Ενημέρωση από το Αμερικάνικο Κολλέγιο για την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα

Δρ. David G. Horner

Αγαπητοί φοιτητές, μαθητές και μέλη των οικογενειών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στις 13 Αυγούστου 2015, επιβάλλει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των κολλεγίων.

Παρότι αναγνωρίζουμε τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, θεωρούμε αυτό το μέτρο άδικο (μεταξύ άλλων και διότι οι Έλληνες φοιτητές και μαθητές και οι οικογένειές τους που πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιβαρύνονται παράλληλα και με τους φόρους που στηρίζουν το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης), καθώς και λανθασμένο (διότι, συν τοις άλλοις, η ιδιωτική παιδεία όχι μόνο προσφέρει στους μαθητές και φοιτητές μια πολύτιμη εναλλακτική εκπαιδευτική διέξοδο αλλά μειώνει και την επιβάρυνση της πολιτείας για υπηρεσίες τις οποίες, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν υποχρεωμένη να προσφέρει η ίδια σε αυτούς τους νέους).

To Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος αναγνωρίζει ότι οι φοιτητές, οι μαθητές, καθώς και οι οικογένειές τους υποβάλλονται ήδη σε σημαντικές θυσίες, προκειμένου να επενδύσουν σε μια ποιοτική εκπαίδευση. Αντανακλώντας τη μη-κερδοσκοπική φύση του ιδρύματος, μοιραζόμαστε το βάρος αυτής της επένδυσης. Το Κολλέγιο έχει αυξήσει την οικονομική ενίσχυση προς τους φοιτητές και τους μαθητές του, κατά 300% από το 2011. Επιπλέον, κανένας φοιτητής ή μαθητής του Κολλεγίου, είτε είναι αποδέκτης οικονομικής ενίσχυσης είτε όχι, δεν επιβαρύνεται με το συνολικό κόστος της εκπαίδευσης που προσφέρει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – το Κολλέγιο, δηλαδή, ως μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, επιδοτεί τα δίδακτρα του κάθε φοιτητή ή μαθητή του.

Ενώ η προαναφερθείσα νομοθεσία επιβάλλει στο Κολλέγιο να προσθέσει ΦΠΑ στα δίδακτρά του για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, οι λεπτομερείς όροι της εφαρμογής του νόμου και, κατά συνέπεια, οι επακριβείς επιπτώσεις στη δομή του κόστους λειτουργίας του Κολλεγίου για το επόμενο έτος, αλλά και για το απώτερο μέλλον, δεν έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής.

Μόλις έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις πληροφορίες, θα αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη και δικαιότερη απόκριση, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης που θα διατεθεί για την ελάφρυνση των νέων βαρών που επιβάλλει η νέα αυτή νομοθεσία σε μαθητές, φοιτητές και οικογένειες, και θα ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας επ’ αυτού το συντομότερο δυνατόν.

Εν μέσω αυτών των αλλαγών και της συνεπακόλουθης αβεβαιότητας, ένα γεγονός παραμένει ξεκάθαρο και αμετάβλητο: το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένο στην υποστήριξη, με όλες του τις δυνάμεις, των μαθητών, των φοιτητών, καθώς και των οικογενειών τους, ώστε να συνεχίσουν να έχουνπρόσβαση στην ποιοτική, μη κερδοσκοπική εκπαίδευση που προσφέρει. Αυτή είναι η πολιτική του Κολλεγίου από το 1875 και θα παραμείνει η ίδια και στο μέλλον.


David G. Horner, PhD
Πρόεδρος
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες,video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.