Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΓΙΟΠΑΡΑΣΚΕΥΙΩΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΠΕΥΚΑΚΙΑ Αγίας Παρασκευής. Γνωρίζετε ότι …

ΠΕΥΚΑΚΙΑ Αγίας Παρασκευής. Γνωρίζετε ότι …

ΠΕΥΚΑΚΙΑ Αγίας Παρασκευής. Γνωρίζετε ότι …

Γράφει η Λένα Μαρκή

v       Η παλιά ονομασία ήταν «Βρωμοπούσι». Το όνομα αυτό σώζεται σε επίσημους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού του 1981. Σε παλιά συμβόλαια οικοπέδων & αγροτεμαχίων σώζεται και η ονομασία «βρωμοπήγαδο». Ονομασίες χαρακτηριστικές της τότε εδαφολογικής ιδιομορφίας της περιοχής. Η περιοχή αποτελούσε βαλτότοπο και γνωστό κυνηγότοπο για Αγιοπαρασκευιώτες και Αθηναίους. Στη δεκαετία του 70 οι κάτοικοι την ονομάζουν «Πευκάκια» λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν εκεί και για να εξωραΐσουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Εξάλλου είχε αρχίσει να αλλάζει η εικόνα της.

1960 τρύγος Πευκάκιαv       Στη δεκαετία του 50 στα Πευκάκια υπήρχαν αμπελώνες με πλούσιες ποικιλίες όπως σαβατιανό, σιδερίτες, μοσχάτα, ροδίτες, φράουλες, σταφίδες και παράγονταν άριστης ποιότητας κρασί. Επίσης σε αφθονία ευδοκιμούσαν οι συκιές. Τα σύκα που παράγονταν πουλιούνταν σε τελάρα στην οδό Κλεισθένους (αποτελούσε κύριο δρόμο και οδηγούσε στην Πεντέλη). Ακόμη και το κόκκινο αργιλώδες χώμα των Πευκακίων χρησιμοποιούταν στην κατασκευή σταμνών, κανατιών και γλαστρών το 1950 -1970.

v       Τις δεκαετίες του 60 και 70  τα σπίτια δεν είχαν ρεύμα. Η ηλεκτροδότηση άρχισε το 1958 με χρήματα των κατοίκων και καλύφθηκαν οι δρόμοι Πρεβέζης, Θεσσαλονίκης, Θερισού και Χρυσοστόμου Σμύρνης.

v       Η πρώτη παροχή νερού σε κατοικία πραγματοποιήθηκε το 70 (Αγάθωνος & Μακαρίου). Έως τότε η ύδρευση γινόταν από πηγάδια της περιοχής και το νερό μεταφέρονταν στα σπίτια με φορτηγά έναντι αμοιβής. Επίσης μετέφεραν νερό από την Πεντέλη. Επί δημαρχίας Λεονάρδου Χατζηανδρέου άρχισε και ολοκληρώθηκε το δίκτυο ύδρευσης από το Δήμο, το οποίο αργότερα παραχωρήθηκε στην ΕΥΔΑΠ.

v       Στις αρχές της δεκαετίας του 70 στα Πευκάκια κατοικούσαν 500-600 κάτοικοι, στις αρχές του 80 ξεπερνούσαν τους 1000 και σήμερα ξεπερνούν τις 10 – 12.000 άτομα.

v       Στις 20 Σεπτεμβρίου 1951 ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος της περιοχής με την ονομασία «Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραδείσου Αγίας Παρασκευής» με πρόεδρο το Βασίλη Μπουτσικάρη, για τα Πευκάκια και τον Παράδεισο.

v       Το 1975 ιδρύεται σύλλογος για τα Πευκάκια με την ονομασία: «Αναπτυξιακός – Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Όμιλος Πευκακίων-Παραδείσου» με πρώτο πρόεδρο το Μιχάλη Μιχαηλίδη. Ο σύλλογος λειτούργησε ως τη δεκαετία του 1980. Στο ενδιάμεσο της πορείας του υπήρξε διάσπαση με την αποχώρηση μελών καθώς και του προέδρου κ. Μιχαηλίδη.

v       Ο «Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Πευκακίων  <Η Αναγέννηση>» ιδρύεται στις 3 Δεκεμβρίου 1977. Χρέη προέδρου εκτελούσε ο Κων/νος Τρυφωνόπουλος έως τις 14 Μαρτίου 1978 οπότε εκλέγεται το πρώτο ΔΣ με πρόεδρο τον κ. Μιχαηλίδη.

v       Την άνοιξη του 1979 εν μια νυκτί και με πρόχειρα υλικά χτίζεται το Ναΰδριο των Αγίων Αναργύρων και το επόμενο πρωί οι πρωτεργάτες βρίσκονται στο Αστυνομικό τμήμα μετά από μήνυση του θεμελίωση Αγ. Αναργύρωνφερόμενου ως ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Ο ναός πρωτολειτούργησε το Πάσχα του 1979 από τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο  π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο. Η ανέγερση όμως νέου Ναού δεν ήταν δυνατή, λόγω μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας του οικοπέδου, παρά τη θετική απόφαση του ΔΣ του Δήμου Παιανίας (στον οποίο ανήκε διοικητικά η περιοχή των Πευκακίων). Στις 17/7/2006 τοποθετείται επίσημα ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του νέου Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων από τον Μητροπολίτη Αχελώου Ευθύμιο Στύλιο με την άδεια του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

v       Με το Προεδρικό Διάταγμα Αρ. Γ. 310/71, στις 12/1/1978 που υπογράφει ο Υπουργός  Μεταφορών Νικόλαος Ζαρντινίδης η έκταση που ανήκε στο Δήμο Παιανίας, στη θέση που βρισκόταν παλιότερα το Λατομείο Γκικάκη και μετά ο σκουπιδότοπος των Δήμων Χαλανδρίου και Παιανίας, εγκρίνεται για την ανέγερση του 9ου Δημοτικού σχολείου. Μετά από αγώνες γίνεται η μεταγραφή του οικοπέδου στον ΟΣΚ και χτίζεται το σχολείο.

v       Ως το 1979 τα Πευκάκια ανήκαν διοικητικά στο Δήμο Παιανίας. Με Προεδρικό Διάταγμα στις 30/1/1979 γίνεται η προσάρτηση στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Στο Π.Δ. που υπογράφει ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Γ. Σουφλιάς ορίζεται: «Η περιοχή Πευκακίων του Δήμου Παιανίας της Επαρχίας και του Νομού Αττικής η περικλειομένη από την λεωφόρον Μεσογείων, την οδόν Κλεισθένους, την σιδηροδρομικήν γραμμήν του Λαυρεωτικού προς Χαλάνδρι (εκεί όπου σήμερα διέρχεται η Αττική οδός), την οδόν Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας, τμήμα της οδού Αλαμάνας, την οδόν Τσακάλωφ και την οδόν Αγελάου, μέχρι συναντήσεως αυτής με την λεωφόρον Μεσογείων, προσαρτάται εις την συνοδευομένη αυτή περιφέρειαν του Δήμου Αγίας Παρασκευής εν τη αυτή Επαρχία και τω αυτώ Νομώ».

v       Στις 7 Ιουνίου 2005 στο 9ο Δημοτικό σχολείο ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός υπογράφει την Πράξη Εφαρμογής της Πολεοδομικής Μελέτης Πευκακίων. Η Πράξη Εφαρμογής περιελάμβανε περίπου 1600 ιδιοκτησίες σε μια έκταση 850 στρεμμάτων. Η Συνοικία πλέον αλλάζει πρόσωπο και αποκτά μεγάλες προοπτικές.

 

exofylo-vivliou-fev2011Σημ: Οι πληροφορίες αυτές αντλήθηκαν από το βιβλίο «Αναπολώντας τα Πευκάκια του χτες …» του Γιώργου Γεωργίου, πρ. προέδρου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πευκακίων «Η Αναγέννηση».

 

 

 

 

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter