Επιστολή προτάσεων για το Αθλητικό Κέντρο “Σταύρος Κώτσης” από τρία αθλητικά σωματεία

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ»

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2021

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προταθεί από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021. Αφού συζητηθεί και στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο.

Θεωρούμε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα πρέπει να έχει πρόβλεψη για αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών έτσι ώστε τα αθλητικά κέντρα να είναι λειτουργικά για τους Δημότες της Αγίας Παρασκευής και για να αναπτύσσονται σωστά τα αθλήματα στην πόλη μας.

Με τη συγκεκριμένη επιστολή θέλουμε να αναδείξουμε τον χώρο του Αθλητικού Κέντρου «Σταύρος Κώτσης» και θεωρούμε σωστό ότι πρέπει να γίνει Δημόσια Διαβούλευση για το μέλλον του αθλητικού κέντρου όπως έγινε και για το αντίστοιχο στα Πευκάκια, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να μελετηθούν και να καταλήξει η Διοίκηση του Δήμου στην καλύτερη συνολική χωροθέτηση όλων των αθλητικών χώρων στην Αγία Παρασκευή.

Μέχρι να γίνει η Δημόσια Διαβούλευση εμείς σας καταθέτουμε τους βασικούς άξονες αξιοποίησης του χώρου του Αθλητικού κέντρου.

Α. Τυποποιημένο Ανεξάρτητο Κτίριο Αποδυτηρίων (Γ.Γ.Α.)

Αυτή τη στιγμή στην ανάπλαση του χώρου του Αθλητικού Κέντρου προβλέπεται η περίφραξη του χώρου, η τοποθέτηση ταρτάν στον στίβο, αλλαγή του πλαστικού τάπητα στο ποδόσφαιρο, ανάπλαση του παρακείμενου γηπέδου μπάσκετ και ανακατασκευή του ήδη υπάρχοντος κτίσματος που διαθέτει δύο χώρους αποδυτηρίων και ένα γραφείο. Επειδή κατά τις απογευματινές ώρες θα συνυπάρχουν στο χώρο αθλούμενοι που θα συμμετέχουν στις προπονήσεις του Α.Ο.Α.Π. (ποδόσφαιρο), στις προπονήσεις του Α.Σ.Α.Π. (στίβος) θεωρούμε ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα ανεξάρτητο κτίριο αποδυτηρίων εγκεκριμένο από τη Γ.Γ.Α. για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και κάποια χρηματοδότηση.

Στο συγκεκριμένο κτίριο θα καλυφτούν και οι ανάγκες για ύπαρξη ιατρείου, τουαλετών αντρών, γυναικών, και ΑΜΕΑ για να μπορούν να αδειοδοτηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Το συγκεκριμένο κτίριο απαιτεί 200m2, ενώ με βάση το ΦΕΚ 189/30.08.17 ο θεσμοθετημένος χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και ο συντελεστής δόμησης ανέρχεται σε 990m2. Υπάρχει ήδη το κτίριο των 90m2, οπότε περισσεύουν 900m2. Επίσης θεωρούμε ότι το χαμηλό ύψος του συγκεκριμένου κτιρίου δε θα επηρεάσει τον περιβάλλοντα χώρο και τους περιοίκους. Σας καταθέτουμε σχετικό εγκεκριμένο σχέδιο κατόψεων και όψεων από τη Γ.Γ.Α.

Β. Τοποθέτηση Προστατευτικού Διχτυού

Μετά την παράδοση του Αθλητικού Κέντρου στο Δήμο Αγίας Παρασκευής θα πραγματοποιούνται κατά τις απογευματινές ώρες προπονήσεις του Α.Ο.Α.Π. (ποδόσφαιρο), προπονήσεις του Α.Σ.Α.Π. (στίβος)και θα αθλούνται και Δημότες Αγίας Παρασκευής.

Θεωρούμε απαραίτητη την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού περιμετρικά του γηπέδου ποδοσφαίρου, για την προστασία των Αθλουμένων(Αθλητές του Α.Σ.Α.Π., Δημότες Αγίας Παρασκευής) από τις μπάλες του ποδοσφαίρου.

