Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί δήμοι στην ανακύκλωση – στο 9,5% η Αγία Παρασκευή

Οι Δήμοι Βριλησσίων, Διονύσου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναδεικνύονται στην κορυφή της ανακύκλωσης στην Αττική.

Συνολική εικόνα

Τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής δείχνουν την κατάταξη των Δήμων και το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σε σχέση με τα συνολικά αστικά απόβλητα, που διαχειρίστηκε ο κάθε Δήμος το 2018,  με Διαλογή στην Πηγή, όσον αφορά χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί και οργανικά απόβλητα.

Η λίστα της κατάταξης των Δήμων είναι αποκαλυπτική για τη συνολική πορεία της ανακύκλωσης στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Είναι λίγοι οι Δήμοι, που πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ οι περισσότεροι Δήμοι συνωστίζονται στην μέση και την ουρά της κατάταξης, με χαμηλά διψήφια και μικρά μονοψήφια ποσοστά, που σημαίνει ότι πληρώνουν ακριβά για να οδηγούνται τα απορρίμματα σε ταφή. Επίσης υπάρχουν Δήμοι, οι οποίοι απουσιάζουν εντελώς από τη λίστα του  ΕΣΔΝΑ, καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2018 δεν είχαν εφαρμόσει συστήματα ανακύκλωσης.

Εντείνονται οι προσπάθειες

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί Δήμοι εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση. «Το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης για την Αττική και υψηλών στόχων προκειμένου να σταματήσουμε να είμαστε στα θέματα της διαχείρισης, ουραγοί στην Ευρώπη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.

Η τσέπη των δημοτών

Η κατάταξη του κάθε Δήμου στην λίστα της ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ  δεν δείχνει απλώς το περιβαλλοντικό προφιλ και την αποτελεσματικότητα άσκησης πολιτικής του κάθε Δήμου αλλά σχετίζεται ευθέως και με τις τσέπες των δημοτών.

Σημειώνεται ότι με σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται νομοθεσία από την έναρξη του 2020, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ!

Άρα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Η κατάταξη και τα ποσοστά ανακύκλωσης των Δήμων

ΔήμοςΠοσοστό ανακύκλωσης
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ29%
ΔΙΟΝΥΣΟΥ25%
ΒΑΡΗΣ- ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ18%
ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ18%
ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ16,5%
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ16%
ΠΕΝΤΕΛΗΣ14,5%
ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ14,5%
ΚΡΩΠΙΑΣ14%
ΓΛΥΦΑΔΑΣ13,5%
ΠΑΛΛΗΝΗΣ12,5%
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ12,5%
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ12%
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ11%
ΚΗΦΙΣΙΑΣ10%
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ10%
ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ10%
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ10%
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ9,5%
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ9,5%
ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ9%
ΠΑΙΑΝΙΑΣ9%
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ8,5%
ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ8,0%
ΑΛΙΜΟΥ8%
ΙΛΙΟΥ8%
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ8%
Ν.ΙΩΝΙΑΣ7,5%
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ7,5%
ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ7,5%
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ7,5%
ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ7,5%
ΑΙΓΑΛΕΩ7%
ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ7%
ΠΟΡΟΥ7%
Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ7%
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ6,5%
ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ6,0%
ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ6%
ΖΩΓΡΑΦΟΥ6%
ΦΥΛΗΣ6%
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ5,5%
ΑΧΑΡΝΩΝ5,5%
ΒΥΡΩΝΟΣ5,5%
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ5,5%
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ5%
ΩΡΩΠΟΥ5%
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ5%
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ5%
ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ5%
ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ5%
ΜΕΓΑΡΕΩΝ4,5%

Πηγή: ecopress