Εορτασμός Θεοφανίων σε όλη την χώρα: Με αποστάσεις, αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες (Εικόνες)

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης άρχισαν να συγκεντρώνονται πιστοί έξω από τις εκκλησίες προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων και στην τέλεση του αγιασμού των υδάτων όπου φέτος έγινε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά χωρίς απρόοπτα.

Ο αγιασμός δεν πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτούς χώρους παρά μόνο στους ναούς, στους οποίους η συμμετοχή πιστών δεν ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα όρια, δηλαδή 50 άτομα σε μητροπολιτικούς και 25 στους υπόλοιπους.

Με λίγους πιστούς η Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη Αθηνών

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε περίπου στις 07:00 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων.

Λίγο πριν τις 08:00, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Θεία Λειτουργία, οι πιστοί εντός του ναού ήταν ελάχιστοι, ενώ δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία.

Θεσσαλονίκη: Ουρές πιστών από τα χαράματα στις εκκλησίες για αγιασμό


Ουρές πιστών συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραλάβουν αγιασμό μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας.

Οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς της πόλης, από τα ξημερώματα της γιορτής των Θεοφανίων για να μπορέσουν να μπουν στις εκκλησίες και να πάρουν αγιασμό.

Συγκεκριμένα, από τις 6 το πρωί, έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, έχει συγκεντρωθεί πλήθος πιστών, ενώ στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί των οποίων η παρουσία ήταν διακριτική.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8.30 πμ, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια, σύμφωνα με το GR Times.


Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παρουσία 150 ατόμων που περίμεναν ανά πεντάδες να εισέλθουν στην εκκλησία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην συμπρωτεύουσα, όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν την έλευση των ψαλτών συμπληρώθηκε ο αριθμός των 10 ατόμων και στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, με ηχητικά μηνύματα από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ και με παραινέσεις από τους αστυνομικούς για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών. Στη Θεσσαλονίκη, την τήρηση των μέτρων για τον σημερινό εορτασμό επιβλέπει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υποστράτηγος, Γιώργος Δούβαλης.

Λάρισα: Πιστοί – με αποστάσεις – έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου για τα Θεοφάνια 

Πιστοί βρίσκονται έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία για την εορτή των Θεοφανίων, η οποία τελείται στο εσωτερικό:




Κρήτη: Άνοιξαν οι εκκλησίες υπό αυστηρά μέτρα


O εορτασμός των Θεοφανίων προβλήθηκε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, σε ζωντανή σύνδεση από την ΚΡΗΤΗ TV

Ανήμερα των Φώτων και οι εκκλησίες σε όλη την χώρα λειτουργούν κανονικά σήμερα, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ πριν τις γιορτές.



Ίδια εικόνα και στην Κρήτη, όπου εφαρμόζεται αυτό που εφαρμόστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους ναούς.

Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σε ένα ορισμένο αριθμό πιστών 25 στους ναούς και 50 στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς, τηρουμένων των μέτρων: Αποστάσεων και χρήση μάσκας, να εκκλησιαστούν κατά τη Θεία Λειτουργία».



Μάλιστα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας – όπως και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει αποστείλει τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις συγκεκριμένες εντολές για όλες της Ενορίες του νησιού, προκειμένου να μην υπάρξουν και να μην παρατηρηθούν προβλήματα, τα οποία θα επιφέρουν δυσκολίες».

Ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης έχει διευκρινίσει πως στον Άγιο Μηνά και στον Άγιο Τίτο θα επιτραπεί η είσοδος έως 50 προσώπων, τηρουμένων των μέτρων και των αποστάσεων, «άλλωστε τα μέτρα επιτρέπουν στους συγκεκριμένους ναούς έναν εκκλησιασμό ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων, χωρίς να επιφέρουν κίνδυνο».



Όπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Η Εκκλησία της Κρήτης δεν επιδιώκει καμία σύγκρουση με την Πολιτεία, ανέφερε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Τρίτης.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι «αυτό που επεδίωξε και η δική μας Εκκλησία είναι να εφαρμοστεί και αύριο το πρωί, αυτό που εφαρμόστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους ναούς μας». Δηλαδή «να δοθεί η δυνατότητα σε ένα ορισμένο αριθμό πιστών 25 στους ναούς και 50 στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς, τηρουμένων των μέτρων: Αποστάσεων και χρήση μάσκας, να εκκλησιαστούν κατά τη Θεία Λειτουργία».

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε «και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας – όπως και η Εκκλησία της Ελλάδας – από χθες τα μεσάνυχτα απέστειλε τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις συγκεκριμένες εντολές για όλες της Ενορίες του νησιού, προκειμένου να μην υπάρξουν και να μην παρατηρηθούν προβλήματα, τα οποία θα επιφέρουν δυσκολίες».

Τόνισε ότι αυτό που «θέλουμε το πρωί, τηρουμένων των μέτρων, να υπάρξει ο εκκλησιασμός, να τελεστεί ο Μεγάλος Αγιασμός, ο οποίος νωρίς το πρωί θα εξέλθει του ναού, ώστε θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι και εκείνοι που θα περάσουν για προσκύνημα αλλά και εκείνοι που θα εκκλησιαστούν, να λάβουν με ασφάλεια τον αγιασμό, να φωτίσουν τα σπίτια τους, αλλά να φωτιστούν και εκείνοι».

Μάλιστα ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι «είναι καιροί που χρειάζεται να συγκλίνουμε και όχι να ψάχνουμε αιτίες και αφορμές αποκλίσεων ή αποστάσεων».

Ο Επίσκοπος Κνωσού διευκρίνισε επίσης πως στον Άγιο Μηνά και στον Άγιο Τίτο θα επιτραπεί η είσοδος έως 50 προσώπων, τηρουμένων των μέτρων και των αποστάσεων, «άλλωστε τα μέτρα επιτρέπουν στους συγκεκριμένους ναούς έναν εκκλησιασμό ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων, χωρίς να επιφέρουν κίνδυνο».

Επίσης γνωστοποίησε ότι η Θεία Λειτουργία τα τελειώσει νωρίτερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εντολή της Ιεράς Συνόδου είναι να τελεστούν νωρίτερα οι Θείες Λειτουργίες στους ναούς, ώστε νωρίτερα να έχει γίνει η απόλυση. Το αργότερο 9:30 θα έχει ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι χωρίς φόβο να περάσουν να λάβουν τον Μεγάλο Αγιασμό και να πάνε στα σπίτια τους».

Διευκρίνισε επίσης για τους εξωτερικούς χώρους πώς «έχουμε καλέσει τους ανθρώπους να μην συνωστιστούν εξωτερικά. Αυτό που θέλουμε να είναι να πολεμήσουμε τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων γι’ αυτό παρακαλούμε τους ανθρώπους, ο καθένας να πράξει κατά συνείδηση, κατά την καρδιά του, αλλά και με υπευθυνότητα. Η ορθόδοξη στάση είναι η υπεύθυνη στάση».