Τεράστιο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο Σώμα Αμερικανών Προσκόπων – Αποζημίωση 850 εκατ. δολάρια

Boy-Scouts-Bankruptcy

Το Σώμα των Αμερικανών Προσκόπων (BSA), που συγκλονίζεται από ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, επί δεκαετίες, κατέληξε σήμερα σε κατ’ αρχήν συμφωνία με βάση την οποία θα καταβάλει 850 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από δικαστή. Το ποσό αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταβληθεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ σε υπόθεση που αφορά σεξουαλική κακοποίηση.

Τον συμβιβασμό ανέλαβαν να διαπραγματευτούν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν 60.000 ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι κακοποιήθηκαν, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας δικαστικού διακανονισμού που ξεκίνησε το 2020.

Περισσότερες από 100.000 αγωγές κατατέθηκαν σε βάρος του BSA μεταξύ Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου 2020, από Αμερικανούς ηλικίας από 10 έως και πάνω από 90 ετών. Η μεγαλύτερη οργάνωση προσκόπων των ΗΠΑ δημιούργησε για τον σκοπό αυτόν ένα ταμείο αποζημιώσεων. Ο αριθμός των αγωγών ξεπερνά κατά πολύ εκείνες που κατατέθηκαν τα τελευταια χρόνια και αφορούσαν τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από Καθολικούς ιερείς.

«Πρόκειται, μακράν, για το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ», δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Πολ Μόουζις, ο δικηγόρος ορισμένων θυμάτων.

Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση ανέφερε ότι κατέληξε σε συμφωνία «με τον Συνασπισμό των Κακοποιημένων Προσκόπων για τη Δικαιοσύνη, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εναγόντων».

Όλοι οι ενάγοντες θα κληθούν τώρα να ψηφίσουν για να κάνουν δεκτή τη συμφωνία, την οποία κατόπιν θα διαπραγματευθούν και με ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 2012 αποκαλύφθηκαν εσωτερικά έγγραφα της BSA που αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στου κόλπους της οργάνωσης. Τον Φεβρουάριο του 2020 η BSA κήρυξε πτώχευση για να παγώσει όλα τα αιτήματα αποζημίωσης που είχαν υποβληθεί σε δικαστικές αρχές και να τα ανακατευθύνει στο ταμείο αποζημιώσεων.

Σήμερα, η οργάνωση που ιδρύθηκε το 1910 αριθμεί 2,2 εκατομμύρια μέλη ηλικίας από 5 έως 21 ετών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.