Μεγάλο γλέντι Κρητικό στήθηκε στην πλατεία κι η τσικουδιά η κρητική έλαβε τα πρωτεία

Μεγάλο γλέντι κρητικό στήθηκε στην πλατεία Αγίας Παρασκευής το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, επ’ ευκαιρία της γιορτής της τσικουδιάς, όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε οι Κρήτες της πόλης και οι φίλοι τους. Πλήθος κόσμου απόλαυσε τσικουδιά, κρασί και κρητικά εδέσματα όπως το γνωστό γαμοπίλαφο, βραστό, ντολμαδάκια, καλιτσούνια με μέλι, κ.α.

Με τη μουσική από το κρητικό συγκρότημα των Νίκο Πολιτάκη στη λύρα και Αποστόλη Τσαγκαράκη στο λαούτο χόρεψε το Χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου με χοροδιδάσκαλο το Γ. Μεγαλακάκη. Τους χορούς συνέχισαν οι παρευρισκόμενοι πολίτες με συμμετοχή και του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά.

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών

Στο χαιρετισμό της η νέα Πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Θεοδωράκη αναφέρθηκε σε μια μεγάλη γιορτή για τους Κρητικούς τη γιορτή της Τσικουδιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο λόγος της γιορτής είναι να υποδεχθεί με ενθουσιασμό και γλέντι την παραγωγή της γλυκόπιοτης ρακής. Περιέγραψε τη διαδικασία της γιορτής που αποτελεί σημείο συνάντησης των Κρητικών και τη δημιουργία μιας γιορτής με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Έγινε προσπάθεια, τόνισε, να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη γιορτή στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με στόχο τη χαρά όλων και τη διατήρηση των παραδοσιακών εθίμων της Κρήτης.

Παρουσίασε τα μέλη του νέου Δ.Σ. και τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσέφεραν για τη δημιουργία αυτής της γιορτής.

Ευχαρίστησε από καρδιάς δύο Κρητικούς μέλη του Συλλόγου που η βοήθειά τους τις μέρες της προετοιμασίας της γιορτής ήταν καθοριστική και πολύτιμη, τον κ. Γιάννη Καραγιαννάκη και  τον κ. Τέλη Σερκεδάκη ένα άξιο τέκνο από τα Σφακιά, όπως είπε.

Αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης αναφέρθηκε στους παρόντες που τίμησαν με την παρουσία τους ξεκινώντας από το Δήμαρχο της πόλης Βασίλη Ζορμπά, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τους πρώην Δημάρχους, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που παρευρίσκονταν, τον Περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Γιαννακόπουλο και τους προέδρους των Νομικών Προσώπων. Ευχαρίστησε για την παρουσία του τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ευχαρίστησε επίσης τους προέδρους των Κρητικών Σωματείων που τίμησαν το γλέντι με την παρουσία τους, τους πρώην προέδρους του συλλόγου Κρητών και τους προέδρους άλλων σωματείων της Αγίας Παρασκευής που παραβρέθηκαν.

Κατερίνα Θεοδωράκη (πρόεδρος), Βασίλης Ζορμπάς (Δήμαρχος)

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς ευχήθηκε εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου πάντα να περνάνε καλά και επισήμανε ότι κι εκείνος έχει δεσμούς με την Κρήτη, ο ένας είναι το όνομα «Ζορμπάς» και ο δεύτερος, ότι ο προπάππος του ήταν ένας από τους πάρα πολλούς Κρητικούς που το 1913 πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Αυτός ο δεύτερος δεσμός σηματοδοτεί κάτι ιδιαίτερο για κείνον.

Βασίλης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Μαριδάκης, Μάκης Κρασανάκης

Ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν οι κάτοικοι που τον ψήφισαν και τον εξέλεξαν πρώτο σε ψήφους, δήλωσε ότι είναι σημαντική αυτή η συνάντηση και πως κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη. «Είμαστε ενθουσιασμένοι και ζηλεύουμε», είπε, «που δεν είμαστε κι εμείς Κρητικοί». Επισήμανε δε, επί τη ευκαιρία της εορτής της απελευθέρωσης της χώρας, το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Κρήτη καθυστερώντας τους κατακτητές Γερμανούς. Έδωσε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση και τη μεταφορά του πολιτισμού της Κρήτης στην Αγία Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» Γιώργος Οικονόμου μίλησε για έναν ιστορικό σύλλογο Κρητών στην πόλη που τιμά με τις εκδηλώσεις την παράδοση, την ιστορία και την κρητική λεβεντιά. Ευχήθηκε στο σύλλογο να συνεχίσει τις δράσεις του και τις ωραίες εκδηλώσεις. Ευχήθηκε για ένα γνήσιο κρητικό γλέντι.

Ευχές μετέφερε εκ μέρους του επικεφαλής των «Αλλάζουμε» Γιάννη Μυλωνάκη, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λογοθέτης. Μίλησε για την ενεργή παράδοση που μεταφέρουν οι Κρήτες σε μικρούς και μεγάλους.

Ευχές και χαιρετισμό έκαναν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, Γεώργιος Μαριδάκης.

Φανερά συγκινημένος ήταν ο πρώην πρόεδρος Μάκης Κρασσανάκης όταν έλαβε το λόγο και δεν μπορούσε να αποφύγει τις μαντινάδες. Είπε λοιπόν πως

«να σε καλούν οι επόμενοι είναι ωραίο πράγμα,

το να σου λεν αη στο διάολο πρόεδρε προηγούμενε είναι μεγάλο δράμα»

«ευχαριστώ λοιπόν το νέο διοικητικό συμβούλιο μέσα από την καρδιά μου

Και θα τους είμαι υπόχρεος πάντα μέχρι τα γηρατειά μου»

Δήλωσε τη στήριξή του στο νέο Δ.Σ. και τη χαρά του. Και έκλεισε λέγοντας

«ήρθαμε στη γιορτή και τσικουδιές να πιούμε

Να βγούμε από την κρίση για να μην αποτρελαθούμε»

Το γλέντι συνεχίστηκε αμείωτο έως πολύ αργά με την πλατεία της Αγίας Παρασκευής να γίνεται το επίκεντρο και να προκαλεί το ενδιαφέρον όλων όσων διέρχονταν τη Λ. Μεσογείων.

Εμείς να ευχηθούμε και του χρόνου.

Β. Ζορμπάς, Ν. Ανδρουλάκης, Β. Γιαννακόπουλος