Αυγουστίνος Κάτσαρης: “Πρώτη μας σκέψη τα playoffs”

Ο προπονητής του Πηγάσου, Αυγουστίνος Κάτσαρης, μίλησε στο 5Χ5 hellas για την άνοδο της ομάδας του στη Stoiximan Futsal Super League

Ο προπονητής του Πηγάσου Αγίας Παρασκευής, Αυγουστίνος Κάτσαρης, μίλησε στο 5Χ5 hellas για την άνοδο της ομάδας του στη Stoiximan Futsal Super League. Οι παίκτες του έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις στην πρώτη και την δεύτερη φάση του Final-4 σε Λουτράκι και Καρπενήσι και ο Πήγασος κατάφερε να ανέβει στα μεγάλα σαλόνια του ποδοσφαίρου σάλας. Ο ίδιος άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το πώς ήρθε αυτή η επιτυχία.

Ξεκινώντας αυτό το Final-4 λίγοι θα στοιχημάτιζαν στην άνοδό σας, αλλά δείξατε ένα εξαιρετικό πρόσωπο και στις δυο φάσεις. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

“Το δικό μας μυστικό επιτυχίας, όπως το αναφέρετε, προσωπικά θα το χώριζα σε τρία κομμάτια που αλληλοεπίδρασαν και δούλεψαν σαν καλολαδωμένη μηχανή. Το πρώτο λέγεται όραμα. Το δεύτερο η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού και όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο αλλά και ήθους. Και το τρίτο λέγεται Γιάννης Μαραγκός.

Και εξηγούμαι, μαζί με τον Γιάννη Μαραγκό, που είναι και ο πρόεδρος της ομάδας μας, επικοινωνήσαμε στους αθλητές μας το όραμά μας για την ομάδα και δημιουργήσαμε περιβάλλον συνεργατικό και δημιουργίας. Καταφέραμε όλοι οι αθλητές μας να αγωνίζονται ο ένας για τον άλλον. Η ποιότητα και το ήθος τους ήταν το υπόβαθρο που χτίσαμε την ομάδα μας. Οι τρείς αυτοί κρίκοι ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένοι και η σειρά αναφορά τους είναι απλώς τυχαία”.

Σε ποιους τομείς δώσατε έμφαση στην προετοιμασία σας έπειτα από τόσους μήνες χωρίς δράση;

“Είναι αλήθεια ότι μετά από τόσους μήνες αποχής όλες οι ομάδες έχασαν πολλά κομμάτια της δουλειάς που είχαν αρχίσει να κάνουν. Προσωπικά όλο αυτό το διάστημα της αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους, δούλεψα με την ομάδα σε ατομικό επίπεδο με προγράμματα φυσικής κατάστασης και τεχνικής μέσω διαδικτύου, τα οποια επιτηρούσα εξ αποστάσεως, έτσι ώστε όταν γυρίσουμε, να μπορέσουμε να ενταχθούμε το δυνατό γρηγορότερα. Μετά την επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους ξεκινήσαμε να χτίζουμε κυρίως το κομμάτι που λέγεται τακτική, έχοντας φτιάξει μια καλή αφετηρία με τα προαναφερόμενα”.

Το πιστεύατε από πριν ότι μπορούσατε να πάρετε την άνοδο ή αρχίσατε να το σκέφτεστε ότι μπορεί να γίνει όσο κυλούσαν τα παιχνίδια;

“Οφείλω να ομολογήσω ότι η ποιότητα των αθλητών πού ήρθαν κοντά σε αυτή την προσπάθεια μας,  άναψε μέσα μου μια μικρή σπίθα για πιθανή διεκδίκηση της ανόδου στη μεγάλη κατηγορία. Το έμψυχο δυναμικό μας είναι αθλητές που ήταν κοντά μας, από τις ακαδημίες μας από την πρώτη δημοτικού, τέσσερις εξ αυτών, άλλοι τέσσερις με ακόμη μεγαλύτερη αγωνιστική εμπειρία στη σάλα από άλλες ομάδες και τα υπόλοιπα παιδιά μας από το κλασσικό  ποδόσφαιρο (11×11).

Τα φιλικά παιχνίδια που δώσαμε στη φάση της αρχικής προετοιμασίας καθώς και τα δύο επίσημα πριν την καθολική αναστολή των πρωταθλημάτων, ήταν όλα με εξαιρετικά δείγματα ποιοτικού ποδοσφαίρου και με έκαναν να πιστέψω ακόμα περισσότερο στις δυνατότητες των αθλητών μου.

Αυτό επισφραγίστηκε στο Λουτράκι και με την πολύ καλή απόδοση της ομάδας, που πήρε τα αποτελέσματα που ήθελα, πήγαμε στο Καρπενήσι με σκοπό την άνοδο πλέον. Πάντα με χαμηλό προφίλ και προσήλωση στο στόχο μας και κυρίως με σεβασμό στον αντίπαλο”.

Πώς κύλησε οργανωτικά το Final-4 και τι είδαμε σε αγωνιστικό επίπεδο;

“Στα οργανωτικά: Η όλη διοργάνωση ήταν πολύ καλή. Η διοίκηση του Futsal Καρπενησίου είχε κάνει εξαιρετική δουλειά. Είχε επικοινωνήσει το γεγονός, κινητοποιώντας σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο την κοινότητα αλλά και τους παράγοντες της διοίκησης, σε αντίστοιχο επίπεδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

Σε ό,τι χρειαστήκαμε, ο πρόεδρος της ομάδας του Καρπενησίου, Νίκος Κωστής, καθώς και ο Δημήτρης Κολλημένος, μέλος της διοίκησης, έδωσαν λύση. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η περιφέρεια με τον περιφερειάρχη κ. Τασιό αγκάλιασε τη διοργάνωση και η ΠΕΠΣΣ συνεργάστηκε με όλους τους συντελεστές για την εποπτεία της άψογης διοργάνωσης.

Στον αγωνιστικό τομέα: Συμμετείχαν 4 ομάδες οι οποίες ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που έφεραν στο Λουτράκι ήθελαν όλες την άνοδο. Έδειξαν όλες, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τα δόντια τους. Αξιόμαχες όλες και με την μεγαλύτερη φουτσαλική εμπειρία η Αναγέννηση Θρακομακεδόνων. Έγιναν παιχνίδια πολύ δυνατά που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Προσπάθησαν όλοι και κατέθεσαν στο παρκέ την ψυχή τους. Μόνο συγχαρητήρια έχω να δώσω σε όλους τους αθλητές.

Αυτό όμως είναι το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο πρωταθλητισμός, οι λεπτομέρειες. Η Α.Ε. Ψυχικού έδειξε ότι όλα είναι δυνατά ακόμα και με σύνθεση 8 παικτών. Το Καρπενήσι εξαιρετικά αθλητικό και με πολύ φιλότιμη προσπάθεια έκανε τα πάντα για να πάρει την πολυπόθητη άνοδο, αλλά οι λεπτομέρειες και η τύχη στο παιχνίδι του με την Αναγέννηση Θρακομακεδόνων, του στοίχισαν τη μη επίτευξη του στόχου. Η Αναγέννηση Θρακομακεδόνων έδειξε να θέλει την άνοδο από την αρχή. Δυνατή ομάδα, με προσήλωση στο στόχο βρέθηκε στον τελικό απέναντι μας. Και εδώ η τακτική δημιούργησε τις λεπτομέρειες που έκριναν το παιχνίδι. Μόνο συγχαρητήρια έχω να δώσω στη πολύ δυνατή ομάδα του Δημήτρη Μπάρδη και σε όλους τους αθλητές του.

Αγωνιστικά, σαν προπονητής αλλά και σαν  γυμναστής,  θα σχολιάσω ότι σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, τεχνικής και τακτικής χρειαζόμαστε δουλειά. Πρέπει να βάλουμε όλοι μας το φουτσαλικό τρόπο σκέψης στο παιχνίδι μας πολύ περισσότερο  και να προσπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ. Αυτό όμως δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την προσπάθειά μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους προπονητές. Τέλος, η απόδοση όλων των διαιτητών εξασφάλισε την πιστή εφαρμογή των κανονισμών και υποστήριξε όλη τη διοργάνωση άριστα”.

Η Αγία Παρασκευή θα έχει και πάλι εκπρόσωπο στη μεγάλη κατηγορία. Ένα σχόλιο επ’ αυτού…

“Ναι είναι αλήθεια ότι η Αγία Παρασκευή θα έχει τη νέα αθλητική χρονιά ένα μόνο εκπρόσωπο στη FUTSAL SUPER LEAGUE, τον Α.Ο. Πήγασο Αγίας Παρασκευής. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό μια μεγάλη ομάδα του προαστίου μας όπως η Ολυμπιάδα να μην αγωνίζεται πια στην Α’ Εθνική. Θα θέλαμε να ήταν κοντά μας και να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Ευχόμαστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αντιμετώπισαν, και να ανταμώσουμε στο παρκέ στη μεγάλη κατηγορία”.

Τι να περιμένουμε τη νέα σεζόν από τον Πήγασο; Πού μπαίνει ο πήχης;

“Ο ρεαλισμός στη στοχοθεσία και η σκληρή δουλειά θα μας χαρακτηρίσει. Πιστεύω όμως ότι θα είμαστε ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για όλους. Το πλασάρισμά μας στα παιχνίδια των playoffs θα είναι η πρώτη μας σκέψη. Θα ήθελα όμως να πω δύο λόγια για την κατηγορία της Β’ Εθνικής που αφήνουμε πίσω. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συνοδοιπόρους μας καλή επιτυχία στη φιλότιμη προσπάθεια που κάνουν. Η Β’ Εθνική πρέπει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Κ18 και της μεγάλης κατηγορίας.

Είναι ένα ποιοτικό και ποσοτικό χαρακτηριστικό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Σάλας, μεγαλώνοντας την δεξαμενή επιλογών και για το κλιμάκιο της Εθνικής ομάδας, αλλά και την Α’ Εθνική και να υποστηρίξει τη διατηρησιμότητα / παραμονή στη Σάλα των αθλητών που προέρχονται από τις υποδομές. Όσο πιο ανθούσα Β’ Εθνική έχουμε, τόσο πιο μεγάλη η βάση της πυραμίδας. Πρέπει να μειωθεί στο οικοδόμημα της πυραμίδας το χάσμα μεταξύ της Α’ Εθνικής κατηγορίας και των υποδομών. Εύχομαι η νέα χρονιά να μας βρει όλους παρόντες στα γήπεδα και υγιής. Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δώσατε”.