Φυσάει Κόντρα: η πολύχρωμη κουρελού

xorismos-660

Αγαπητοί συμπολίτες – ισσες

Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε στο προάστειο το ταξίδι << της πολύχρωμης κουρελούς >> όπως μας έλεγαν, γιατί μετά από πολύ καιρό συναντήθηκαν πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες , του τοπικού κινήματος,των κοινωνικών αγώνων ,της αριστεράς και της αυτονομίας .Για μια πορεία διαφορετική από τις μέχρι τώρα υπάρχουσες προσωποκεντρικές & συντηρητικές   πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη αλλά και αμφισβήτησης του υπάρχοντος πλαισίου του Καλλικράτη αλλά και του μονόδρομου των μνημονίων.Το αποτέλεσμα των εκλογών με την είσοδο μας στο δημοτικό συμβούλιο , η εναλλαγή   ανα χρόνο στα δημοτικά όργανα των εκπροσώπων μας όπως δευσμευτήκαμε, οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό μας με μηνιαίες Γ.Σ. της παράταξης ήταν η αρχή μιας νέας ουσιαστικής παρέμβασης στο προάστειο.

Η δική μας συμμετοχή μέσα στα κινήματα της πόλης και στα κοινωνικά δίκτυα μας ώθησε να συμβάλλουμε και εμεις σε αυτό το νέο εγχείρημα θεωρώντας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς η ανάπτυξη και η δυναμική των κινημάτων και των διεκδικήσεων στην πόλη μπορεί να εκφράζεται και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε μια σχέση << ανοιχτής συνομιλίας>> και αλληλοτροφοδότησης διεκδικήσεων και με την προοπτική, όχι της ανάθεσης όπως γίνεται σήμερα, αλλά στο δυνάμωμα αυτής της σχέσης ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν την φωνή και την εξουσία στις δημόσιες υποθέσεις. Οι επιτροπές γειτονιών που ξεφυτρώνουν,η προσπάθεια για την απόκτηση της βίλας Ιόλα, για ανοιχτά σχολεία στην κοινωνία,οι- από τα κάτω- πολιτιστικές παρεμβάσεις ,το κίνημα που δημιουργήθηκε στην πόλη για να μην εκδοθούνστην Ιταλία οι 5 φοιτητές –συντοπίτες μας, δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στην εκτεταμένη κοινωνική απελπισία   υπάρχουν έστω εμβρυακά οι αντιστάσεις και οι δυνατότητες μιας άλλης οργάνωσης και συμμετοχής στην πόλη, που δεν συναντιέται με τις κλειστές λογικές των κομματικών μηχανισμών και τωνσυλλόγων-σφραγίδων. Το παράδειγμα του αγώνα των κατοίκων ενάντια στην τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας wind,cosmoteστην οδό Ολυμπίας στο Κοντόπευκο που έφερε το –εστω και το προσωρινό- ξήλωμα τους είναι χαραχτηριστικό: α) έδειξε ότι η οργανωμένη κινητοποίηση των κατοίκων μπορεί να φέρει μια νίκη που φαινόταν αρχικά αδιανόητη,β) κινητοποίησε την διστακτική δημοτική αρχή σε σημείο σήμερα που να είναι από τους βασικούς συνομιλητές με το υπουργείο μεταφορών για αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που αφορά τις κεραίες γ) συνεχίζει να κινητοποιεί και άλλες γειτονιές αλλά και να γίνεται σημείο αναφοράς και παράδειγμα και για άλλες πόλεις.

Αυτή λοιπόν η δυνατότητα και δυναμική αμφισβητήθηκε και υποτιμήθηκε ουσιαστικά από την κομματική -κατά τη γνώμη μας- άποψη μέσα στο Φ.Κ. που αρκείται στα κεκτημένα ,στην ανέξοδη συνθηματολογία,στην απουσία προτάσεων και στις ιδεολογικές της προκαταλήψεις. Η αντιμετώπιση της δημοκρατικής έννοιας της εναλλαγής και ο υποτιμητικός τρόπος που την διαχειρίστηκε είναι ενδεικτικό μιας άποψης που για μας δεν ανταποκρίνεται ηθικά αλλά και πολιτικά στο εγχείρημα που ξεκινήσαμε. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν επιτρέπει στον εαυτό της να δει τα λάθη της ,να ξαναδεί τις βεβαιότητες της ,να αναστοχαστεί για αυτό που συμβαίνει γύρω μας πέρα από τις διαπιστώσεις.Να συναντηθεί με συλλογικότητες και πολίτες ,να ανοιξει διαλογο με τις νέές πραγματικότητες,να εμπνεύσει.

Για εμας που υπογράφουμε αυτό το κείμενο σημαίνει το τέλος της συμμετοχής μας σε αυτή την αρχικά ενδιαφέρουσα προσπάθεια για το προάστειο. Ευχαριστούμε τους φίλους και σ/φους που αρχικά συναντηθήκαμε με αφορμή το Φ.Κ., που μας έδωσαν σαν παράταξη την δυνατότητα εκπροσώπησης και πίστεψαν μαζί μας στην δυνατότητα μιας διαφορετικής πορείας που δεν είχε όμως την ανάλογη συνέχεια. Που μας στήριξαν σε όλη αυτή τη διαδρομή και που είμαστε σίγουροι ότι θα ξανασυναντηθούμε.   Παραμένουμε πιστοί στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και της αυτοδιαχείρισης και συνεχίζουμε για μια αριστερά με τους πολίτες στο προσκήνιο,χωρίς κοσμητικά επίθετα,απαλλαγμένη από τις <<παιδικές της ασθένειες >> που την ταλαιπωρούν χρόνια τώρα.Για να πάρουν οι πολίτες τις τύχες της ζωής τους στα χέρια τους.

Με   αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ζεάκης Μ., Κολώνιας Δ. , Παπαμιχαήλ Φ.

 

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter