Φιλοξενία παιδιών στους ΠΑΙΣΔΑΠ – Στο παρά πέντε η Δημοτική Αρχή πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα

Photo: sportlesvos.gr

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το είπε όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν η αντιπρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, κ. Αϊδίνη: όχι να δώσει «εντέλλεσθαι» ο Δήμαρχος, αλλά να πάρει θέση και την ΕΥΘΥΝΗ όλο το δημοτικό συμβούλιο!!! Δηλαδή … το μπαλάκι στην εξέδρα.

Το θέμα της συζήτησης ήταν τα παιδιά, κάπου 120 τον αριθμό και πλέον, που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Παιδιά που πέρυσι όμως πήγαιναν στους παιδικούς σταθμούς, ξαφνικά βλέπουν να αλλάζει η σχολική ρουτίνα τους, να χάνουν τους φίλους και να μένουν μόνα στο σπίτι. Και αυτό εξαιτίας της αδειοδότησης των παιδικών σταθμών της χώρας, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάσισε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εφαρμόσει (και καλά έκανε) χωρίς όμως να έχει προβλέψει τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στους ΟΤΑ. Βάσει αυτού προέκυψαν οι θέσεις των παιδιών που μπορεί να φιλοξενήσει κάθε παιδικός σταθμός ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Το πρόβλημα συζητήθηκε στο Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ και αποφασίστηκε να προωθηθεί στο δημοτικό συμβούλιο για λήψη απόφασης (και ευθύνης) φιλοξενίας τουλάχιστον 95 επιπλέον παιδιών.

Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ κ. Δημητρίου γνωρίζοντας από πέρυσι την καταιγίδα που ερχόταν είχαν φιλοξενήσει 30 παιδιά λιγότερα, φέτος όμως ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και οι προσπάθειες που έγιναν για την ανεύρεση κτιρίου κατάλληλο για λειτουργία ενός ακόμα παιδικού σταθμού, απέβησαν άκαρπες.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑίος  Δήμαρχος ενημέρωσε ότι βρίσκονται  στο τελευταίο στάδιο μελετών για τη δημιουργία νέου παιδικού σταθμού, αλλά μιλάμε σε βάθος 2ετίας για την κατασκευή του.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν γονείς και μέλη του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών.

Κατά τη συνεδρίαση η δημοτική Αρχή δέχτηκε καταιγιστικά «πυρά» από την αντιπολίτευση, που την κατηγόρησε για αδράνεια στο θέμα εδώ και μια 4ετία.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Ζορμπάς, θύμισε στον κ. Σταθόπουλο ότι ήταν εκείνος που δεν ψήφισε τη δημιουργία του παιδικού σταθμού στην Αισώπου και που εδώ και 4 χρόνια, ενώ είχε έτοιμες τις μελέτες για νέο σταθμό, η απάντηση ήταν ότι τον ελέγχει η Περιφέρεια. Σε δήλωση του κ. Κονταξή ότι έπρεπε να γίνουν διορθώσεις στη μελέτη, όμως δεν δέχονταν να τις κάνει ο μελετητής, του απάντησε ότι σε τόσο μεγάλο διάστημα μπορούσαν να αναθέσουν σε άλλο μελετητή και να ξεκινήσουν την κατασκευή. Απόρησε δε που τελευταία στιγμή ψάχνουν για χώρο.

Η πρόταση του κ. Ζορμπά ήταν να δοθούν δύο «εντέλλεσθαι» από το Δήμαρχο και την Πρόεδρο των ΠΑΙΣΔΑΠ, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα νομιμότητας η Διευθύντρια και το προσωπικό των σταθμών, και να προχωρήσουν με την πολιτική κάλυψη όλου του Δ.Σ. στην φιλοξενία των 95 επιπλέον παιδιών.

Για τραγελαφικό ερώτημα μίλησε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης, αφού η εναρμόνιση των τ.μ. με τα παιδιά ήταν ήδη γνωστή. Μίλησε για προχειρότητα με την οποία χειρίζεται τα ζητήματα ο Δήμαρχος. Ο νόμος υπήρχε τα 4 προηγούμενα χρόνια και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζεται. Αλλά δεν υπήρχε στις προτεραιότητες του Δημάρχου η δημιουργία ενός παιδικού σταθμού. Μια λύση θα ήταν να ενοικιαστεί χώρος για τα βρέφη μόνο και στη θέση τους στους παιδικούς σταθμούς να φιλοξενηθούν τα επιπλέον παιδιά. Όμως η δημοτική Αρχή «κάνει πάσα» την ευθύνη στο δημοτικό συμβούλιο, όπως είπε. Επίσης, σημείωσε, ότι δεν έγινε καμία κουβέντα από τον κ. Σταθόπουλο για την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα.

Το οποίο θέμα απασχολεί όλη την Ελλάδα, όπως τόνισε με τη σειρά του και ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος. Αφού λοιπόν ο Δήμαρχος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανεξάρτητος όπως δηλώνει, θα έπρεπε να καταγγείλει την κυβέρνηση και τις ευθύνες της. Θα έπρεπε επίσης να τρέξει και να ξεκινήσει την κατασκευή ενός παιδικού σταθμού, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο έργο στο Δήμο από την Περιφέρεια, παρ’ όλη την ιδεολογική συγγένεια με την Περιφερειάρχη.

Κάποια στιγμή ο κ. Σταθόπουλος μιλώντας για μελλοντική δημιουργία ενός παιδικού σταθμού είπε πως «θα πρέπει να πέσουν χρήματα, που δεν είναι εύκολο». Σ’ αυτό αφήνω να απαντήσει ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης. Η δημοτική Αρχή προτίμησε να αγοράσει τον Ιόλα, αντί να κατασκευάσει ένα παιδικό σταθμό που δεν ήταν στις προτεραιότητές της, είπε ο κ. Μυλωνάκης. Αυτά που θέλει να κάνει, τα κάνει! Είναι η μακροβιότερη Διοίκηση του Δήμου και δεν έχει κάνει ακόμα τίποτα!

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς από τον Οκτώβριο του 2010 βγήκε το Προεδρικό Διάταγμα και όλο αυτό το διάστημα η δημοτική Αρχή λειτουργεί με έναν τραγελαφικό τρόπο, χωρίς συνεργασία και συνεννόηση. Μίλησε για «πολιτική δειλία» του Δημάρχου, γιατί εφόσον εκείνος δεν ψηφίζει, αφήνει το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει όλη την ευθύνη.

Πρόταση για το πρόβλημα έφερε και η κ. Έφη Καψοκεφάλου που έχει διατελέσει πρόεδρος του Νομικού Προσώπου των ΠΑΙΣΔΑΠ, η οποία όπως δήλωσε δεν ξέρει κατά πόσο είναι εφικτή και πρότεινε να ερευνηθεί. Όπως είπε στην οδό Λάδωνος στο κτίριο που στεγάζεται ο παιδικός σταθμός φιλοξενείται και το Ωδείο, το οποίο θα μπορούσε να μεταστεγαστεί κάπου αλλού και να γίνει έναν ακόμα σταθμός στον χώρο. Όπως μπορεί να γίνει πιθανόν και με άλλα κτίρια υπηρεσιών ή ΚΑΠΗ. Τόνισε, ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά θα είναι στο διηνεκές.  Ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους δήμους και θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν όλοι μαζί, σύμφωνα με πρόταση του κ. Διονύση Λέκκα.

Ανένδοτος υπήρξε ο κ. Σωτήρης Ησαΐας που ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Διοίκησης του Δήμου, αυτοί οφείλουν να αναλάβουν όλα τα παιδιά και να εύχονται να μην προκύψει κάτι σοβαρό. Εξάλλου τους δίνει αυτή τη δυνατότητα το 2ο voucher  του Υπουργείου που αναλογεί 92 παιδιά σε κάθε δήμο.

Δυναμική ήταν και η παρουσία των γονέων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Η πρόεδρος κ. Πλατανιά μίλησε για υποκριτικό νόμο, για ζήτημα ασφάλειας και δικαιωμάτων των παιδιών και για ταλαιπώρια των γονέων. Αν υπάρχει πολιτική επιλογή μπορούν να το κάνουν. Το ιδανικό θα ήταν να φιλοξενούνται όλα τα παιδιά, αλλά συνεχώς απομακρυνόμαστε από το ιδανικό. Ο Σύλλογος διεκδικεί φιλοξενία για όλα τα παιδιά με όρους ασφαλείας. Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία μιας μητέρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως γονείς και η δήλωσή της πως είναι δημότες, πληρώνουν τέλη και δικαιούνται όλα τα παιδιά τους να πηγαίνουν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και πως «τα οφίτσια είναι για να φέρνουμε εις πέρας αυτά που μας έχουν ανατεθεί».

Προς συμπαράσταση ήρθαν η Ένωση Συλλόγων Γονέων με ψήφισμα και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου.

 

Ο κοινός παρονομαστής όλων των ανωτέρω είναι πως ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό, αφέθηκε εντελώς στην τύχη του. Φυσικά είναι το λιγότερο αστεία η δικαιολογία ότι επί 4 χρόνια (άκουσον, άκουσον) δεν μπόρεσαν να κάνουν τις διορθώσεις που ζητούσε η Περιφέρεια και τώρα να έχουμε έναν ακόμη παιδικό σταθμό. Αστειότητες …. Εντελώς όμως.

Μέσα στην ευαισθησία παρουσιάστηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑίος Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος όσο και η Πρόεδρος κ. Δημητρίου και έκαναν ότι μπορούσαν για να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το ζήτημα. Όμως πόσο φάνταζαν όλα σαν «κροκοδείλια δάκρυα»! Γνώριζαν πολύ καλά τη φουρτούνα που έρχονταν. Το παραδέχτηκαν και οι δύο. Τους το φώναζε η αντιπολίτευση ζητώντας να προχωρήσουν τον παιδικό σταθμό που είχε ξεκινήσει η Διοίκηση Ζορμπά. Αλλά αυτοί ψήφιζαν με ενθουσιασμό τα 3.000.000€ του Ιόλα και τα 50.000€ ετησίως του SummERTime. Τώρα έρχονται να δείξουν όψιμο ενδιαφέρον, ακολουθώντας την πάγια αποτυχημένη τακτική της παρελθοντολογίας.

Το ζητούμενο δεν είναι να δώσουν εξηγήσεις στους γονείς, γιατί συμβαίνει, αυτό που συμβαίνει. Το απαιτούμενο είναι να δοθούν λύσεις από αυτούς που διοικούν και όχι να τους ξελασπώνουν πάντα οι άλλοι.

Φυσικά το θέμα πέρασε με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης. Έτσι η Διοίκηση Σταθόπουλου φόρτωσε στους ψηφίσαντες δημοτικούς συμβούλους μια ευθύνη που έπρεπε να έχει πάρει μόνη της.

Το μπαλάκι στην εξέδρα λοιπόν, παίζοντας το παιχνίδι στην πλάτη των γονέων αυτή τη φορά.