Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά και το 8ωρο

Με 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, καθώς και με συγκεντρώσεις, συμμετέχουν σήμερα 6 Μαΐου τα συνδικάτα στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η ΑΔΕΔΥ σε μηνυμά της τονίζει ότι “ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886”

Καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατίθεται στηη βουλή για:

  • Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
  • Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα

και καλεί σε συγκέντρωση στις 11:00 στην πλ. Κλαυθμώνος με σύνθημα “όχι στον εργασιακό μεσαίωνα, κάτω τα χέρια απο το 8ωρο”.

Παράλληλα κάλεσμα απευθύνουν και αντιρατσιστικές οργανώσεις. Το παρών θα δώσουν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25.

Το ΠΑΜΕ, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτό, ανάμεσά τους και εργατικά κέντρα, ήδη πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Σύνταγμα με το σύνθημα για το 8ωρο να κυριαρχεί και εδώ. “Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων” τονίζουν, χαρακηρίζοντας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά “αντεργατικό τερατούργιμα



Η ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματεία μέλη της όπως η ΕΤΕΡ και η ΕΤΙΤΑ επίσης συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΡΤ δεν μεταδίδει ζωντανές εκπομπές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος επίσης καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό (γραμμές 2&3), ο ΗΣΑΠ, τα τρόλεϊ και το Τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.

Στον Προαστιακό, θα διακοπεί η κυκλοφορία των δρομολογίων μεταξύ 10:00 – 13:00 λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες δηλώνουν αποφασισμένα να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και να παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

24ωρη Πανελλαδική απεργία σε ολες τις κατηγορίες πλοίων, πραγματοποιούν σήμερα τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καθώς και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ακτοπλοΐκό πρόγραμμα.

Και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.Κ.Ε.) συμμετέχει στην γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Εργατική Πρωτομαγιά.