Η τροποποίηση του Οργανισμού οδήγησε στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τη δημοτική Αρχή (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η μανία της δημοτικής Αρχής (τουλάχιστον του πυρήνα αυτής) να προσπαθεί να μειώσει και να υποβαθμίσει σημαντικά ζητήματα περνώντας τα από το δημοτικό συμβούλιο με την μορφή «έλα μωρέ ευκολάκι είναι» έλαμψε για μια ακόμα φορά.

Ο Ο.Ε.Υ. (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) επεστράφη από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για μια μικρή, όπως παρουσιάστηκε τουλάχιστον από τη δημοτική Αρχή, συμπλήρωση σχετικά με το προβάδισμα θέσης. Όμως στην πορεία προέκυψαν σοβαρά στοιχεία διαδικασίας ενάντια στη Διοίκηση Σταθόπουλου η οποία εξακολουθεί να κινείται κατά βούληση και να περιπλέκει τα πράγματα.

Σε προηγούμενη πολύωρη συνεδρίαση πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. μερικής τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, και τη διαίρεσή της σε δύο τμήματα που θα λειτουργήσουν με τα ήδη υπάρχοντα άτομα και σε αυτή την πρώτη απόφαση μνημονεύονταν επιπλέον δαπάνη για έναν Διευθυντή και έναν Προϊστάμενο. Σχετικά με αυτά έγινε Ορθή Επανάληψη από το Δήμο με επιπλέον ουσιώδη στοιχεία και με την προσθήκη δυο επιπλέον σημείων στο προοίμιο αυτής που αφορούν νόμους και διατάξεις και εστάλη στο Υπηρεσιακό από το οποίο όμως επεστράφη για διόρθωση. Τόσο η πρώτη απόφαση όσο και η Ορθή Επανάληψη δεν έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Όπως ανέφερε και ο κ. Τσιαμπάς είναι η δεύτερη φορά που τροποποιείται κατάφορα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη μορφή της Ορθής Επανάληψης επί της ουσίας του κειμένου. Η Ορθή επανάληψη, μας πληροφόρησε ο κ. Χατζηανδρέου,  δεν είναι νομοθετημένη πράξη και είναι σαφές στο δημόσιο τομέα σε ποιες περιπτώσεις ακολουθείται ως πρακτική. Η ανάρτησή των αποφάσεων αλλά και των Ορθών τους Επαναλήψεων έστω κι αν αναρτηθούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχουν ισχύ μόνο όταν γίνουν ΦΕΚ, είπε ο κ. Βλάχος, για να λάβει την απάντηση ότι η ΔΙΑΥΓΕΙΑ αφορά τη Διαφάνεια στη διαχείριση του Δήμου.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο ήταν η έκδοση από την Οικονομική Υπηρεσία βεβαίωσης χιλιάδων ευρώ που αφορούν επιδόματα, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου μόνο με Δ.Υ. , δημιουργώντας ερωτηματικά στους συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηανδρέου την αρμοδιότητα του  Οργανισμού   την έχει το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού το οποίο στον Δήμο μας υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Εντύπωση έκανε η στάση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Σιδέρη και το έντονο ύφος με το οποίο μίλησε εξοργισμένος χτυπώντας μάλιστα το χέρι στο τραπέζι αναφερόμενος στην καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τον ΧΥΤΑ. Είναι γεγονός ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αντιδράσεις και απ’ ότι φαίνεται ούτε και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι πήραν επιθετική θέση απέναντί του.

Πολλές οι απαντήσεις που δέχτηκε ο κ. Σιδέρης με πρώτο τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Βασίλη Ζορμπά να λέει ότι η αντιπολίτευση έχει απαξιωθεί από τη Διοίκηση του Δήμου και όχι το αντίθετο και πως η Διοίκηση είναι αυτή που δεν εφαρμόζει τις οδηγίες που έρχονται από την κυβέρνηση και εκθέτει την πόλη.

Το μεγάλο έγκλημα στο θέμα του Περιφερειακού σχεδιασμού και του ΧΥΤΑ το έκανε η κ. Δούρου και μάλιστα χάθηκαν και χρήματα προγράμματος που είχαν εγκριθεί, είπε ο κ. Κώστας Κρητικίδης. Όμως η μερική τροποποίηση του Οργανισμού δεν γίνεται με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας, αλλά με βάση τα πρόσωπα και αυτό θα αποφέρει περισσότερα προβλήματα.

Και ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) συμφώνησε στο περί υποτίμησης από τη Δημοτική Αρχή των υπολοίπων συμβούλων. Θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση και ενημέρωση των συμβούλων όταν η δημοτική Αρχή προτίθεται να κάνει αλλαγές σε απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. Όλα δε οδεύουν στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, κατέληξε.

Την αποκλειστική ευθύνη στην κ. Δούρου επέρριψε και ο ανεξάρτητος κ. Γιάννης Μυλωνάκης, που μίλησε για απώλεια εμπιστοσύνης προς τη δημοτική Αρχή και συνέχισε λέγοντας «φίλε Γιάννη Σιδέρη πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι μέλος μια δημοτικής Αρχής που αντιμετωπίζει με προχειρότητα τα πάντα εδώ μέσα και γι’ αυτό δεν είσαι άμοιρος ευθυνών».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σιδέρη ο επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Γιάννης Λογοθέτης είπε πως αντί να εγκαλεί την αντιπολίτευση και να χτυπά το τραπέζι, όφειλε να εγκαλέσει την Περιφερειάρχη κ. Δούρου για τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αναφέρθηκε επίσης σε «τσαπατσουλιά και προχειρότητα» εκ μέρους της δημοτικής Αρχής και σε απώλεια εμπιστοσύνης.

Για μη τήρηση κανόνων και για «μπάχαλο» στη Διοίκηση που ήταν και η αιτία της ανεξαρτητοποίησής του από τη διοικούσα παράταξη, μίλησε ο κ. Κώστας Χατζηανδρέου. Μια κατάσταση που ο Δήμαρχος δεν επιθυμεί να αλλάξει κατά τον κ. Χατζηανδρέου. Ο Γιάννης Σιδέρης έχει δίκιο για όσα είπε και για αυτά απαιτείται σοβαρότητα, συνέχισε, και στρεφόμενος προς τον αντιδήμαρχο αναφώνησε δείχνοντας το προεδρείο, «Γιάννη Σιδέρη ζήτα σοβαρότητα».

Αποχή από την συναίνεση και τη συνεργασία διέγνωσε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς για τη δημοτική Αρχή, όπως επίσης και έλλειψη σεβασμού και ειλικρίνειας. Της απέδωσε σωρεία παρατυπιών και ευτελισμό της «Ορθής Επανάληψης».

.

Αυτή τη φορά η συμπολίτευση με τους χειρισμούς της και τον τρόπο αντίδρασής της κατάφερε να χάσει την αξιοπιστία της και τους προηγούμενους επί του θέματος συμμάχους. Ακόμα κι ο κ. Σιδέρης αποδείχτηκε τελικά ότι δεν αντιλήφθηκε την ουσία της συζήτησης που έγινε. Το να ανέβει η τροποποίηση και η Ορθή Επανάληψή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν γίνεται για το χατίρι της αντιπολίτευσης, αλλά για να αποδείξει η δημοτική Αρχή της οποίας μέλος είναι και ο ίδιος, ότι τηρεί τις διαδικασίες, τους νόμους και σέβεται τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή με μια λέξη: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι πραγματοποιήθηκε «γενική επιστράτευση» των μελών της συμπολίτευσης, αλλά και η αντιπολίτευση ήταν παρούσα, με αποτέλεσμα να δούμε μετά από πολύ καιρό τα έδρανα γεμάτα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο να διακόπτει τους κ.κ. Ζορμπά, Τσιαμπά και Μυλωνάκη και στη συνέχεια να τους επισημαίνει ότι έχουν υπερβεί το χρόνο ομιλίας τους … Το αφήνω ασχολίαστο στην κρίση σας.

Κατά την ψηφοφορία μετά τα αυτονόητα 15 ΝΑΙ της συμπολίτευσης, υπήρξαν 10 ΟΧΙ (Ζορμπάς, Γιαννακόπουλος, Γκιζιώτης, Μουστόγιαννης, Καψοκεφάλου, Λέκκας, Κρητικίδης, Χατζηανδρέου, Πετσατώδη, Ρεμπούτσικα), 1 ΛΕΥΚΟ (Ανδρίτσος), 1 ΠΑΡΩΝ (Μυλωνάκης) και 2 ΑΠΕΧΩ (Τσιαμπάς, Λογοθέτης).


Πηγή βίντεο: LOCAL TV