Ο Γιώργος Οικονόμου στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» σχολιάζοντας θέματα Πολιτικής Προστασίας & φυσικών καταστροφών (VD)

Στην εκπομπή “Χωρίς Χρώμα” στο Αρτ TV ήταν καλεσμένος ο Γιώργος Οικονόμου, Αντιπτέραρχος ε.α – μέλος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», σε μια συζήτηση για την επικαιρότητα, τις φυσικές καταστροφές, την Πολιτική Προστασία, την διαχείριση της πανδημίας, αν γίνονται λάθη και άστοχες κινήσεις, την ανοσία της αγέλης καθώς και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Την Επιμέλεια – Παρουσίαση της εκπομπής είχε ο Γιώργος Βαθιώτης.

Μιλώντας για τα αυξημένα κρούσματα και τους θανάτους από covid-19 και για το αν γίνονται λάθη, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση.

Μετά από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση η πανδημία δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα. Η κατάσταση είναι δυναμική, αλλάζει εβδομάδα την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα και πρέπει να συνεκτιμούμε την επιδημιολογική κατάσταση και να παίρνουμε διάφορα μέτρα. Σε ερώτηση αν συνεχίζονται τα λάθη και αν μπορούμε να τα μηδενίσουμε, απάντησε πως, βέβαια λάθη γίνονται, τα είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Είδαμε τι έγινε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά πιστεύω από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Τα λάθη συνεχίζονται, αλλά περιορίζονται και εκ του αποτελέσματος κάθε φορά κρίνουμε.

Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας αναφερόμενος στο θέμα των καλοκαιρινών πυρκαγιών που κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις στην Εύβοια και την πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλος», ο κ. Οικονόμου προσέγγισε το θέμα τεχνοκρατικά όπως είπε και όχι πολιτικά. Με την εμπειρία που έχει στα θέματα πολιτικής προστασίας το βασικό ερώτημα είναι αν η χώρα μας σήμερα διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κρίσεων. Τα δύο τελευταία χρόνια αποκτήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο, ψηφίστηκε ο νόμος 4662 το 2020 που περιλαμβάνει πάρα πολλά θέματα. Προλάβαμε όλα αυτά τα θέματα να τα οργανώσουμε; αναρωτήθηκε. Δηλαδή μπορέσαμε να κλείσουμε τις παθογένειες τις 10ετίας; Ναι πήγαμε στο ΚΥΣΕΑ και προγραμματίσαμε το πως πρέπει να θωρακιστούμε στο μέλλον, προβλέψαμε περιφερειακά κέντρα, προβλέψαμε ένα ενιαίο σύγχρονο συντονιστικό κέντρο. Υπάρχουν όμως σήμερα αυτά τα κέντρα; Δεν υπάρχουν, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και τον εθνικό μας πλούτο. Αλλά από αυτά που διέρρευσαν από τη δικογραφία για το Μάτι βλέπαμε ανθρώπους που επικοινωνούσαν με ασύρματο, ήμασταν στην εποχή του ασυρμάτου, όμως μην τα ζητάμε όλα μέσα σε δύο χρόνια. Περνάμε σε μια νέα εποχή. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο τρόπο διαχείρισης, δηλαδή να έχουμε επιτήρηση και αυτό γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, γίνεται με τρόπο αυτοματοποιημένο, πρέπει να αποκτήσουμε σύντομα -χθες- να έχουμε τα συστήματα να παρατηρούμε, να διαχειριζόμαστε την πληροφορία, την εικόνα.  Αυτό είναι που θα πρέπει την επόμενη περίοδο να αποκτήσουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί.