Ιδανικός δήμαρχος στις εκλογές του 2019 είναι ο ΑΞΙΟΣ-ΤΙΜΙΟΣ – “ΖΟΡΜΠΑΣ”

kalpes_2

Δημοσκόπηση με τις προτιμήσεις των δημοτών στα πολιτικά πρόσωπα που προτιμούν για να αναλάβουν τη διοίκηση του δήμου τους, δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

Με τον τίτλο «Θέλουν δήμαρχο νέο, ανεξάρτητο και πετυχημένο», η έρευνα της Κάπα Research φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

«Το Βήμα» παρουσιάζει την έρευνα κοινής γνώμης η οποία διενεργήθηκε από την Κάπα Research για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και αφορά τις απόψεις των κατοίκων της Αττικής για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, την κριτική τους αλλά και τις προσδοκίες τους από τις Δημοτικές Αρχές.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε κατά το χρονικό διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος 2017, βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Μετείχαν 7.983 άτομα (άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών) στην Αττική που είναι χρήστες του Διαδικτύου και είχαν απαντήσει επίσης το 2013 σε έρευνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του Σεπτεμβρίου 2015).

Σκοπός, σύμφωνα με την ΠΕΔΑ, είναι η έρευνα να αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο για τη βελτίωση της δουλειάς των δήμων και την καλύτερη οριοθέτηση των προτεραιοτήτων τους.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας και της δημοσιογράφου Π. Μπίτσικα

Έχουν περάσει επτά χρόνια οικονομικής ασφυξίας στη μνημονιακή μέγγενη, έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από τις τοπικές εκλογές και μένουν ακόμη 24 μήνες ως το 2019 για την επόμενη κάλπη.

Ούτε νωρίς ούτε αργά για να διερευνήσουν οι σημερινοί δήμαρχοι της Αττικής, με δημοσκοπικά εργαλεία, εκτός άλλων, τις βουλές των δημοτών για το έργο τους, για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή τους αλλά και τα κριτήρια της επόμενης δημοτικής ψήφου. Το… έψαξαν και είδαν, μεταξύ άλλων, ότι ο ιδανικός δήμαρχος στις εκλογές του 2019 είναι ο επιτυχημένος στην επαγγελματική του ζωή, ο νέος ηλικιακά και εκείνος που είναι «ανεξάρτητος», άλλως ειπείν «ακομμάτιστος», κατά την κυρίαρχη αντίληψη που καλλιεργείται εδώ και χρόνια για να κρύβεται επί της ουσίας ο προσανατολισμός των εφαρμοζόμενων πολιτικών που πάντα έχει «χρώμα». Παράλληλα, είναι ενδιαφέρον ότι οι κάτοικοι στο Λεκανοπέδιο όταν εστιάζουν στα σημαντικά προβλήματα στην περιοχή τους επιρρίπτουν τις ευθύνες κατά κύριο λόγο στον δήμο (46,5%) και δευτερευόντως στην κεντρική κυβέρνηση (32,1%), ενώ σχετικά στο απυρόβλητο μένει η Περιφέρεια Αττικής (13,7%).

Αλλαγές στην κορυφή

Πάντως, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ερωτήματα για τις επόμενες τοπικές εκλογές στην Αττική. Οι περισσότεροι αξιολογούν μεταξύ τεσσάρων χαρακτηριστικών στοιχείων ως πιο σημαντικό στην επιλογή τους για Δήμαρχο στις εκλογές του 2019 το «να είναι επιτυχημένος στην προηγούμενη δουλειά του» (84,3%), «να είναι νέος στην ηλικία» (54%) και ακολούθως «να είναι πολιτικά και ιδεολογικά κοντά στα πιστεύω μου» (36,8%) και «να έχει διατελέσει δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος» (26,4%). Μάλιστα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετράει μακράν ο καλός επαγγελματίας (88,1%) και το νεαρό της ηλικίας (61,4%).

Πιστεύουν, όπως και το 2013, ότι πρέπει να εκλεγεί άλλος Δήμαρχος (60,9%), εκφράζοντας πιθανόν την προσδοκία για καλύτερες μέρες μέσω αλλαγής προσώπου…

Ικανοποιημένο από το έργο του σημερινού Δημάρχου τους εμφανίζεται σήμερα ποσοστό 35,4% έναντι 37,9% προ τετραετίας.

Στο ερώτημα για τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θα προτιμούσαν να προέρχεται ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί, απάντησαν σε ποσοστό 46,8% «ανεξάρτητος», ενώ το 12% δήλωσε «από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», το 9,6% «από τον χώρο της ΝΔ», το 9,6% «από τον χώρο της Κεντροαριστεράς (ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι)», 11,3% «από άλλον πολιτικό χώρο» και 10,8% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 54,2% προτιμούν «ανεξάρτητο», ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ (15,9%) καταγράφεται στις ηλικίες 55 ετών και άνω.

Κάθε άλλο παρά ικανοποίηση από τις συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο τους εκφράζουν οι πολίτες στην Αττική, με μόλις 32,9% να δηλώνει «πολύ & αρκετά ικανοποιημένος-η», σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από το 2013 (το αντίστοιχο ποσοστό ήταν τότε 32,4%).

Στην κορυφή των δυσαρεστημένων από την καθημερινότητά τους είναι οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων (70,7%), ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Υπόλοιπο Αττικής (68,1%) και τα ανατολικά προάστια (67%). Στον αντίποδα, με τα ποσοστά δυσαρέσκειας να «πέφτουν» σχετικώς (ως και επτά μονάδες), βρίσκονται οι ερωτηθέντες στα νότια προάστια και στον Πειραιά (64,7%) και στα βόρεια προάστια (63,8%).

Οι τομείς στους οποίους εντοπίζουν οι πολίτες στο Λεκανοπέδιο τα περισσότερα προβλήματα είναι το οδικό δίκτυο (47,6%), η καθαριότητα (38%), το περιβάλλον/πράσινο (22,8%), το κυκλοφοριακό (22,5%), οι συγκοινωνίες (19,7%). Ακολουθούν η φτώχεια (15,5%), η διαφθορά (14,9%), οι δομές Υγείας – νοσοκομείο (13,6%), το Προσφυγικό /Μεταναστευτικό (13%).

Σε σχέση με το 2013, φαίνεται να καταγράφονται πιο ενισχυμένα τα προβλήματα της καθαριότητας (κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες) και του κυκλοφοριακού (δύο ποσοστιαίες μονάδες), ενώ αντιθέτως με χαμηλότερα συγκριτικά ποσοστά τα προβλήματα της φτώχειας (τρεις ποσοστιαίες μονάδες), της διαφθοράς (πέντε ποσοστιαίες μονάδες) και των υπηρεσιών Υγείας (περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες).

«Εφιάλτης η καθημερινότητα»

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού κ. Νίκος Σαράντης εστιάζει στο ότι οι πολίτες που δηλώνουν «πολύ/αρκετά ικανοποιημένοι» από την καθημερινή ζωή στους Δήμους της Αττικής παραμένουν στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενη έρευνα του 2013. «Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια κρίσης και οικονομικής αποδυνάμωσης των Δήμων η ποιότητα των προσφερομένων στους πολίτες υπηρεσιών βελτιώνεται έστω και οριακά» παρατηρεί.

Σημειώνει ότι τα κυριότερα προβλήματα που οι πολίτες λένε πως υπάρχουν στους Δήμους αφορούν την καθημερινότητα: οδικό δίκτυο, καθαριότητα, κυκλοφοριακό – συγκοινωνίες, πράσινο.

«Οι δήμαρχοι της Αττικής γνωρίζουμε καλά αυτά τα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία παλεύουμε καθημερινά, και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην υλοποίηση του δημοτικού έργου όπως το επιθυμούμε. Ειδικά τα προβλήματα της καθημερινότητας απαιτούν για την καλύτερη αντιμετώπισή τους προσωπικό και πόρους, που και τα δύο έχουν περιοριστεί δραματικά στους Δήμους τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης».