«Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ»

Ζούμε ιστορικές μέρες, βλέπουμε την Ιστορία να γράφεται και μάλιστα συμμετέχουμε στην συγγραφή της. Συμμετέχουμε, ο καθ΄ένας μας, είτε με την παρουσία και τις πράξεις μας είτε  με την απουσία και την απραξία μας.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο για να εκφρασθεί η αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας στην περιβόητη «Συμφωνία των Πρεσπών» αλλά και στην μεθοδολογία που ακολουθείται για την έγκρισή της από την Βουλή (ερήμην του ελληνικού λαού, που υποτίθεται ότι αυτή εκπροσωπεί). Δεν θα ασχοληθώ να γράψω για τα έκτροπα που δημιούργησε το ίδιο το Κράτος με όργανο την Αστυνομία, που μας έριξε χημικά αδιακρίτως και άνευ προκλήσεως. Είπαν ότι «κάποιοι» (οι γνωστοί κατευθυνόμενοι παρακρατικοί) επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Γελοία δικαιολογία, ήταν ελάχιστοι και μπορούσαν να τους συλλάβουν αν ήθελαν (δεν ήθελαν). Θα ήθελα να καταδείξω τον καιροσκοπισμό.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους (με ΕΠΙΣΗΜΗ εκπροσώπηση και δημόσια κλήση για παρουσία), τα κόμματα που υποτίθεται ότι διαφωνούν με την υπογραφή της «Συμφωνίας». Τι φοβούνται, τι αναμένουν; Να υπογραφεί η «Συμφωνία», για να πουν ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν κάτι; Πιο αντρίκια είναι η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, που ευθέως τάσσεται υπέρ αυτής της κατάπτυστης «Συμφωνίας». Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι χειρότερο πέρασε ποτέ από την διακυβέρνηση της Χώρας, μπροστά τους δε η  στρατιωτική δικτατορία ήταν «Αρσακειάδα». Αλλά τουλάχιστον έχει θέση, καταδικαστέα, αλλά θέση. Οι υπόλοιποι; Αφού θεωρούν ότι η «Συμφωνία» είναι εθνικά επιζήμια, ας παραιτηθούν ΟΛΑ αυτά τα κόμματα για να προκληθούν άμεσα εκλογές, που θα λειτουργήσουν και ως δημοψήφισμα.

Για  την προφανή δυσαρμονία  μεταξύ απόψεων-πράξεων Αρχιεπισκόπου και συντριπτικής πλειοψηφίας του Κλήρου, τι να σχολιάσω; Ο Αρχιεπίσκοπος «έλαμψε» δια της παντελούς απουσίας του, σε αντίθεση με την δυναμικότατη παρουσία χιλιάδων κληρικών.

Ας δούμε όμως και τα τοπικά μας. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν και άτομα που διεκδικούν την δημαρχία στην πόλη μας, αλλά και στελέχη πολλών δημοτικών παρατάξεων. Που από μέρες είχαν κάνει ευθέως  και δημοσίως γνωστές τις θέσεις τους.

Άλλα δημόσια πρόσωπα της πόλεως, μπορεί να μην παραβρέθηκαν αλλά έχουν εκφρασθεί δημοσίως κατά. Κάποιοι όμως, σιώπησαν. Ένας από αυτούς, που δεν έχει εκφρασθεί είτε υπέρ είτε κατά, είναι και ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος. Είναι γνωστή η απόλυτα κομματική του προσήλωση στον ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς του επιβάλει να είναι υπέρ της «Συμφωνίας». Εάν αληθεύει η πληροφορία μου, ήταν πρόσφατα και στο Μέγαρο Μουσικής μαζί με όλους όσοι συμφωνούν με τη «Συμφωνία». Δικαίωμά του αναφαίρετο. Αλλά ως δημόσιο πρόσωπο, την άποψή του οφείλει να την δημοσιοποιεί. Να την γνωρίζουν όλοι για να την   αξιολογήσουν. Τότε, θα «του έβγαζα το καπέλο» κι εγώ και όλοι.  Όχι να κρύβεται, κάτι που έκανε και ως αντιπολίτευση ( στα δύσκολα ψήφιζε πάντα «ΛΕΥΚΟ», ήταν γνωστός ως ο «κύριος ΛΕΥΚΟ»).  Η συνήθειά του να «ψαρεύει» πάντα κι από δω κι από κει, σε «θολά νερά», του έχει γίνει «δευτέρα φύσις».  

Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ένα δημόσιο πρόσωπο πρέπει να δείχνει και λεβεντιά. Υπάρχει;

Σπύρος Παπασπύρος

Μέλος Δ.Σ ΠΑΟΔΑΠ

πρ.Δημοτικός Σύμβουλος