Ελίνα Σταματάκη: Σύλλογος Αϊ Γιάννη, αισιοδοξία για μια νέα αρχή

Για τον Σύλλογο κατοίκων ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ.

Ένας ιστορικός σύλλογος της πόλης μας απηύθυνε μετά από πολλά χρόνια ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες για να ανανεωθεί, να εκσυνχρονιστεί και να ανταποκριθεί σε μια νέα εποχή με αυξημένες απαιτήσεις και γρήγορους ρυθμούς.

Η ανταπόκριση ηταν πράγματι μεγάλη αφού είναι γνωστό ότι το προηγούμενο (μεγάλο) διάστημα η διαδικασία ένταξης μέλους ηταν χρονοβόρα και δυσκίνητη και ενδεχομένως αποτρεπτική για την συμμετοχή των δημοτών.

Όμως ενώ έγιναν δεκτά εκατοντάδες νέα μέλη και εξ αυτών και υποψηφιοτήτες για το νέο ΔΣ, ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι σύμφωνα με το καταστατικό τα νέα μέλη, τελικώς, δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν κ του εκλέγεσθαι. Αν και θεωρώ ότι υπήρξε σοβαρό επικοινωνιακό (τουλάχιστον) ατόπημα η εφαρμογή του καταστατικού αποτελούσε μονόδρομο σε κάθε περίπτωση.

Είχα τη χαρά, λοιπόν, να συμμετάσχω στην εκλοαπολογιστικη Γενική Συνελευση και να ακούσω πολλες και ενδιαφέρουσες απόψεις, από παλαιά και νέα μέλη. Προβληματισμούς για τις παλινωδίες που μεσολάβησαν, δυσφορία για την “κλειστη” μέχρι σήμερα λειτουργία του συλλόγου αλλά και αισιοδοξία για μια νέα αρχή, διάθεση να διορθωθούν κακώς κείμενα και όρεξη για μια νέα εκκίνηση με το άνοιγμα του συλλόγου στην τοπική κοινωνία.

Η πρόταση που φάνηκε αποδεκτή από τους περισσότερους που τοποθετήθηκαν ήταν το επομενο ΔΣ να εχει κύριο στόχο την διενέργεια εκλογών σε 6 μηνες ώστε τα εκατοντάδες νέα μέλη να έχουν τον δικαίωμα της ουσιαστικής έμπλοκης τους στο συλλογο με δικαίωμα ψήφου και υποψηφιοτήτας στο ΔΣ. Στην ίδια γραμμή της λογικής και της συμπερίληψης συντάχθηκαν αρκετές φωνές. Το σκεπτικό απλό: να μην χαθεί η ευκαιρία για την πραγματική ανανέωση του ιστορικού συλλόγου με γνώμονα μεγάλο αριθμό νέων μελών (σχεδόν 600) που δεν πρέπει να μείνουν έξω από τις μείζονες διαδικασίες, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για την καταστατική αναθεώρηση.

Θα ήθελα μετά από αυτή την εμπειρία να κάνω δυο σχόλια. Το πρώτο αφορά στις αιχμές, τόσο στην συνέλευση όσο και σε άρθρα στον τοπικό τύπο, για εμπλοκή των παρατάξεων και για σκοπιμοτήτες που προέκυψαν, σύμφωνα με κάποιους, με την εισροή νέων μελών. Να θέσω λοιπόν εδώ το εξής ρητορικό ερώτημα: το προηγούμενο διάστημα κανένα μέλος του ΔΣ δεν είχε πολιτική ή/και παραταξική ταυτότητα ή/και οντότητα; Κανένα μέλος του Συλλόγου; Το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν συσχετισμοί; Τα νέα μέλη ήρθαν να αλλοιώσουν κάποια “καθαρότητα” ή να καταστρατηγησουν κάποιες αρχές; Ας μιλήσουμε, λοιπόν, τη γλώσσα της αλήθειας και ας αφήσουμε πίσω ταμπέλες και προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων. Ας μην μπαίνουμε σε τέτοιες ατραπούς διότι είναι γνωστά και πρόσωπα και παρατάξεις και μεθοδεύσεις πολύ πριν ανοίξει ο σύλλογος στα νέα μέλη. Ο καθένας πρέπει να κρίνεται -και θα κριθεί- από τις απόψεις τις προτάσεις και την έμπρακτη συνδρομη και συμμετοχή του στο σύλλογο και όχι από κάποια αόριστη μομφή που ρίχνεται στο τραπέζι.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ήδη φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτή ακριβώς η εισροή νέων μελών άνοιξε θέματα ταμπού μέχρι πρότινος. Ανέδειξε τις παθογένειες αλλά και τις προκλήσεις της νέας εποχής. Ακούστηκαν επικοδομητικές προτάσεις (κυρίως από τα νέα μέλη) και επί της ουσίας σκιαγραφήθηκε το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ενας τοπικός συλλόγου που θα θέλει και θα μπορεί να ανταποκριθεί στους λόγους ύπαρξης του και στις ανάγκες της γειτονιάς του. 

Δεν είναι ενδεικτικό των προβλημάτων ότι ένας σύλλογος που επικαλείται 500 μέλη εκλέγει ΔΣ με 49;

Τα πολλά νέα μέλη θα δώσουν μια νέα πνοή, θα προωθήσουν τις αρχές του πλουραλισμού και της δημοκρατίας και θα βοηθήσουν τον σύλλογο να προωθήσει καλύτερα τα αιτήματα του. Από τη συμμετοχή και την διαφάνεια κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Θα προτιμούσα, λοιπόν, ως νέο μέλος του Συλλόγου με πίστη στην κοινωνία των πολιτών να μείνουμε μακριά από ταμπέλες και να δείξουμε την έμπρακτη προσήλωση μας σε αυτό που μας ενώνει όλους και όλες.

Τον κοινό στόχο -οχι στα λόγια αλλά μέσα απο πρωτοβουλίες και έργα- για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην γειτονιά μας, για εμάς και τα παιδιά μας.

Προς αυτη την κατεύθυνση θα πρότεινα να συζητηθεί στην επόμενη γενική συνέλευση το μείζον θέμα της ανάπλασης της πλατείας που αποτελεί τον σημείο αναφοράς διαχρονικά για την περιοχή του Αι Γιάννη.

Όσον αφορά τα διαδικαστικά εσωτερικά του συλλόγου είναι δεδομένο ότι χρειάζεται άμεση εκκαθάριση των λιστών -και με γνώμονα την εντοπιότητα- που δεν έχει γίνει ποτέ, αλλά και δημιουργία mailing list για την ενημέρωση των μελών αναφορικά με τα θέματα του Συλλόγου (επίσης δεν υπήρχε ποτέ). Σε δεύτερο χρόνο με ευθύνη του επόμενου ΔΣ είναι απαραίτητη μια καταστατική συνέλευση για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας.

Μέσα από τη σύνθεση και τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ελίνα Σταματάκη 

Κάτοικος Αϊ Γιάννη 

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.