Η Περιφέρεια Αττικής πρωτοπορεί: Θεσπίζονται Βραβεία Καινοτομίας στην Κυκλική Οικονομία

Στα βήματα που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της Περιφέρειας προκειμένου να γίνει η Αττική παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της κυκλικής οικονομίας αλλά και στην εφαρμογή «πράσινων» πολιτικών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Γ. Πατούλης στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πράσινη Μετάβαση στην Περιφέρεια Αττικής-Η επόμενη μέρα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δήμων και Περιφερειών 2021, παρεμβάσεις έκαναν ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Β. Μεϊμαράκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστας, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στερεών Αποβλήτων Arne Ragossnig, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Patrick Dorvil και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Α. Ε. Πρέσβης Ι. Βραΐλας. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Πολίτης.

Γ. Πατούλης: «Η πράσινη μετάβαση είναι ένας νέος τρόπος οικονομικής ανάπτυξης»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της Περιφέρειας στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά και στα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής, είναι σαφές ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι ένα ύφασμα για να τυλίξουμε τις πολιτικές μας. Η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση είναι ένας νέος τρόπος οικονομικής ανάπτυξης, ένας αγώνας να ξαναβρούμε τη χαμένη ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικοσυστημάτων και οικονομίας».

Ειδικότερα και αφού υπογράμμισε πως οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ανάγκη να εμπεριέχουν μία αλλαγή του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης, πράσινης οικονομίας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών άνθρακα με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας τόνισε πως

Στην Περιφέρεια Αττικής:

  • εντείναμε τις προσπάθειές μας για μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας
  • ενισχύσαμε την καινοτομία στον τομέα του περιβάλλοντος,
  • στηρίξαμε τη δημιουργία νέων αγορών στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της ζήτησης πράσινων τεχνολογιών, αγαθών και υπηρεσιών
  • προχωράμε στην υλοποίηση έργων που αφορούν την αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτηρίων
  • προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό του οδικού δικτύου αλλά και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της ποδηλασίας και την ενίσχυση του προγράμματος Εξοικονομώ- Αυτονομώ.

«Αλλάζοντας τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, λύνουμε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα»

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας πως η προσέγγιση της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η κυκλική οικονομία, ως ένας νέος δρόμος οικονομικής ανάπτυξης.

«Στην περιφέρεια Αττικής, ο δικός μας πήχης είναι αντικειμενικός, μετρήσιμος και προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες των πολιτών: θέλουμε να μετασχηματίσουμε την Αττική από περιφέρεια – παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση απορριμμάτων σε περιφέρεια – παράδειγμα προς μίμηση στην κυκλική οικονομία» ανέφερε και συνόψισε τα βασικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμή στα εξής:

Πρώτον, προχωράμε στη δημιουργία τουλάχιστον δύο μεγάλων κέντρων επαναχρησιμοποίησης με στόχο να ενισχύσουμε την κοινωνική οικονομία και να δώσουμε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των σχετικών αγορών.

Δεύτερον, δίνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό στους Δήμους, τους νομοθετικά υπόχρεους να επιτύχουν τους νέους, υψηλούς στόχους ανακύκλωσης, και πιο συγκεκριμένα:

Δημοπρατήσαμε, και ήδη έχουμε αναδόχους σε αρκετά επιμέρους στοιχεία, το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο ανακύκλωσης στην Ευρώπη, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξουμε με Πράσινες Γωνιές, σπιτάκια ανακύκλωσης, Πράσινες Νησίδες, πλατφόρμες διασύνδεσης και κομποστοποιητές όλους τους δήμους της Αττικής.

