Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, δημόσιο, επιχειρήσεις και ΜΜΜ

Η κανονικότητα αποκαθίσταται βήμα βήμα – Δείτε πού υπάρχουν ακόμα κλειστοί δρόμοι

Με σταδιακούς ρυθμούς αποκαθίσταται η κανονικότητα μετά τη σφοδρή χιονοκαταιγίδα”Ελπίς”  , η οποία έπληξε την Αττική και την Κρήτη, αφήνοντας πίσω αποκλεισμένους δρόμους και κλειστές επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Προϊόντος, ωστόσο, του χρόνου, σε μεγαλύτερο βαθμό επιστρέφουν σήμερα εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες, με την κανονικότητα να επανέρχεται -εκτός απροόπτου- από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κλειστά σχολεία

Με τηλεδιάσκεψη θα λειτουργήσουν για δεύτερη, συνεχόμενη ημέρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς οι σχολικές μονάδες παραμένουν και σήμερα κλειστές εξαιτίας κυρίως της ολισθηρότητας στους δρόμους και στους αύλειους χώρους, που προκαλούν οι συνθήκες παγετού.

Κλειστά, επίσης θα παραμείνουν σήμερα:

· οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί,

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών,

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και

· τα κέντρα διημέρευσης – ημερήσιας Φροντίδας.

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Με τηλεργασία θα λειτουργήσουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα και οι δημόσιες υπηρεσίες και δομές, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα για τους υπαλλήλους που δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ’ αποστάσεως, να προσέλθουν στην εργασία τους αργότερα από την καθορισμένη ώρα προσέλευσης, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια. Στο έσχατο ενδεχόμενο, δηλαδή «σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας» τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας ζητήσει από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να καταρτίσουν πλάνο εργασιών για τη σημερινή ημέρα.

Εξαίρεση οι υπηρεσίες αιχμής

Από το καθεστώς τηλεργασίας στο Δημόσιο, αλλά από τις πρόσθετες διευκολύνσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους για την εργασία τους -ειδικά κατά τη σημερινή ημέρα- εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα δημοτικοί υπάλληλοι σε συναφές αντικείμενο εργασίας.

Δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα δικαστήρια.

Εμπορικά καταστήματα

Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα.

Διανομείς

Παράταση και για σήμερα λαμβάνει μετά από χθεσινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασιλή Παπαγεωργίου η αναστολή παροχής των υπηρεσιών διανομής τροφίμων σε καταναλωτές και ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) με δίκυκλα οχήματα, για την Αττική.

Λεωφορεία και τρόλεϊ

Εξαιτίας των συνθηκών παγετού που επικρατούν νωρίς το πρωί, τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα ξεκινήσουν και σήμερα μετά τις 6 το πρωί.

Δείτε τα δρομολόγια εδώ

Μέσα σταθερής τροχιάς

Κανονικά λειτουργούν οι Γραμμές 2 και 3 του μετρό, ενώ η διαχειρίστρια εταιρία ΣΤΑΣΥ ζήτησε χθες την κατανόηση του επιβατικού κοινού για τα προβλήματα που παρατηρούνται στην κυκλοφορίας της Γραμμής 1, δηλαδή του Ηλεκτρικού, λόγω των συσσωρευμένων βλαβών από την κακοκαιρία.

Όσον αφορά στο Τραμ, τα δρομολόγια δεν θα διεξάγονται από τις 10 το βράδυ έως την λήξη της λειτουργίας σήμερα, λόγω έκτακτων εργασιών της ΕΥΔΑΠ σε αγωγό που διαπερνά τον τροχιόδρομο πλησίον της στάσης «Ζέφυρος».

Απαγόρευση Κυκλοφορίας

Παράλληλα, σε ισχύ παραμένει, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στα εξής οδικά σημεία:

Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.

Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο. (Πεντέλη).

Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.

Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.

Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επ. O Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 Επί της οδού Κοκκινοπούλου από το ύψος της οδού Αλέκου Παναγούλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατεχάκη.

Υποχρεωτική χρήση αλυσίδων

· Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

· Ε.Ο. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.