Δημοτικής Διαβούλευσης  και από την ΕΝΕΒΑΠ οι κκ Πέπονας και Ματζανάς.

Ο κ. Σταθόπουλος μας έκανε την τιμή να αναφέρει την παρουσία της ιστοσελίδας μας  και να μας ευχαριστήσει για την κάλυψη της εκδήλωσης.

 .