Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι – Από τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια

Όλες οι ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στη χώρα, ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, δωρεάν τεστ για όλους.

Μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία καθώς και ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου,Ακης Σκέρτος , στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Παράλληλα ανακοίνωσε νέα μέτρα για την βελτίωση της συμμόρφωσης στα μέτρα για τον κοροναϊό.

Aυτά είναι τα νέα μέτρα:

Συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων. Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Παπαευαγγέλου: Ξεχωριστή περίπτωση η Αττική

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ανέφερε, κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως είπε χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη πρόκληση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική. Προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών, λόγω του εμβολιασμού τους. Αναφέρθηκε τέλος στην ψυχική κόπωση, που -όπως είπε- απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή για μερική “χαλάρωση” καθώς για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε.

Μαγιορκίνης: Αυξημένη η πιθανότητα έκθεσης στην Αττική

Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής ΕμπειρογνωμόνωνΓκίκας Μαγιορκίνης, .κατά την ενημέρβωση για την πανδημία.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σκέρτσος: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δώσανε αυτόν τον αγώνα της πανδημίας

Το δικό του ευχαριστώ στους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και των πολιτών έδωσε ο Άκης Σκέρτσος.  Στη συνέχεια, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ έκανε μία παρουσίαση της αντιμετώπισης του κοροναϊού από τη χώρα μας, σε υγειονομικό , οικονομικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνοντας την συλλογική επιτυχία που έχει καταφέρει όλη η χώρα, προκειμένου να βρισκόμαστε πολύ χαμηλά στον μέσο όρο της Ε.Ε. σε επίπεδο πανδημίας.

Παράλληλα ανακοίνωσε νέα μέτρα για την βελτίωση της συμμόρφωσης στα μέτρα για τον κοροναϊό

Ένα όπλο ήταν λοιπόν να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Μάλιστα στόχος είναι με το άνοιγμα της αγοράς, τα test καθημερινά να φτάνουν τις 100 με 120 χιλιάδες. Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τους αυξημένους εμβολιασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αναμένεται να χτίσουν ένα τείχος ασφαλείας ειδικά στις μητροπολιτικές πόλεις.

Το ένα όπλο λοιπόν είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Μάλιστα στόχος είναι με το άνοιγμα της αγοράς, τα test καθημερινά να φτάνουν τις 100 με 120 χιλιάδες. Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τους αυξημένους εμβολιασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αναμένεται να χτίσουν ένα τείχος ασφαλείας ειδικά στις μητροπολιτικές πόλεις.

Το σχέδιο του self testing

Άλλο ένα όπλο είναι η στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους. Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της αύλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια.

Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κοροναϊό.













Χαρδαλιάς: Σταδιακή άρση των μέτρων

Τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης των πολύ αυστηρών μέτρων κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μπορεί τόσο τα κρούσματα, όσο και η πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνονται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας να μην επέτρεπε -υπό άλλες συνθήκες- τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο άπαντες αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τη μακροχρόνια «μάχη» με τον φονικό ιό και θεωρούν πως μια μικρή χαλάρωση του lockdown θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες για την «τελική ευθεία» πριν τη μεγάλη νίκη.

«Σύμμαχος» στη χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να είναι και ο καιρός, που θα βελτιώνεται όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και έτσι θα ευνοεί τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο ιός δεν εξαπλώνεται με την ίδια ευκολία.



https://www.parapolitika.gr/