  • 60 ειδικά διασκευασμένα φορτηγά ήδη λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία. Ήδη πάνω από 30.000 συμπολίτες μας έχουν αποκτήσει την ειδική ανταποδοτική κάρτα ανακύκλωσης με την οποία επιβραβεύονται και οικονομικά για την ανακύκλωση.
  • Έχει γίνει ήδη η προμήθεια 80 απορριμματοφόρων για τη διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και προχωράει και η προμήθεια 120 νέων απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • Έχουν ήδη μοιραστεί 10.000 κάδοι για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και προχωράει η προμήθεια άλλων 19.000 κάδων για ανακύκλωση βιοαποβλήτων

Τρίτον, προχωράμε σε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία και λειτουργία πάνω από 10 Αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, με διαδημοτικό χαρακτήρα, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους. Με συνολικό κόστος της τάξης των 60-70 εκατομμυρίων ευρώ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι υλοποιούμε και το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη

Τέταρτον, προετοιμάζουμε την υλοποίηση πέντε (5) Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία έχουν ως στόχο να ενσωματώσουν πρότυπες εγκαταστάσεις κυκλικής & συμβιωτικής διαχείρισης αποβλήτων, ανοικτές σε πολίτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς.  Ήδη έχουμε δημοπρατήσει 3 μεγάλα έργα και προετοιμάζουμε δύο ακόμα.

«Το σχέδιο που υλοποιούμε δεν θα επιλύσει μόνο οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στην Αττική αλλά θα δημιουργήσει και πάνω από 500 άμεσες και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, μέσω των νέων έργων αλλά και των νέων εφοδιαστικών αλυσίδων που θα φτιαχτούν» σημείωσε.

Περιφέρεια Αττικής: Θεσπίζονται Βραβεία Καινοτομίας

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι, αρχίζοντας από το 2022, η Περιφέρεια Αττικής θα πρωτοστατήσει για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού προσέλκυσης, ανάδειξης και επιβράβευσης καινοτόμων ιδεών και πρακτικών που θα συνεισφέρουν στην κυκλική οικονομία.

«Σε συνεργασία με άλλους φορείς, δουλεύουμε ήδη και προετοιμάζουμε Βραβεία Καινοτομίας στην Κυκλική Οικονομία με στόχο να διευκολύνουμε την ωρίμαση νέων ιδεών, πρακτικών και προϊόντων που θα δίνουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα» τόνισε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να δοθεί ένα πρακτικό παράδειγμα στους δικούς μας νέους επιστήμονες ότι η Αττική και η Ελλάδα τους χρειάζεται, τους θέλει κοντά της και όχι στο εξωτερικό, για να αντιστρέψουμε τη διαρροή των πλέον μορφωμένων επιστημόνων μας.

Ελπίζουμε ότι ο νέος αυτός θεσμός θα βρει πανευρωπαϊκή ανταπόκριση και ότι θα συμβάλλει τόσο στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει περάσει οριστικά και για πάντα ο καιρός που η Αττική δεχόταν υποδείξεις. Τώρα ανοίγουμε νέους δρόμους και ελπίζω ότι δημιουργούμε νέο παράδειγμα για όλο τον ευρωπαϊκό νότο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στην ανάγκη ενίσχυσης των «πράσινων» πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Β. Μεϊμαράκης.

Στην παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Απ. Τζιτζικώστας αφού εξήρε τη στενή και πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην μετάβαση στην πράσινη οικονομία αλλά και την εφαρμογή «πράσινων» πολιτικών, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ισχυροποίησης της περιφερειακής διακυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών. 

Ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στερεών Αποβλήτων ArneRagossnig παρουσίασε τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις που υπάρχουν στην Ευρώπη στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της ορθής διαχείρισης των βιοαποβλήτων.

Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων PatrickDorvilανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με την ΕτεΠ να έχει κεντρικό ρόλο, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι φυσικός εταίρος για την Περιφέρεια Αττικής και είναι έτοιμη να συζητήσει τα επόμενα βήματα και σχέδια της διοίκησης της Περιφέρειας στον τομέα αυτό.

Τέλος ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Α. Ε. Πρέσβης Ι. Βραΐλας αφού εξήρε τις προσπάθειες τόσο του κ. Τζιτζικώστα όσο και του κ. Πατούλη για την ανάδειξη του ρόλου των Περιφερειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστίασε στην αναγκαιότητα για την «πράσινη» και ψηφιακή μετεξέλιξη της οικονομίας με στόχο την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.