Α. Γκιζιώτης: Η Δημοτική Αρχή έρχεται να νομιμοποιήσει την παράνομη καταπάτηση των πεζοδρομίων! (video)

“ανοιχτή εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της πόλης και την πρώτη ευθύνη την έχει η κ. Πετσατώδη»  καταγγέλει ο Α. Γκιζιώτης

Α. Γκιζιώτης - πλατεία Αγ. Ιωάννη

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής (8/6/17) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχαν θέματα προς συζήτηση για παραχωρήσεις χρήσης κοινόχρηστων χώρων στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα γύρω καταστήματα. Ορισμένα από τα θέματα αυτά αποσύρθηκαν* από τη συζήτηση και απ’ ότι μαθεύτηκε υπήρξε έντονο παρασκήνιο.

Όταν ήρθε η σειρά του 12ου θέματος**, που αφορούσε την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε καταστήματα στην πάνω πλατεία, ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) εξαπέλυσε μύδρους κατά της Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ελισάβετ Πετσατώδη, καθιστώντας την υπεύθυνη που δεν ενημέρωσε το σώμα για παράβαση που η ίδια γνώριζε εδώ και ενάμιση χρόνο.

Εδώ κι ενάμιση χρόνο η Διοίκηση γνωρίζει ότι το πεζοδρόμιο στη γωνία των οδών Ασημακοπούλου και Αγ. Ιωάννου παρουσιάζει ιδιομορφία με αποτέλεσμα το κατάστημα να καταλαμβάνει παράνομα κοινόχρηστο χώρο. Το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ένα εκ των οποίων είναι και ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης,  μόλις πρόσφατα, όταν το θέμα πέρασε προς έγκριση, ως ορίζει ο νόμος.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιζιώτης, δεν ήταν ενημερωμένα ούτε τα μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, γιατί στελέχη του Δήμου πήραν θέση στην τοποθέτησή τους αρχικά και άλλο ψήφισαν μετά.

Μιλάμε, είπε, «για ανοιχτή εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της πόλης και την πρώτη ευθύνη την έχει η κ. Πετσατώδη».

Απευθυνόμενος προς την κ. Πετσατώδη ρώτησε αν έπρεπε να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον το γνώριζε εδώ και 1,5 χρόνο, και πως το ζήτημα δεν είναι απλά να μετακινηθούν τα καγκελάκια του καταστήματος.

«Να σας θυμίσω», είπε, «κάτι που είχατε πει αρχή της θητείας σας, όταν αναλάβατε, «εργολάβοι, μαγαζιά, κ.λπ., σούζα, νομιμότητα, αλλιώς θα τους στείλω κανονικά»». Η εισήγηση, συνέχισε, προτείνει να τους δώσουμε το πεζοδρόμιο που επί χρόνια καταλαμβάνουν παράνομα χωρίς να πληρώνουν μια δραχμή!

«Η επιβολή προστίμου είναι αστειότητα» είπε ο κ. Γκιζιώτης. Ποτέ δεν εφαρμόζεται ακριβώς ο νόμος ο οποίος αναφέρει επίσης και άμεση απελευθέρωση του χώρου.

Αναφερόμενος στα πεζοδρόμια της πόλης είπε ότι μόλις το 35% αυτών είναι κανονικά πεζοδρόμια, η Δημοτική Αρχή σπεύδει να κόψει π.χ. ένα πεύκο γιατί «εμποδίζει τη βαδισιμότητα», φωνάζει (δικαίως) για την άδεια στο περίπτερο που δόθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τώρα έρχεται να νομιμοποιήσει τα τρία μαγαζιά που καταλαμβάνουν παράνομα πεζοδρόμιο και τους δίνει πεζοδρόμιο χωρίς να το ζητήσουν καν οι ίδιοι!!!

Η θαρρετή γνώμη της Διοίκησης, όπως είπε,  ήταν να αποσυρθεί και αυτό το θέμα (12ο) και ο ίδιος προτείνει να αποσυρθεί γιατί είναι ενιαίο στην περιοχή του Αη Γιάννη. Όσο αφορά τα σχετικά θέματα που αποσύρθηκαν η άποψη του ήταν να συζητηθούν και να απορριφθούν.

Η κ. Πετσατώδη φάνηκε να θεωρεί επίτευγμα την ανακάλυψη αυτή και δήλωσε ότι υποχρέωσαν το κατάστημα να μπει στη ρυμοτομική γραμμή και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα. Για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή, η πόλη μας) ότι δεν αποτελεί επιτυχία δική της η ανακάλυψη αυτή και να μην κοκορεύονται, αλλά προέκυψε τυχαία μετά από καταγγελία άλλου καταστηματάρχη στην πολεοδομία … Συνέχισε δε πως η παράταξη «της γιαλατζή Αριστεράς» άλλα υπόσχονταν και άλλα πράττει, γιατί ο ίδιος ο Δήμαρχος υπόσχονταν στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή ότι θα επαναφέρει το ωράριο των καταστημάτων στις 1πμ και τρία χρόνια διοίκησης δεν έχει πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του, υπόσχονταν βαδισιμότητα των πεζοδρομίων και εγκρίνει παραχωρήσεις χρήσεων πάνω σε πεζοδρόμιο, διαμαρτύρονταν για τα περίπτερα αλλά για το περίπτερο έξω από το σύλλογο του Αη- Γιάννη που δεν αφήνει χιλιοστό ελεύθερο πεζοδρόμιο δεν έχει κάνει τίποτα, που σημαίνει ότι έλεγαν ψέματα στους πολίτες, γεγονός που κατά τον κ. Ζορμπά συνιστά «πολιτική απάτη».

Είναι γνωστό στη Διοίκηση, είπε ο κ. Γκιζιώτης στη δευτερολογία του, ότι οι καταγγελίες μεταξύ των καταστηματαρχών οδήγησαν την Πολεοδομία να το ψάξει και δεν υπήρχε καμιά παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής ή της Τεχνικής Υπηρεσίας, απλά προέκυψε. Αποτελεί δε «τακτική Σταθόπουλου» να παίρνει αποφάσεις και να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν από την εποχή που τον γνώρισε, δηλαδή να πατάει σε δύο βάρκες.

Απευθυνόμενος στον Αντιδήμαρχο κ. Παπαγεωργίου που δήλωσε ότι δεν «χαϊδεύουμε αυτιά», είπε ότι τότε που υπόσχονταν να φέρουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στις 1πμ χάιδευαν «τις αυτούκλες της οικογένειας Σιδέρη» η οποία είχε βάλει θέμα για το ωράριο των μαγαζιών. Τώρα χαϊδεύουμε τα αυτιά όλων των άλλων πάλι για ψήφους. Τώρα ερχόμαστε να νομιμοποιήσουμε την παράνομη καταπάτηση των πεζοδρομίων.

