Ο “Αστυνομικός της Γειτονιάς” επανέρχεται στην Αγία Παρασκευή

Astin_geitonias

Ο “Αστυνομικός της Γειτονιάς”  επανέρχεται στην πόλη της Αγίας Παρασκευής από την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2015. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παρασκευής 6 αστυνομικοί θα περιπολούν στις γειτονιές μας και θα δώσουν την ψυχολογική ασφάλεια στους κατοίκους.

Ήδη από τις 29/1/2015  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, είχε προαναγγείλει την εμφάνιση του θεσμού, ο οποίος επανήλθε ουσιαστικά από τις 23 Μαρτίου 2015 με εντολή του αρχικά σε 22 γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε 36 νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Ο Ελληνας πολίτης άκουσε για πρώτη φορά για τον αστυνομικό της γειτονιάς, «τον οποίο θα γνώριζε με το μικρό του όνομα και θα γινόταν ο δικός του άνθρωπος στη γειτονιά», το 2003 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα, εκείνη την εποχή τα εγκαίνια του θεσμού, τα οποία έγιναν στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, τελέστηκαν με κάθε επισημότητα και με πολύ μεγάλες προσδοκίες, αφού το μέτρο είχε κριθεί ότι θα ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό.

Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής υπήρξε ο “Αστυνομικός της Γειτονιάς” τους τελευταίους 10 μήνες της Δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου και για 4 μήνες στο ξεκίνημα της Δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά και στη συνέχεια αδράνησε.

αστυνομικος γειτονιας σημα

ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ:

1.Γιατί χρειαζόμαστε τον Αστυνομικό της Γειτονιάς;

Σήμερα οι γειτονιές στις πόλεις μας έχουν αλλάξει φυσιογνωμία. Είναι πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές, συχνά θορυβώδεις και απρόσωπες. Μέσα σε αυτό το νέο μωσαϊκό, αναπτύσσονται παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε προστασία καθημερινή και ορατή, ώστε να νιώθουμε ασφαλείς.

Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς είναι εδώ για να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη αποτρέποντας το έγκλημα, βοηθώντας έμπρακτα κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις και δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των Αρχών και των πολιτών.

2.Ποια είναι τα καθήκοντά του;

Περιπολεί στη γειτονιά σε συγκεκριμένη πορεία, μαζί με συνάδελφό του, σε βάρδιες.

Επικοινωνεί με τους κατοίκους, τη δημοτική αρχή, τη σχολική κοινότητα, τους εμπόρους, τους τοπικούς συλλόγους, τις ενώσεις πολιτών και τους κοινωνικούς φορείς. Καταγράφει τα προβλήματά μας και συνεργάζεται μαζί μας για την επίλυσή τους.

Συμπαρίσταται σε θύματα εγκληματικών πράξεων, συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία και ενημερώνει σχετικά την Υπηρεσία του.

Βοηθά συνανθρώπους μας με αναπηρία, ηλικιωμένους ή μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη χορήγηση βεβαιώσεων, στη συμπλήρωση εντύπων ή σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας.

3.Πώς τον ξεχωρίζουμε από τους άλλους αστυνομικούς;

Φορά τη στολή και το πηλήκιο του αστυνομικού και φέρει στην αριστερή μεριά του σακακιού του κονκάρδα με το λογότυπο «Αστυνομικός της Γειτονιάς». Μοιράζει την κάρτα με το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του υπηρεσιακού κινητού του τηλεφώνου. Χρησιμοποιεί μηχανοκίνητο δίκυκλο που φέρει το ίδιο σήμα καθώς και το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

4.Πού τον συναντάμε;

Είναι παρών σε περιοχές πυκνοκατοικημένες με υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και αυξημένες ανάγκες προστασίας των πολιτών. Για τους πρώτους έξι μήνες, ο θεσμός εφαρμόζεται σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και σε πόλεις της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, ενδεχομένως να επεκταθεί σε περισσότερες γειτονιές, ανάλογα με την ανταπόκριση των πολιτών και τις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς εργάζεται καθημερινά, πρωινά ή σε κάποιες περιπτώσεις απογεύματα, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας και της περιοχής του.

5.Πότε και για ποια θέματα επικοινωνούμε μαζί του;

Κάθε φορά που τον συναντάμε στη γειτονιά και όχι μόνο! Μπορούμε να τον αναζητούμε στο κινητό του τηλέφωνο κατά τις ώρες της βάρδιάς του ή στο γραφείο του στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Του αναφέρουμε περιστατικά ή πληροφορίες που μας ανησυχούν και του ζητάμε ενημέρωση για το ρόλο και τις δράσεις της Αστυνομίας στην περιοχή μας.

Τον ειδοποιούμε για ζητήματα παραβατικότητας, ενδοοικογενειακής ή σχολικής βίας, ναρκωτικών, επίλυσης διαφορών στη γειτονιά, καθώς και για να διευκολύνει άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένους σε διοικητικές διαδικασίες που αφορούν στην Αστυνομία (έκδοση ταυτοτήτων, επικυρώσεις κλπ). Δεν είναι όμως αρμόδιος για να παρεμβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης πρέπει να επικοινωνεί απευθείας με την Άμεση Δράση.

 
—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.