Ομόφωνα ευνοϊκή, αλλά δύσκολη απόφαση του Δ.Σ. για τους συμβασιούχους των ΠΑΙΣΔΑΠ

Γράφει η Λένα Μαρκή

Δύο ώρες συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη μιας απόφασης που τελικά ουσιαστικά «δεν μετράει»…

Το ζήτημα που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα το Δήμο Αγίας Παρασκευής είναι η δικαστική προσπάθεια των συμβασιούχων εργαζόμενων των παιδικών σταθμών να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Στην προσπάθεια αυτή, μετά από δύο αναβολές της εκδίκασης, ζητούν στο προσεχές δικαστήριο (9 Νοεμβρίου) την συνδρομή και παρουσία του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά. Επόμενο ήταν το θέμα να εισαχθεί εκτός ημερησίας διάταξης από τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) στο Δ.Σ..

Αρχικά ο κ. Ζορμπάς ήταν κάθετος ότι σε περίπτωση παρουσίας του στις δικαστικές αίθουσες θα υποστηρίξει ότι επί της παρούσης δεν είναι αναγκαίοι για τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα όπως εξήγησε ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και παρόλο που ήδη έχει μετακινήσει στο Δήμο αρκετούς εργαζόμενους και πάλι είναι πολλοί για τις ανάγκες των ΠΑΙΣΔΑΠ. Για παράδειγμα οι καθαριστές είναι συνολικά 32 με αποτέλεσμα σε δύο σταθμούς να υπάρχουν 7-8 καθαριστές.

Στην αντίθετη πλευρά βρέθηκαν από την αρχή ολόκληρη η αντιπολίτευση και ο Αντιδήμαρχος κ. Ζόμπολας στηρίζοντας το αίτημα των εργαζόμενων. Τόνισαν ότι οι περισσότεροι εργάζονται επί πολλά έτη, έχουν οικογένειες και λόγω των συνθηκών βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν είναι ότι καλύτερο να μείνουν άνεργοι. Επίσης λόγω της πανδημίας είναι αναγκαία η εφαρμογή των πρωτοκόλλων, άρα αναγκαία και η ύπαρξή τους εκεί. Στο πλευρό τους και ο σύλλογος Γονέων των ΠΑΙΣΔΑΠ και ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου, αντιπρόσωποι των οποίων τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Όσο εξελίσσονταν η συζήτηση προέκυψαν διευκρινιστικά στοιχεία που έδιναν διαφορετική εικόνα. Δηλαδή:

  • Οι συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων λήγουν τον Ιούλιο του 2022 και κανένας δεν τους απολύει.
  • Ο κ. Ζορμπάς τους είχε προτείνει να ζητήσουν αναβολή της εκδίκασης και να κερδίσουν χρόνο. Στο διάστημα αυτό εκείνος θα μετακινήσει άτομα στον Δήμο όπου υπάρχει ανάγκη  εργαζόμενων και θα φροντίσει ώστε να εξευρεθούν δύο ακόμη αίθουσες ώστε να φιλοξενούνται περισσότερα παιδιά και έτσι δεν θα απολυθεί κανείς. Όπως τόνισε δεν τους συμφέρει να εκδικαστεί η υπόθεση, γιατί η απόφαση μπορεί να είναι και αρνητική.

Κατά τη συζήτηση υπήρξε μια έντονη διαφωνία μεταξύ Δημάρχου και Αντιπολίτευσης για το αν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την απόφαση του Δ.Σ. κατά την παρουσία του στις δικαστικές αίθουσες. Εκείνος επέμενε ότι θα υποστηρίξει την άποψή του και ο κ. Μυλωνάκης (Αλλάζουμε) ότι  ο κ. Ζορμπάς οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για παράβαση καθήκοντος.

Την απάντηση έδωσε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Γιώργος Λαζουράς. Όπως τόνισε νομική αξία έχει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου (Ν.Π.) και όχι του δημοτικού συμβουλίου ή άλλων τοπικών συλλόγων-φορέων. Εξήγησε ότι οι αναβολές είναι οι καλύτερες αποφάσεις που διευκολύνουν και πως ο όποιος δικαστής θα λάβει υπόψη του την απόφαση του Ν.Π., εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου, αλλά η απόφασή του μπορεί να είναι και αρνητική.

Έπειτα από διαμαρτυρίες και αντιπαραθέσεις, που όμως δεν ξέφυγαν των ορίων, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνα* θετική προς τους εργαζόμενους με την Αντιπολίτευση και τον κ. Ζόμπολα να ψηφίζουν ΝΑΙ και τους συμβούλους της συμπολίτευσης να ψηφίζουν ΑΠΕΧΩ και ΠΑΡΩΝ.

Η ουσία είναι πως ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα που μπορούσε να λυθεί με διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών, απασχόλησε για ένα δίωρο το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να είναι αναγκαίο.

Είναι αυτονόητο πως κανείς δεν πρέπει να μένει άνεργος και ιδίως άτομα που εργάζονται και προσφέρουν επί μια 10ετία. Συνεχώς ακούμε για την έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες του Δήμου, οπότε είναι πολυτέλεια να χάνονται εργαζόμενοι που ήδη υπάρχουν. Όμως θα πρέπει να βρίσκεται ο ευνοϊκότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, αυτός που θα επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους. Όπως είπε και ο κ. Λαζουράς, πρόκειται για έναν φιλεργατικό δήμο και το παρελθόν το έχει αποδείξει.

Η αποψινή συνεδρίαση είχε ένα περίεργο ατμοσφαιρικό κλίμα. Ήταν η πρώτη υβριδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί σχεδόν σύμβουλοι συμμετείχαν διαδικτυακά και οι υπόλοιποι δια ζώσης από την αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου. Γεγονός που δημιούργησε αρχικά προβλήματα και καθυστέρηση στην έναρξη, τα οποία εν μέρη ξεπεράστηκαν στη συνέχεια, δίνοντας όμως την ευκαιρία να κατηγορηθεί η πρόεδρος του Δ.Σ. για τα όποια τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν!!! Προφανώς η παρουσία στην αίθουσα, και έξω από αυτήν, πολιτών, βοήθησε κάποιους να δείξουν τον «καλύτερό τους» (sic) εαυτό …   

*Ομόφωνα, γιατί δεν υπήρχε κανένα ΟΧΙ σύμφωνα με τον νέο κανονισμό.