Παρουσιάστηκε χθες το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής

20150924_204101 διαχείριση αποβλήτων

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Σιδέρη και τον Τεχνικό Σύμβουλο Αντώνη Μαυρόπουλο με την παρουσία του Δημάρχου, της Επιτροπής Διαβούλευσης, δημοτικών συμβούλων και πολιτών.
Η πρόσφατη Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), σε συνδυασμό με την επιστολή-κάλεσμα (υπ. αριθ. 192429) της Περιφέρειας Αττικής προς όλους τους Δήμους, κάνουν πιο ξεκάθαρη την αναγκαιότητα ενός αποκεντρωμένου συστήματος για την επίτευξη των εθνικών και περιφερειακών σχεδιασμών και στόχων.


Έτσι στη χθεσινή συνάντηση παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, κάνοντας καταγραφή, αποτύπωση και ανάλυση των προβλημάτων που υφίστανται με το σημερινό τρόπο διαχείρισης και πως οδηγήθηκε στη δημιουργία δύο σεναρίων.
Το 1ο σενάριο, το αισιόδοξο, το οποίο αφορά την πλήρη υλοποίηση των κατευθύνσεων του νέου ΕΣΔΑ και του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί.
Και το 2ο σενάριο, το ρεαλιστικό όπου προσανατολίζεται στο τι θέλει να πετύχει ο Δήμος και είναι αρκετά απαιτητικό. Αφορά τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ανακύκλωσης στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα όμως με τις άμεσα διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και τα σημερινά δεδομένα και μέσα του Δήμου. Σ΄αυτό περιλαμβάνονται η δημιουργία «πράσινου σημείου», ένα σύγχρονο αμαξοστάσιο, λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), βυθιζόμενους κάδους και Ανταποδοτική Κάρτα του Πολίτη.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής οραματίζεται τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβαλλοντικού προφίλ του Δήμου.
Χαρακτηριστικό του Δήμου είναι ότι πρόκειται για έναν από τους πιο πυκνοκατοικημένους της Ελλάδας με 7.500 κατ. ανά τ.χλμ. Δεύτερο στοιχείο είναι η μειούμενη ποσότητα απορριμμάτων εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης λόγω της κρίσης. Επίσης έχει υψηλά ποσοστά εκτροπής, 14%, δηλαδή πολλά υλικά στους μπλε κάδους, χωρίς όμως απαραίτητα όλα αυτά να είναι καθαρά ανακυκλούμενα. Με το σημερινό τρόπο διαχείρισης επιβαρυνόμαστε με κοστολόγια, γιατί δεν έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης και δεύτερη επιβάρυνση είναι ο χρόνος που χάνουμε με τη διαδρομή ως τον ΧΥΤΑ Φυλής και την εκεί αναμονή.
Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές προς ένα βιώσιμο και σταθερό σύστημα.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συμφωνεί απόλυτα στο όραμα που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως επιθυμεί να το πραγματοποιήσει με λιγότερη αβεβαιότητα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει, πως θα χρηματοδοτηθεί, τι χρήματα θα υπάρχουν και πως θα προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό.


Έτσι προτάθηκαν τα δύο παραπάνω σενάρια. Στόχος είναι να γίνεται διαλογή στην πηγή. Θα υπάρχουν 3 ρεύματα σε όλη την Αγία Παρασκευή (γυαλί σε κίτρινους κάδους, σύμμεικτα σε πράσινους και λοιπά ανακυκλώσιμα σε μπλε κάδους) και το κάθε είδος θα τοποθετείται στο σημείο μεγάλης παραγωγής π.χ. κάδοι για οργανικά απόβλητα σε περιοχές με καταστήματα εστίασης, λαϊκή). Αναφορά έγινε και στην τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων, ορισμένοι με πρέσα που δέχονται περισσότερα απορρίμματα και μικροί κάδοι για πράσινα απόβλητα, όπως κλαδιά και υλικά κήπων. Ο αντιδήμαρχος κ. Σιδέρης ενημέρωσε ότι για τους βυθιζόμενους κάδους έχει ήδη γίνει η μελέτη για την κεντρική πλατεία και θα προχωρήσουν στο στάδιο της δημοπράτησης.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε η οικιακή κομποστοποίηση. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια Διαδημοτική συνεργασία με τους Δήμους Παπάγου-Χολαργού και Ζωγράφου για την από κοινού δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Καρέα, στο σημείο που βρισκόταν το εργοτάξιο.


