Επίσημο: Αυξάνεται η θητεία στον Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες- Απόφαση του ΚΥΣΕΑ

Την αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς αποφάσισε πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ Η αύξηση είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από τον Πρωθυπουργό και είναι πρόταση και εισήγηση των Γενικών Επιτελείων. Ετσι η θητεία στον Στρατό εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Την οριστική απόφαση πάντως και την επίσημη ανακοίνωση θα κάνει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η θητεία έτσι πηγαίνει στους 12 μήνες (για τους υπόχρεους πλήρους θητείας) αντί για 9 μήνες που είναι σήμερα. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη σειρά κατάταξης.

Όμως με βάση την ίδια απόφαση, θα ισχύσει 9μηνη θητεία για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα στη Θράκη ή στα νησιά του Αιγαίου. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για όσους θα υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ.

Αλλωστε το μέτρο της μειωμένης θητείας για τα σύνορα ή τις μάχιμες μονάδες ισχύει ήδη σήμερα και για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.

Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

Σε δηλώσεις του τον Οκτωβριο απο την Θασο ο κ. Παναγιωτόπουλος, είχε προαναγγείλει τις αλλαγές στη θητεία. Αφού επεσήμανε ότι “η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής”, πρόσθεσε:

“Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν”.