Η απάντηση του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου υπήρξε κλασική, αναμενόμενη και κολλημένη στο παρελθόν. Αφού ασχολήθηκε με το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι προηγούμενοι, αφού αναφέρθηκε σε τελείως άσχετα πράγματα (π.χ. το πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας, άραγε που κολλάει με το υπό συζήτησην θέμα; ) έσπευσε να στηρίξει και να συγχαρεί (κατά το σύνηθες της παρατάξεως του) την κ. Αντιδήμαρχο (άραγε για ποιο κατόρθωμα; ), ανέλυσε όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καταστήματος με το οποίο συνεργάζονταν ο κ. Σπύρος Γιώτσας (!), αναφέρθηκε στο χάλι κάποιων άλλων Δήμων (!), αλλά για την ταμπακιέρα ούτε κουβέντα. Στα όσα σοβαρά καταλόγισε ο κ. Γκιζιώτης στη Δημοτική Αρχή δεν απάντησε τίποτα στην ουσία.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι αυτή η διοικούσα παράταξη δυσκολεύεται στις απαντήσεις. Έχω την ίδια απορία με τον κ. Γκιζιώτη για το ποια σχέση έχει το γκρέμισμα της μάντρας στο Κοντόπευκο που ανέφερε η κ. Πετσατώδη ως επίτευγμα, με την παράνομη χρήση του πεζοδρομίου στον Αη Γιάννη. Επίσης δεν έχουν καταλάβει μετά από 3 χρόνια διοίκησης ότι δεν μας κάνουν χάρη, αλλά είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε κινήσεις αποκατάστασης της νομιμότητας και πως ήταν δική τους επιλογή να διεκδικήσουν το Δήμο, δεν τους βάλαμε με το ζόρι. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν ότι σε άτομα που κατέχουν θέσεις ευθύνης το να διατηρούν χαμηλούς τόνους είναι προτέρημα.

Όσον αφορά το 10ο θέμα που αποσύρθηκε να σας ενημερώσω ότι ο καταστηματάρχης ζητούσε θέσεις για τραπεζοκαθίσματα πάνω στην πλατεία του Αη Γιάννη από τη μεριά του πεζοδρόμου, κάτι που απαγορεύει ρητά το παραχωρητήριο. Σύμφωνα με τη συμβολαιογραφική πράξη Αρ. 4917/15-12-1983:

«Αποκλείεται και απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς οποιαδήποτε εκμετάλλευση της κηποπλατείας δια δημιουργίας θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων επί της επιφάνειας ή υπογείως, ουρητηρίων, καταστήματος πωλήσεως διαφόρων ειδών, ανάπτυξης τραπεζοκαρεκλών εις τα πεζοδρόμια, τοποθέτηση οποιουδήποτε κτίσματος ώστε να παραμείνει ο χώρος μια όασης πρασίνου. …

… Η ύπαρξη, το κύρος και η διάρκεια της δωρεάς εξαρτώνται ρητώς και κατηγορηματικώς εκ της ακριβούς τηρήσεως του ανωτέρου αποκλειστικού σκοπού για τον οποίο καταρτίζεται η παρούσα δωρεά και την ευλαβή τήρηση των όρων, δεσμεύσεων, συμφωνιών και απαγορεύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση η κυριότητα και νομή των δωρηθέντων ακινήτων επιστρέφουν στον δωρητή σύλλογο.»

Με έγκυρες πληροφορίες που έχει το aparaskevi-images.gr το αίτημα αυτό ξεσήκωσε τον ομώνυμο σύλλογο των κατοίκων και ετοιμάζονταν να παραστούν σύσσωμοι στο Δ.Σ.

Σημαντική παρατήρηση από μικροφώνου του κ. Γκιζιώτη ότι μέλη της πλειοψηφίας δεν γνώριζαν καν το θέμα, δεν είχαν ενημερωθεί και όμως ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν. Άραγε μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε την πόλη μας στα χέρια τους; Ποιος ο ρόλος τους στο δημοτικό συμβούλιο;

*8. Κατανομή κοινόχρηστου χώρου κεντρικής πλατείας Αγ. Παρασκευής» (εισήγηση: Πρόεδρος κα Ε.Π.Ζ. Πετσατώδη).

10.Παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον κ. Πετρετζίκη για το κατάστημα «Kitchen Lab» επί της πλατείας Αγ. Ιωάννη (εισήγηση: Πρόεδρος κα Ε.Π.Ζ. Πετσατώδη).

** 12. Πρόταση παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου στην πρόσοψη των καταστημάτων Libre, πρώην GigI’ s, Mirador, Stars επί της οδού Αγίου Ιωάννου (εισήγηση: Πρόεδρος κα Ε.Π.Ζ. Πετσατώδη).