Επίσκεψη της Ένωσης Γονέων στην Κτ.Υπ. Α.Ε. για τις Ανάγκες Σχολικής στέγης στην Αγία Παρασκευή

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Ένωσης κ.κ. Εύη Ματιάτου-Χατζοπούλου Πρόεδρος,  Μαρία Ξυνογαλά, Γ.Γραμματέας και Αντώνης Παπάζογλου Μέλος,  μαζί με το Δ/ντη του 1ου ΕΠΑΛ κ.Κωνσταντίνο Ντάβο και την Υπ/ρια κ.Άννα Μπίκου  επισκέφτηκαν την ΚτΥπ  Α.Ε. για προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρόεδρο του οργανισμού κ. Ιωάννα Κοντούλη.

Τα θέματα της συνάντησης ήταν η αποπεράτωση-παραλαβή και εν συνεχεία ο εξοπλισμός του νεόδμητου ΕΠΑΛ καθώς και τα αιτήματα ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων και νηπιαγωγείων προκειμένου να καλυφθούν  οι ανάγκες της πόλης για σχολική στέγη. Η Ένωση κατέθεσε υπόμνημα συνυποβάλλοντας ξεχωριστά το αίτημα εξοπλισμού του ΕΠΑΛ όπως είχε συνταχθεί από τον Διευθυντή του σχολείου.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα , η κ. Κοντούλη είχε γνώση του αντικειμένου και η ενημέρωση που λάβαμε ήταν η ακόλουθη:

 

  • ΕΠΑΛ-Αποπεράτωση- Εξοπλισμός

Το έργο φαίνεται ότι θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ήτοι την άνοιξη του τρέχοντος έτους και η νέα σχολική χρονιά θα βρει τους μαθητές στο ολοκαίνουριο και υπερσύγχρονο κτίριο. Παρότι σήμερα η ΚτΥπ ΑΕ δεν διαθέτει αποθέματα εξοπλισμού, θα υπάρξει μέριμνα όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός να βρίσκεται στο σχολείο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Ανέγερση Σχολικών κτιρίων- Οικόπεδα

  • Ανέγερση 14ου Νηπιαγωγείου –  ΟΤ 328 στα Πευκάκια

Η εταιρεία ΚτΥπ αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού και ως εκ τούτου η κ. Κοντούλη δεν ήταν σε θέση να κάνει καμία εκτίμηση για το χρόνο που θα απαιτηθεί για την έκδοση της οικοδομικής αδείας  και των τευχών δημοπράτησης του έργου.

  • Ανέγερση 6ου Γυμνασίου στα Πευκάκια

Για το θέμα αυτό μας παρέπεμψε στο Δήμο, ο οποίος θα πρέπει να τακτοποιήσει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου προκειμένου να μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από την ΚτΥπ ΑΕ.

  • Οικόπεδα : ΟΤ 154 & ΟΤ 42 για ανέγερση νηπιαγωγείων, ΟΤ 24 για ανέγερση 11ου Δημοτικού και ΟΤ 119 για ανέγερση 12ου Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου:

Η Πρόεδρος μας διευκρίνισε ότι  ο προϋπολογισμός της εταιρείας ΚτΥπ για απαλλοτριώσεις είναι μηδενικός. Τα οικόπεδα θα πρέπει να αγοραστούν ή απαλλοτριωθούν από το Δήμο. Αποτελεί προϋπόθεση τα οικόπεδα να έρθουν στην πλήρη ιδιοκτησία του Δήμου προκειμένου  να μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός για ανέγερση κτιρίων από την ΚτΥπ.

 

Η εκτίμηση του Δ.Σ. της ‘Ενωσης :

Τα οικόπεδα για ανέγερση σχολικής στέγης είναι συγκεκριμένα και κάποια μοναδικά. Τα υπάρχοντα σχολεία είναι υπερπλήρη με μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και με πολλές «προσωρινές λύσεις» στέγασης-δημιουργίας αιθουσών διδασκαλίας (προκάτ αίθουσες σε προαύλια, κλείσιμο αιθουσών πολλαπλών χρήσεων , θεάτρων κ.α. για δημιουργία τάξεων, συσσώρευση μαθητών σε σχολεία μικρότερης δυναμικότητας , μικρές αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως κανονικές  τάξεις παραβαίνοντας κατά πολύ τον ελάχιστο προβλεπόμενο χώρο ανά μαθητή, νηπιαγωγεία που φιλοξενούνται στα δημοτικά, προαύλια που ασφυκτιούν από τον αριθμό των μαθητών κ.α.) . Αυτές οι «προσωρινές λύσεις»,  αφενός επιβαρύνουν  την ασφάλεια και την καθημερινότητα των παιδιών, αφετέρου τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και απομακρύνουν το Δήμο από την οριστική επίλυση του προβλήματος που είναι η αγορά των οικοπέδων και η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, με συνέπεια να διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Επιπλέον, η θεσμοθέτηση  της υποχρεωτικής προσχολικής φοίτησης από ένα έτος σε δύο, αν και μας βρίσκει σύμφωνους αφού αποτελεί πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος, μας προβληματίζει έντονα αναφορικά με τη στέγαση των νηπίων αφού οι υπάρχουσες αίθουσες νηπιαγωγείων δεν επαρκούν. Αυτή η παράμετρος  αυξάνει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες σχολικής στέγης και κάνει επιτακτική και άμεση την ανάγκη επίλυσής του.

Καλούμε λοιπόν το Δήμο να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το θέμα της σχολικής στέγης , να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την αξιοποίηση των οικοπέδων αυτών για ανέγερση σχολικής στέγης , προς όφελος των μαθητών της πόλης.  Εάν τα οικόπεδα αυτά χαθούν,  η πόλη κινδυνεύει να καταδικαστεί να μην μπορέσει ποτέ να ικανοποιεί -ποσοτικά και ποιοτικά- τις ανάγκες των μαθητών της πόλης.

 

Αγ. Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter