Βρέθηκε ο χώρος για τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου και του Αμαξοστασίου (VD)

Τη λήψη απόφασης για τη χωροθέτηση Πράσινου Σημείου και αμαξοστασίου στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Σιδέρης κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28/9/2017.

Μετά την έγκριση από το Δ.Σ. το 2015 του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής (αριθμ. απόφασης 299/2015) και την έγκριση της διαδικασίας εύρεσης ακινήτου προς αγορά, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, κατάλληλου για την κάλυψη των αναγκών εγκατάστασης Πράσινου Σημείου και Αμαξοστασίου (αριθμ. απόφασης 323/2016), ανεβρέθηκε η κατάλληλη περιοχή.

Την τοποθεσία αυτή καθώς και όλα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πράσινου σημείου και αμαξοστασίου παρουσίασε ο κ. Σιδέρης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ & ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ

H έκταση βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στο νότιο ανατολικό τμήμα των διοικητικών ορίων του Δήμου, μεταξύ της Λεωφόρου Λαυρίου και της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ.) και δεν εμπίπτει σε ζώνη προστασίας του Υμηττού, ούτε σε άλλη δέσμευση (ΖΟΕ κ.λ.π), σε απόσταση περίπου 500μ. από τη συμβολή της Λ. Μεσογείων και Λ. Λαυρίου (κόμβο του Σταυρού Αγίας Παρασκευής).

Έχει εμβαδόν 11.760,87τ.μ., από την οποία έκταση εμβαδού 10.966,10τ.μ. αφορά τα ιδιωτικά ακίνητα και η υπόλοιπη εμβαδού 794,77τ.μ. κοινόχρηστους δρόμους. Δύο συνεχόμενα γεωτεμάχια εμβαδού 2505,50τ.μ  και 1633,25τ.μ  μπορούν να αποτελέσουν το χώρο ανάπτυξης του αμαξοστασίου με πρόσωπο στη Λ. Λαυρίου με συνολικό εμβαδόν 4138,75 τ.μ., το οποίο μπορεί να αυξηθεί με προσάρτητη όμορων γηπέδων, εφόσον αυτό απαιτηθεί από μελέτη χωροθέτησης και οργάνωσης των ειδικών λειτουργιών σε δεύτερο επίπεδο.Τα υπόλοιπα γεωτεμάχια, στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί το Πράσινο Σημείο, αποτελούν συνεχόμενη έκταση (προς νότο) η οποία εφάπτεται προς Δυσμάς με χωματόδρομο και το όριο της ζώνης απαλλοτρίωσης της Δ.Π.Λ.Υ. και προς ανατολάς με χωματόδρομο (Τιμίου Σταυρού) και πέραν αυτού με ιδιοκτησίες που εφάπτονται στη Λ. Λαυρίου. Ο χωματόδρομος συμβάλλει προς νότο με την οδό Γαζίας, η οποία καταλήγει στην οδό Λ. Λαυρίου. Το εμβαδόν της έκτασης για την ανάπτυξη του Πράσινου Σημείου μπορεί να προσδιοριστεί περίπου στα 7622,12τ.μ., δηλαδή υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης σταθερού ΠΣ μεγάλης κλίμακας.

Η εκταση αποτελείται από γεωτεμάχια που ανήκουν σε διάφορους ιδιοκτήτες γεγονός που μπορεί να αποτελέσει μειωνέκτημα στην συνολική αγορά της.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από την αντιπολίτευση, τους κ.κ. Βασίλη Ζορμπά και Ανδρέα Γκιζιώτη αφορούσαν το ιδιοκτησιακό ζήτημα με το Δήμο Παιανίας, το οποίο, όπως φαίνεται από όσα ειπώθηκαν, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σε διεκδικήσεις της Παιανίας, το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση, το επιπλέον προσωπικό που θα απαιτηθεί, κ.α.

Ο κ. Βασίλης Ζορμπάς (επικεφαλής Αγία Παρασκευή η πόλη μας) τοποθετήθηκε θετικά στη δημιουργία ιδίως του αμαξοστασίου και εξέφρασε τις ανησυχίες του κατά πόσο οι δημότες θα έχουν την ευαισθησία να χρησιμοποιήσουν το πράσινο σημείο και μην τυχόν στο μέλλον περάσει σε χέρια ιδιωτών.

Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση που απαντάει στις ανάγκες που έχει η πόλη, είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης). Εξέφρασε τον κίνδυνο κάποια προσφυγή κατοίκου της περιοχής ή του όμορου Δήμου να σταματήσει τη δημιουργία του. Αναφέρθηκε κι αυτός σε πιθανή ανάμιξη ιδιωτικών ομίλων στο μέλλον, οι οποίοι θα βρούν έτοιμες εγκαταστάσεις.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μυλωνάκης μίλησε για μια καλή αρχή για το μέλλον της πόλης και για μια αρχή για αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων, δύσκολη μεν, πρόκληση δε. Επισήμανε επίσης ότι αποτελεί και λύση για το αμαξοστάσιο του Δήμου που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Θετική και η αντιμετώπιση του κ. Κώστα Κρητικίδη (δημ. Σύμβουλος Συμμαχία Ευθύνης) για μια προσπάθεια πολλων ετών που αφορά και τους προηγούμενους Δημάρχους. Ακόμα κι αν βρεθούν προβλήματα δεν πρέπει να μας πτοούν είπε. Αναφέρθηκε κι αυτός στη νοοτροπία των κατοίκων και την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Ελισάβετ Πετσατώδη μίλησε για τον τεράστιο δρόμο που έχει μπροστά του το εγχείρημα γιατί εμπλέκονται πολλοί φορείς. Ενημέρωσε ότι ο Δήμος Παιανίας προσεγγίστηκε από τα πρώτα βήματα και μάλιστα ως εταίρος, αλλά δεν έδειξε ενδιαφέρον. Στις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν θα πρέπει να υπάρξει συμπαγής αντιμετώπιση. Πρότεινε να υπάρξει ανεξάρτητο πλάνο για το αμαξοστάσιο το οποίο είναι κάτι που χρειαζόμαστε απαραίτητα και να μην φτάσουμε στο σημείο να αγοραστούν τα οικόπεδα και μετά να μείνουμε χωρίς χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Αυτό πρέπει να προβλεφθεί.

«Διακοσμητικοί σύμβουλοι»

Για την ψήφιση του θέματος υπήρχε ανάγκη 17 ψήφων που στην συγκεκριμένη στιγμή δεν τους είχε η συμπολίτευση λόγω απουσίας αρκετών, με αποτέλεσμα την παράκληση του Δήμαρχου κ. Σταθόπουλου εξ’ αρχής, για μια ομόφωνη απόφαση.

Γεγονός που σχολιάστηκε από τον κ. Μυλωνάκη ως λυπηρό και τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το θέμα θα περάσει από την αντιπολίτευση.

Όμως σημαντικό υπήρξε και το σχόλιο της δημοτικής συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Πετσατώδη για την  απουσία και στην πρώτη συνεδρίαση δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης, όχι γιατί δεν τους ενδιαφέρει, όπως είπε, αλλά γιατί «αισθάνονται διακοσμητικοί».

Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με μόνο τον κ. Γκιζιώτη να δηλώνει παρών.

 –

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter