Εκδήλωση παρουσίασης ερευνητικής δράσης στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής για την επέτειο των 200 χρόνων

1821-2021. Δύο αιώνες μνήμης για το μείζον γεγονός της ιστορίας μας, την Ελληνική Επανάσταση: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής.

Την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης τίμησε το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής με εκδήλωση παρουσίασης της ερευνητικής δράσης «Το 1821 στις γειτονιές μας: Πώς θυμόμαστε την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μνημεία και τα οδωνύμια», την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021.

Μετά το καλωσόρισμα του Διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ, Κωνσταντίνου Ντάβου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημόσια Ιστορία του ΕΑΠ, Χάρης Αθανασιάδης, στη σύντομη εισαγωγική ομιλία του προσέγγισε το θέμα «Μνήμη και χώρος: Γλυπτικές απεικονίσεις και οδωνύμια για το 1821». Η εκπαιδευτικός Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, διδάκτορας Ιστορίας (Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), αναφέρθηκε στη δράση «”Το 1821 στις γειτονιές μας”: Ερευνητική δράση μέσα στην πανδημία. Στόχοι-δυσκολίες-αποτελέσματα».

Προβλήθηκε 37΄ βίντεο με τα αποτελέσματα της έρευνας σε σκηνοθεσία-μοντάζ του Στέφανου Κοπανάκη, Δ/ντή Φωτογραφίας, το οποίο είναι πλέον προσβάσιμο στο https://www.youtube.com/watch?v=5M1lerXd6pw

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, ο τ. Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και ο τ. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Φαλούκας.

Παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αγ. Παρασκευής, Θεόδωρος Μπουρλιάσκος, και ο Αντιπρόεδρος, Τραυλός Βασίλης, ο τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πάνος Γκόνης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας, Διονύσης Προβής, οι Διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής, Ιωάννης Δερματάς, και του 5ου Γυμνασίου, Χρήστος Αγναντής, καθώς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Την παράσταση έκλεψαν βέβαια οι συμμετέχοντες στη δράση μαθητές και μαθήτριες, που παρακολούθησαν την εκδήλωση με τους γονείς και τους φίλους τους, όταν κλήθηκαν να ανέβουν στη σκηνή για να παραλάβουν τους επαίνους τους από τη Βαρβάρα Πετρίδου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.ΔΕ Β’ Αθήνας, και τη Μαρία Κριεμπάρδη, Διευθύντρια του ΕΚ Αγ. Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι η ερευνητική δράση πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2020-21 από μαθητές των 4 τμημάτων της Α΄ τάξης, οι οποίοι, αξιοποιώντας τη διαδημοτικότητα του σχολείου, ερεύνησαν και κατέγραψαν τα μνημεία και τα οδωνύμια που αφορούν σε γεγονότα και συντελεστές της Ελληνικής Επανάστασης σε 24 δήμους και περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής. Παράλληλα, η ομάδα της Βιβλιοθήκης συγκέντρωσε βασικά βιογραφικά στοιχεία και απεικονίσεις των μορφών του 1821 που εντοπίστηκαν από την έρευνα. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της δράσης είχε η Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, με τη συνεργασία των φιλολόγων της της Α΄ τάξης, Ζέτας