Γ. Επέκταση Γηπέδου Ποδοσφαίρου – Στίβου – Νέα Γήπεδα Τένις

Δυστυχώς στην Αγία Παρασκευή τα συγκεκριμένα 3 αθλήματα δεν μπορούν να διοργανώσουν Ημερίδες – Τουρνουά ή να χρησιμοποιούν το γήπεδο για τα εντός έδρα παιχνίδια τους. Αναλυτικά για κάθε άθλημα ισχύει:

Ποδόσφαιρο

Σε ότι αφορά τις διαστάσεις του γηπέδου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι τωρινές διαστάσεις, δεν επιτρέπουν στις ακαδημίες της ομάδας, να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο γήπεδο για τα εντός έδρας παιχνίδια τους. Έτσι αναζητούμε κάθε εβδομάδα γειτονικά γήπεδα για τη διεξαγωγή των αγώνων των τμημάτων υποδομής.  Προτείνεται η επέκταση του γηπέδου σε διαστάσεις, που να επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων όλων των τμημάτων της Ακαδημίας μας (μήκος 85μ-88μ και πλάτος 52μ-55μ ).

Στίβος

Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να διοργανωθούν ημερίδες από το Σωματείο Στίβου λόγω της διάστασης των διαδρόμων. Επίσης δεν μπορούν να γίνουν προπονήσεις σε σειρά αθλημάτων του στίβου. Αν γίνει επέκταση του γηπέδου ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμπόδιο στιπλ και χώρος για άλμα εις ύψος πίσω από το ένα τέρμα. Τέλος ασχέτως επέκτασης του γηπέδου θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βαλβίδα ρίψεων με ένα προστατευτικό κλωβό περιμετρικά 5 μέτρων που δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να μάθουν τη τεχνική των ρίψεων σφαίρας.

Ακόμη και για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις Στρατιωτικές σχολές – Πυροσβεστική – Λιμενικό – Αστυνομία και Τ.Ε.Φ.Α.Α. τόσο από το Α.Σ.Α.Π. όσο και από τον ΠΑΟΔΑΠ χρειάζεται το άλμα εις ύψος και η ρίψη σφαίρας.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος αθλητικός χώρος στην Αγία Παρασκευή που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες υποδομές για την σωστή ανάπτυξη του Στίβου (αφού δεν έχει προβλεφθεί κάτι στο Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια). Στόχος μας θα έπρεπε να είναι οι σωστές υποδομές και όχι απλά η δημιουργία ενός χώρου τρεξίματος.

Τένις

Τα γήπεδα Τένις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αγία Παρασκευή είναι 3 (2 στο αθλητικό κέντρο Νότου, 1 στο Κλειστό του Κοντοπεύκου) και λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου χρειάζονται να κατασκευαστούν περισσότερα γήπεδα τένις. Θεωρούμε ότι ο χώρος που θα περισσέψει μετά την επέκταση του γηπέδου είναι αρκετός για την ανάπτυξη 3 τουλάχιστον γηπέδων τένις.

Τα συγκεκριμένα γήπεδα θα εξυπηρετούσαν τόσο τις ανάγκες του Ο.Α.Α.Π., μιας και το Δημοτικό Πρόγραμμα καλύπτει  το 85% των υπαρχόντων Γηπέδων Τένις της Πόλης.

Δ. Υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης

Θεωρούμε ότι ο υπόλοιπος συντελεστής Δόμησης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή λοιπών βοηθητικών χώρων για τη χρήση και από τα τρία Σωματεία και τα Δημοτικά Προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ χωρίς να χρειάζεται η εξάντληση του.

Σε αυτή τη λογική θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χώροι εκγύμνασης, αίθουσες προγραμμάτων για ρυθμική γυμναστική, αποθηκευτικοί χώροι για τον βοηθητικό εξοπλισμό του Αθλητικού Κέντρου.

Η ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη μας θεωρούμε ότι πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος όλων των Διοικήσεων του Δήμου. Η σωστή και συνολική μελέτη όλων των Αθλητικών Χώρων της Αγίας Παρασκευής, καθώς και η Δημόσια Διαβούλευση θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα δημιουργήσουν σωστές υποδομές για την άθληση της νεολαίας μας, αλλά και χώρους κατάλληλους για όλους τους Δημότες της Αγίας Παρασκευής.

Αγία Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2020

Με εκτίμηση,

Ο.Α.Α.Π. (τένις)

Α.Ο.Α.Π.(ποδόσφαιρο)

Βασίλης Τσαγκάρης, Πρόεδρος Α.Σ.Α.Π. (Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής)