Μεγαλοπρεπής εορτασμός της Παναγίας Προυσιώτισσας στον παλαιοημερολογίτικο ιερό ναό στον Τσακό

Παναγία Προυσιώτισσα, Τσακός, Αγίας Παρασκευής

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια αναμένεται να εορτασθεί και φέτος στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 από τους παλαιοημερολογίτες* Ορθόδοξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ.) η μνήμη της Συνάξεως της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας, στον ομώνυμο Ιερό ναό στην Τσακό Αγίας Παρασκευής.

 Η Παναγία η Προυσιώτισσα είναι η προστάτιδα της περιοχής και την μνήμη της τιμούν με ευλάβεια πολλοί χριστιανοί από τους γειτονικούς δήμους.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Γ.Ο.Χ. κ.κ. Καλλίνικου. Ακολούθως με τη συνοδεία πιστών και της φιλαρμονικής πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς Εικόνας.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Γάκη και Νίκος Κωβαίος – Ντούσκος, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε προς το Δήμαρχο και όλους τους δημοτικούς συμβούλους ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης π. Ευθύμιος Μπαρδάκας.

*Ως Έλληνες παλαιοημερολογίτες ή Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.) αυτοαποκαλούνται οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε Ελλάδα και ελληνική ομογένεια οι οποίοι ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Οι όροι παλαιοημερολογίτες και παλαιοημερολογιτισμός (όπως και οι έννοιες νεοημερολογίτες και νεοημερολογιτισμός) υφίστανται από το 1924, χρονιά κατά την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος αναθεώρησε το έως τότε ισχύον Ιουλιανό ημερολόγιο, ώστε να συμπίπτει με το νέο, Γρηγοριανό ημερολόγιο που είχε υιοθετήσει η πολιτεία. Τότε οι Παλαιοημερολογίτες αποσχίστηκαν από την κρατούσα εκκλησία (των Νεοημερολογιτών), επειδή θεώρησαν την αλλαγή του ημερολογίου ως πρώτο βήμα για την υποταγή των Ορθοδόξων στον Πάπα και ότι η επίσημη εκκλησία έχει οικουμενιστικό χαρακτήρα. Σήμερα, υπάρχουν αρκετές παρατάξεις Γ.Ο.Χ. εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίες ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο υπολείπεται από το Γρηγοριανό ημερολόγιο κατά 13 ημέρες (αυτό ισχύει μέχρι το 2100). Πηγή: wikipedia.