Ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ Βασίλης Τσαγκάρης μας μίλησε για τα προβλήματα του επαγγελματικού κλάδου

Β.Τσαγκάρης

Οι εκλογικές διαδικασίες στην ΕΝΕΒΑΠ ανέδειξαν έναν νέο διάδοχο στη θέση  του προέδρου, τον συνδημότη μας κ. Βασίλη Τσαγκάρη. Θεωρήσαμε αναγκαίο να τον γνωρίσουμε από κοντά και να σας τον παρουσιάσουμε, να τον ρωτήσουμε για τα σχέδια και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, όπου ειλικρινά μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

*****

Κε Τσαγκάρη αφού σας συγχαρούμε για την εκλογή σας στη θέση του προέδρου της ΕΝΕΒΑΠ, θα θέλαμε να σας θέσουμε ορισμένα ερωτήματα που αφορούν τη νέα σας θέση και τον κλάδο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για τη δυνατότητα που μου δίνετε να τοποθετηθώ για θέματα που αφορούν την Αγία Παρασκευή γενικά αλλά και τον κλάδο μου ειδικότερα. Με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΝΕΒΑΠ, αλλά και κάτοικου της Αγίας Παρασκευής από το 1990 θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα σας.

 

1. Αν έχετε την καλοσύνη δώστε μας πρώτα ένα προφίλ για τον Βασίλη Τσαγκάρη, για να ξέρουν οι πολίτες ποιος είναι ο νέος πρόεδρος που αναλαμβάνει τις ευθύνες του συλλόγου από δω και πέρα.

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Ονομάζομαι Βασίλης Τσαγκάρης, είμαι 33 ετών, έχω γεννηθεί στην Αθήνα και κατοικώ στην Αγία Παρασκευή στην περιοχή του Σταυρού από το 1990. Μιλάω τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) και έχω εργαστεί για τις εταιρείες Παραγωγής Τηλεοπτικού Σήματος Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και στο Τορίνο.
Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην Αγία Παρασκευή από το 2004 με τον υπαίθριο σταθμό αυτοκινήτων που είχα μαζί με τον πατέρα μου επί της οδού Αγίου Ιωάννου 32 απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, από το οποίο αποχώρησα το 2009.
Το 2007 ξεκίνησα δύο καινούριες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ίδρυσα ένα μεσιτικό γραφείο με την επωνυμία «M&T Real Estate» και μαζί με το συνέταιρο μου και τους συνεργάτες του γραφείου το διατηρήσαμε ανοικτό μέχρι το 2014. Στο διάστημα αυτό βρήκαμε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους σε αρκετές οικογένειες και επαγγελματίες. Παράλληλα πέρασα τις εξετάσεις πιστοποίησης και είχα άδεια Ασφαλιστικού Συμβούλου και Εκτιμητή Ακινήτων.
Την ίδια χρονιά (2007) ίδρυσα την εταιρεία πληροφορικής «PC-Doctor», η οποία στις αρχές του 2013 ενοποιήθηκε με άλλες δύο εταιρείες ίδιου αντικειμένου και ιδρύθηκε η εταιρεία «iTk-Tech» της οποίας έχω την τιμή να είμαι Διευθύνων Σύμβουλος (CEO). Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής με πωλήσεις Η/Υ, Περιφερειακού Εξοπλισμού & Λογισμικού, υπηρεσίες επισκευής Η/Υ, κινητών, tablet, πιστοποιημένη τεχνική υποστήριξη σε προϊόντα Apple, σχεδίαση ιστοσελίδων, σχεδίαση και υλοποίηση customweb-basedεφαρμογών, εγκατάσταση εξοπλισμού & λογισμικού παραγγελιοληψίας σε εστιατόρια, καφέ, συστήματα εντατικής λιανικής σε ταχυφαγεία, περίπτερα, μίνι μάρκετ, εμπορικά συστήματα μηχανογράφησης εταιρειών, δομημένη καλωδίωση χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και επισκευές ATM& αυτόματων πωλητών σε τράπεζες.
Στο σωματείο ήμουν μέλος της προσωρινής Διοίκησης που το οδήγησε σε εκλογές και από τις 6 Μαρτίου 2015 έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων – Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής (ΕΝΕΒΑΠ).

2. Επιχειρείτε αρκετό διάστημα στην πόλη της Αγίας Παρασκευής, μπορείτε να μας πείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αγορά και οι επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης μας;
Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Η αγορά της Πόλης μας και οι επαγγελματοβιοτέχνες βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και ύφεσης, αλλά και λόγω τοπικών παραγόντων.
Η έλλειψη ρευστότητας, η μη έγκριση επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, η υπερφορολόγηση είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που έχουν επηρεάσει αρνητικά τους επαγγελματοβιοτέχνες.

3. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας στην Αγία Παρασκευή;

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Ο κλάδος στην Αγία Παρασκευή συγκεκριμένα αντιμετωπίζει επί πλέον προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη μας και ιδίως στους εμπορικούς δρόμους. Ακόμη και μετά τις αναπλάσεις που έχουν γίνει στους εμπορικούς δρόμους οι θέσεις παρκαρίσματος έχουν μειωθεί. Τα έργα τα οποία γίνονται στην Αγία Παρασκευή γίνονται χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους εμπόρους και πολλές φορές η μη ακριβής τήρηση χρονοδιαγραμμάτων οδηγεί σε τεράστια ζημιά τους καταστηματάρχες, όπως τελευταία έγινε στην οδό Ελπίδος τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Ο ελλιπής φωτισμός και η ελλιπής αστυνόμευση δημιουργεί προβλήματα στην εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού.
Τέλος θεωρώ ότι η ύπαρξη μεγάλων εμπορικών κέντρων σε κοντινή απόσταση από την πόλη μας έχει μειώσει τον κόσμο που προτιμάει τη τοπική αγορά.

4. Ποιες είναι οι βασικές και οι πρώτες προτεραιότητες που θα θέσετε ως νέα Διοίκηση και γιατί;

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΕΒΕ) στην ΕΝΕΒΑΠ. Η ΕΝΕΒΑΠ είναι Σωματείο με μέλη κάθε ενήλικο φυσικό πρόσωπο που διατηρεί και εκμεταλλεύεται Γραφείο, Κατάστημα ή Βιοτεχνία στην Αγία Παρασκευή. Καταλαβαίνετε ότι εκπροσωπούμε πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή χρειάζεται καλύτερη προσέγγιση των μελών και συγκεκριμένες δράσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο για να κατανοήσουν οι συνάδελφοι την αναγκαιότητα ύπαρξης του Σωματείου και συμμέτοχής τους σε αυτό.
Το Σωματείο πρέπει να είναι πιο εξωστρεφές και σε αυτή τη κατεύθυνση δημιουργήσαμε ήδη σελίδα στο Facebook (www.facebook.com/enevap), όπου θα αναρτώνται ανακοινώσεις και νέα που αφορούν το Σωματείο και είναι υπό κατασκευή και η ιστοσελίδα του Σωματείου (www.enevap.org.gr) στην οποία θα γίνει μια χαρτογράφηση όλων των μαγαζιών της τοπικής μας Αγοράς. Έχει ξεκινήσει η συλλογή των επαγγελματικών καρτών από τους συναδέλφους και η δημιουργία μιας mailing list για να ενημερώνονται άμεσα οι συνάδελφοι στο mail τους.
Θα διοργανώνουμε 3 – 4 ενημερωτικές ημερίδες το χρόνο με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση των συναδέλφων. Τέλος στόχος μας είναι μέσω κοινωνικών εκδηλώσεων να αναπτυχθεί το αίσθημα συναδελφικότητας ανάμεσα στους Επαγγελματοβιοτέχνες της Αγίας Παρασκευής.

5. Στις 11/11/2014 στη συνάντηση-συζήτηση που οργάνωσε ο Σύλλογος Τσακού (http://www.aparaskevi-images.gr/?p=53078) και σε μια δεύτερη στις 8/12/2014 (http://www.aparaskevi-images.gr/?p=54870) όπου και στις δύο παρέστησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς, η ΕΝΕΒΑΠ και καταστηματάρχες, ακούστηκαν κάποιες προτάσεις. Ποιες από αυτές πιστεύετε ότι μπορούν να εφαρμοστούν σε πρώτη φάση;

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Άμεσα μπορούν οι συνάδελφοι σε συνεργασία με την ΕΝΕΒΑΠ και την ΓΣΕΒΕΕ να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια τεχνικής φύσεως επιδοτούμενα, σεμινάρια για Τεχνικό Ασφαλείας και για το πιστοποιητικό του ΙΦΕΤ. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) να υλοποιηθούν μελέτες & έρευνες για τις μικρές & μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς επιβάρυνση της επιχείρησης.
Σε δεύτερη φάση είμαστε σε συζητήσεις με την ΓΣΕΒΕΕ για τη διερεύνηση υλοποίησης των Open Small Mall με τα καταστήματα της Αγίου Ιωάννου.


6. Κατά την πολύχρονη πορεία της παρουσίας της ΕΝΕΒΑΠ στην πόλη μας δρομολογήθηκαν κατά καιρούς συνθήκες για γόνιμη συνεργασία με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Επί των ημερών σας τώρα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε και τι νομίζετε ότι θα πρέπει, λόγω της κρίσης, να κάνει η Δημοτική Αρχή, για να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα του κλάδου σας;

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Η ΕΝΕΒΑΠ κανονικά θα έπρεπε να είναι κοινωνικός εταίρος με το Δήμο Αγίας Παρασκευής και να συμμετέχει στις αποφάσεις που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις μας. Η πρώτη κατεύθυνση είναι να ανακτήσουμε τη θεσμική μας θέση.
Το καινούριο Διοικητικό Συμβούλιο συναντήθηκε με το Δήμαρχο στις 17 Μαρτίου και κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων για την βελτίωση των συνθηκών με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής. Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε μείωση των δημοτικών τελών, εξορθολογισμός τους καθώς και απαλλαγή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ζητήσαμε την ενημέρωση για τον Καινούριο Κανονισμό Καθαριότητας και προτείναμε τη Διαφήμιση της Τοπικής Αγοράς με διαδραστικούς χάρτες, πίνακες ανακοινώσεων και μοίρασμα φυλλαδίων για την τόνωση της.
Τονίσαμε το πρόβλημα του ελλιπή φωτισμού και την επαναφορά του Αστυνομικού της γειτονιάς στο Δήμο μας. Για το πρόβλημα του Parking προτείναμε ελεγχόμενη στάθμευση, ένα χρονοδιάγραμμα των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τέλος δημιουργία Γραφείο Ενημέρωσης Επιχειρηματιών & Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Δημαρχείο.

7. Δηλαδή θα μπορούσε να πει κάνεις ότι είστε αισιόδοξος ως προς την πορεία της συνεργασίας αυτής για το μέλλον;

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο Δήμαρχος έδειξε κάθε καλή διάθεση να μας στηρίξει, οπότε είμαι αισιόδοξος για την πορεία της συνεργασίας μας.

8. Τέλος, κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε την τοπική αγορά και τα προβλήματά της ως προς το διάσπαρτο των καταστημάτων από την μια άκρη της πόλης έως την άλλη; Δεδομένου ότι ποικίλουν και τα προβλήματα και οι ανάγκες της κάθε επιμέρους περιοχής;

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Όπως πολύ σωστά αναφερθήκατε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει μεγάλη έκταση και τα καταστήματα είναι διάσπαρτα. Χωρίσαμε την Αγία Παρασκευή σε 6 νοητές περιοχές (Άγιος Ιωάννης, Κοντόπευκο, Μεσογείων, Παράδεισος, Πευκάκια, Τσακός) και κάθε μέλος του ΔΣ είναι υπεύθυνο για κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Μέσω της προσωπικής επαφής με τους ΕΒΕ θα βελτιωθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, θα ενημερωθούμε για τα προβλήματα και τις ανάγκες της κάθε επιμέρους περιοχής και αφού φέρουμε τα θέματα σε Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να λάβουμε τις αποφάσεις μας και τις περαιτέρω Δράσεις μας.

9. Ευχαριστούμε πολύ κε πρόεδρε για τη συνέντευξη σας. Κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά σας. Και μια τελευταία ερώτηση. Για την αναβάθμιση του ρόλου της κεντρικής πλατείας της Αγίας Παρασκευής ως πόλο έλξης και «ταυτότητας» της αγοράς της πόλης μας, τι κατά τη γνώμη σας νομίζετε ότι θα πρέπει να γίνει;

Β.ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ: Για την πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα σας εκφράσω την προσωπική μου άποψη, εφόσον το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει συζητηθεί με το ΔΣ της ΕΝΕΒΑΠ. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να πεζοδρομηθεί η Ηρώων Πολυτεχνείο και η Ευεργέτου Γιαβάση μέχρι τη Στρατηγού Τόμπρα, να επιτραπεί η δεξιά στροφή προς την Αγίου Ιωάννου από το φανάρι της εκκλησίας και το Β5 να πηγαίνει στο τέρμα του από την Αχιλλέως.
Θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το δημοτικό Parking για να μπορούν να παρκάρουν τα οχήματα των επισκεπτών της πόλης, να απαγορευτεί η στάθμευση επί της Πλατείας και σε μια μελλοντική ανάπλαση να δημιουργηθούν υπόγεια Parking κάτω από την πλατεία.
Τέλος να διοργανωθούν υπαίθριες εκδηλώσεις τόσο στο θεατράκι αλλά και στο σύνολο της πλατείας και να γίνει ανάπλαση και επέκταση της Παιδικής Χαράς και μετατροπής της σε παιδότοπο.
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας και σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.