Όσον αφορά το «πράσινο σημείο» που σκοπεύει να δημιουργήσει ο Δήμος με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια στη Λ. Λαυρίου κάτω από τη Β΄ Ζώνη Υμηττού, ο κ. Σιδέρης δήλωσε ότι οι συζητήσεις με το Δήμο Παιανίας βρίσκονται σε καλό δρόμο. Υπολογίζεται ότι με σωστή λειτουργία το «πράσινο σημείο» θα απορροφά ένα 10% έως 25% του όγκου των απορριμμάτων και ο Δήμος θα κερδίζει περίπου 620.000€ από την αποκομιδή στον ΧΥΤΑ Φυλής.


Αναφέρθηκε και νέο αμαξοστάσιο το οποίο πρέπει να πληρεί τις περιβαλλοντικές διατάξεις και να είναι επισκέψιμο. Σε ερώτησή μου αν έχουν εντοπίσει το σημείο δημιουργίας του, ο κ. Σιδέρης απάντησε ότι γίνονται συζητήσεις με τους όμορους Δήμους Χαλανδρίου και Γλυκών Νερών για πιθανό κοινό αμαξοστάσιο με κάποιον από τους δύο. Προς το παρόν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον με κάποια επέκταση, με βελτιώσεις και ίσως με τη δημιουργία γκράφιτι.


Όπως τονίστηκε, μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Γι΄αυτό θα δημιουργηθεί η Ανταποδοτική Κάρτα του Πολίτη με συγκέντρωση πόντων και στόχο να ωθήσει τον καθένα μας, να αισθανθεί ότι προσφέρει και είναι χρήσιμος ανακυκλώνοντας. Επίσης ευαισθητοποίηση των παιδιών στα σχολεία με την διενέργεια διαγωνισμών και των μεγάλων με ανακύκλωση σε δημόσιους χώρους.
Αν γίνουν όλα αυτά εκτιμάται ότι το 2020 θα ανακυκλώνουμε καθαρά υλικά σε διπλάσια ποσότητα από τώρα.

20150924_204232 διαχείριση αποβλήτων
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις τις οποίες απάντησαν οι κκ Σιδέρης και Μαυρόπουλος.
Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στις γειτονιές μέσα στο Οκτώβριο και ίσως αρχές Νοεμβρίου πριν οδηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση. Επίσης κοινοποιήθηκαν σε όλους διευθύνσεις  e-mail, με σκοπό να σταλούν οι όποιες προτάσεις και παρατηρήσεις υπάρχουν.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σιδέρης, ο Δήμος θα προχωρήσει στην έκδοση παραμυθιού εικονογραφημένου σχετικά με την ανακύκλωση, το οποίο θα προωθηθεί στα σχολεία της πόλης.


Ομολογουμένως υπήρξε μια αξιόλογη δραστηριότητα από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος. Ο κ. Σιδέρης έχει δείξει ότι κινείται στα μονοπάτια της πράσινης ανάπτυξης και σίγουρα έχει καλές προθέσεις.
Ας μου επιτραπεί όμως να διατηρήσω ορισμένες επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή του σχεδίου. Η διαδημοτική συνεννόηση μπορεί να ευοδωθεί, αλλά οι κάτοικοι των περιοχών ίσως προβάλλουν αντιρρήσεις ή να μην υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση. Τέτοιου είδους προβλήματα και αντιδράσεις έχουμε παρακολουθήσει συχνά σε περιοχές της Ελλάδας. Ακόμα μένει να τακτοποιηθεί το οικονομικό ζήτημα και το θέμα του προσωπικού που απαιτείται. Αντιληφθήκαμε στη συνάντηση, ότι το τοπίο στον τομέα αυτό είναι λίγο ασαφές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα φανούν σε βάθος χρόνου.
Σε τελική ανάλυση η επιτυχία των ανωτέρω θα είναι προς όφελος των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Και μην ξεχνάμε ότι από 1/1/2016 θα ισχύσει ο ειδικός φόρος ταφής που θα επιβαρύνει με τουλάχιστον 35€/τόνο το κόστος ταφής στους ΧΥΤΑ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Η διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων είναι ένα θέμα πολύπλοκο με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.
  • Η οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19 Νοεμβρίου 2008 για τα απόβλητα θεσπίζει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Προβλέπει χώρους συλλογής τουλάχιστον 4 ρευμάτων υλικων (χαρτί-πλαστικό-γυαλί-μέταλλα) μέχρι το 2018.
  • Τα Στερεά Απόβλητα αποτελούν σημαντική αιτία υποβάθμισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
  • Πρώτος στόχος κάθε πολιτικής για τα Στερεά Απόβλητα θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της παραγωγής και της διαχείρισης για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η πολιτική αυτή πρέπει επίσης να αποσκοπεί στην μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και να προωθεί την εφαρμογή της ιεράρχισης των αποβλήτων.