Αρχική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα “WASTE4THINK” από τον Σύνδεσμο για την...

Ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα “WASTE4THINK” από τον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Δήμο Χαλανδρίου

Ο Σύνδεσμος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων με ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Χαλανδρίου κ. Σ. Ρούσσου για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης- παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Waste4Think.

Οι λόγοι ήταν δύο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Κουράσης κατά τον χαιρετισμό του :

«Πρώτον, διότι αφορά στην προστασία του Περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, θέμα που είναι στους κύριους στόχους του Συνδέσμου και δεύτερον, διότι αφορά σε ένα Ευρωπαϊκό, καινοτόμο Πρόγραμμα, που η εφαρμογή του μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Στη λεγόμενη Κυκλική Οικονομία».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε :

«Είναι προφανές, ότι η Ε.Ε., μέσω των χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της, δίνει την δυνατότητα στα κράτη μέλη της και στους οφελούμενους των Προγραμμάτων αυτών, αφ’ενός να αποκτήσουν τεχνογνωσία και αφ’ετέρου να γίνει ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Εταίρων, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε καίρια θέματα που απασχολούν τη ζωή των πολιτών. Παράλληλα, με τις χρηματοδοτήσεις, είναι εφικτή η προώθηση της καινοτομίας και η ανάπτυξη χρηστικών εργαλείων, για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων, που επιδεινώνονται από την ολοένα και μεγαλύτερη αλόγιστη ανάλωση των φυσικών αποθεμάτων και των διαθέσιμων φυσικών πόρων στις χώρες μέλη. Λύσεις, που θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις επόμενες γενιές. Είναι αλήθεια, ότι η χώρα μας, υπολείπεται τραγικά των άλλων χωρών, στην Ευρώπη, ως προς την αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Εξακολουθούμε, σε σημαντικό ποσοστό, να θάβουμε τα απορρίμματα, θάβοντας κατ’αυτόν τον τρόπο σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και αναβάθμισης του περιβάλλοντος.

Δεν είναι της παρούσης, να αναλύσουμε, γιατί ακόμα και τώρα, διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση, αφού αφορά σε ευθύνες, της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και βέβαια των ίδιων των πολιτών.

Ένα είναι σίγουρο, ότι οφείλουμε να ενεργήσουμε, άμεσα και όλοι!

Κατά μείζονα λόγο, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, επιβάλλει την αξιοποίηση μέσων της κυκλικής οικονομίας, κάθε διαθέσιμου πόρου και μέσου.

Tο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα κινείται αναμφίβολα, στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί η υλοποίηση του να συμβάλλει, έστω και κατά ένα μέρος, στο μεγάλο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης των οικιακών υπολειμμάτων τροφής».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε :

«Με την σύμπραξη των εταίρων του Προγράμματος και την επιστημονική υποστήριξη των ειδικών, ανοίγουν δρόμοι, για την μείωση των απορριμμάτων κατ’αρχήν μέσω και της ευαισθητοποίησης-εκπαίδευσης των πολιτών αλλά και της οικονομικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του Προγράμματος.

Ο Σύνδεσμος αγκαλιάζει αυτήν την προσπάθεια, συγχαίρει τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, ενώ είναι στη διάθεσή σας, να συμβάλλει κυρίως στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, μέσω πρωτοβουλιών, που ήδη προγραμματίζει.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία, στην πρόοδο του Προγράμματος».

 

Aπηύθυναν, επίσης,  χαιρετισμό ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σ. Ρούσσος, η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρ. Δούρου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής & Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο καθηγητής του ΕΜΠ και υπεύθυνος του προγράμματος κ. Γ. Λυμπεράτος.