Γιάννης Σερκεδάκης: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

Βασική επιδίωξη της διοίκησης της ΕΦΟΑ θα πρέπει να είναι να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας ώστε να ξεφύγουμε από την αδράνεια και την απώλεια μεγάλων ευκαιριών, που χαρακτηρίζει χρόνια τώρα τον χώρο του ελληνικού τένις και να την θέσουμε αμέσως σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, τώρα που υπάρχει το μομέντουμ του Στέφανου και της Μαρίας στην Ελληνική Αντισφαίριση.

Να αφήσουμε πίσω μας χρόνιες παθογένειες που ταλαιπωρούν την οικογένειά του Ελληνικού τένις.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν για την διοίκηση είναι να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει, προς την κατεύθυνση της αλλαγής, όσους αγαπούν την αντισφαίριση και πονάνε για όλα αυτά τα χρόνια των χαμένων ευκαιριών που πέρασαν. Όλους όσοι θέλουν να κοιτάξουν μπροστά, για να μη χαθούν κι άλλες ευκαιρίες και τα Σωματεία δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται από την Διοίκηση μόνο σαν ψηφοφόροι, που καλούνται, κάθε τέσσερα χρόνια, να ανανεώνουν την Θητεία κάποιων προσώπων.

Στα Σωματεία ανήκει ο πρώτος λόγος και αυτός ο λόγος πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και να συζητείται σοβαρά στα όργανα της Ομοσπονδίας καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ομοσπονδία δεν είναι πάρα Ένωση Σωματείων. Χωρίς αυτά δεν υφίσταται ομοσπονδία. Τα σωματεία μας έχουν τόσο κοινές ανάγκες και στόχους, όσο και ειδικά προβλήματα το καθένα από αυτά. Η επικοινωνία και η συμμετοχή τους σε αποφάσεις που τα αφορούν είναι το πρώτο μέλημα.

Είναι σημαντικό να γίνουν προσεκτικά ορισμένες οργανωτικές αλλαγές στην Ομοσπονδία που θα διευκολύνουν και θα εκσυγχρονίσουν την λειτουργία της προς επίτευξη των τιθέμενων στόχων.

Πρέπει, βεβαίως να τονίσω ότι, για να μπει το άθλημα σε σωστές ράγες ανάπτυξης, δεν αρκούν ούτε έχουν προτεραιότητα οι οργανωτικές αλλαγές. Χωρίς σαφές πρόγραμμα δράσεων και στρατηγικό σχεδιασμό καμιά οργανωτική αλλαγή δεν θα λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα του αθλήματος.

Πρέπει να υπάρξει ένας διαρκής διάλογος με τα σωματεία. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι θέμα ανθρώπων που οδηγούν και δεν αρκεί οποιασδήποτε αλλαγή θεσμών, οποιασδήποτε καταστατική αλλαγή, οποιαδήποτε οργανωτική η δομική μεταβολή.

Η ανάγκη για αυτή την διαρκή ανατροφοδότηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας με ιδέες από τα σωματεία και με την θέση προβλημάτων προς αντιμετώπιση, είναι ακόμη πιο σημαντική όσο θα προχωράει η διεύρυνσή της.

Τάσσομαι αυτονόητα υπέρ της Διεύρυνσης, που είναι άλλωστε και η φυσιολογική εξέλιξη, σε ένα άθλημα που αναπτύσσεται διαρκώς. Διεύρυνση όμως σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη και αυξημένη αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδίας, διότι διευρύνονται και τα προς αντιμετώπιση θέματα και η κλίμακα των απαιτήσεων.

Η αποτελεσματικότητα προϋποθέτει και μια σειρά οργανωτικών αλλαγών.

Ως προς την οργανωτική αναδιάρθρωση της Ομοσπονδίας έχω προτείνει την εισαγωγή, στην δομή της οργανικών μονάδων, τεχνοκρατικής υποστήριξης του έργου της.

Χρειάζεται να συγκροτηθούν δομές οικονομικής διαχείρισης και προσέλκυσης επενδύσεων, στελεχωμένες με οικονομικό διευθυντή και στελέχη που θα έχουν εμπειρία στον τομέα του management και θα μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους της Ομοσπονδίας όπως καθορίζονται καταστατικά.

Χρειάζεται, επίσης, να συγκροτηθεί δομή προβολής του αθλήματος και δημόσιας επικοινωνίας, στελεχωμένη με πρόσωπα έμπειρα στον τομέα του marketing της ενημέρωσης και των δημοσίων σχέσεων.(Το ποδόσφαιρο ως άθλημα διαθέτει πάνω από 500 δημοσιογράφους που ενημερώνουν το κοινό για τις δράσεις του, ομοίως και το μπάσκετ).

Εννοείται πως απαιτείται η διαρκής και εξειδικευμένη νομική υποστήριξη της Ομοσπονδίας στις νέες πρωτοβουλίες, που οδηγούν σε κατευθύνσεις στις οποίες δεν έχει μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί (π.χ. νέα πρωταθλήματα, Διασυλλογικά, θεσμικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη υποδομών, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.)

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν σύμφωνα με master plan, σταδιακά, αναλόγως της προόδου των δράσεων της ομοσπονδίας και των αναγκών που θα γίνονται κάθε φορά.

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξέλιξη του αθλήματος και την εξυπηρέτηση όλων των παραπάνω αναγκών. Δεν πρέπει να είναι όμως μια γενική και αόριστη διακήρυξη, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι που να είναι εφικτοί και να σχεδιαστεί αρχική ειδική μελέτη σχετικά με διάφορες παραμέτρους της υλοποίησης (τεχνικές, χρηματοοικονομικές κλπ).

Αυτός ο αρχικός σχεδιασμός να αφορά, στην αρχή, 120 γήπεδα ανά την Ελλάδα, 50 γήπεδα για τις Ενώσεις, πέντε γήπεδα ανά Ένωση και 70 γήπεδα για τα Σωματεία. Είναι απολύτως εφικτός στόχος (στο μπάσκετ της εποχής του Γκάλη γέμισε η Ελλάδα κλειστά γήπεδα, τα οποία είναι πολύ πιο ακριβά από την κατασκευή αντίστοιχων γηπέδων τένις. Ανάλογες συνθήκες ζούμε σήμερα με τον Στέφανο και τη Μαρία.

Ας μη χάσουμε το θετικό μομέντουμ, έτσι ώστε οι αθλούμενοι, σταδιακά, να πλησιάσουν το ποσοστό 3% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 330.000 αθλούμενους, συνολικά, με σοβαρή και καλά σχεδιασμένη αύξηση των γηπέδων τένις γενικά.

Αν δεν επιλύεται σταδιακά και κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των υποδομών, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη του αθλήματος.

Ιδιαίτερα για τους επίλεκτους αθλητές μας πρέπει να υπάρξει μέριμνα και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την σύσταση και την λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αντισφαίρισης, που θα έπρεπε να έχει γίνει από χθες.

Σύμφωνα με το European Tennis report η Ελλάδα διαθέτει μόνο 1300 ανοιχτά και 12 κλειστά γήπεδα, ενώ έχει 11.159.773 κατοίκους. Αντιστοιχεί δηλαδή σήμερα ένα γήπεδο ανά περίπου 9000 κατοίκους.

Για να γίνει κατανοητό πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση στη χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες αρκεί να πω, ενδεικτικά, ότι σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία, η Τσεχία με 10.600.000 κατοίκους διαθέτει 8815 ανοιχτά γήπεδα και 2685 κλειστά και η Αυστρία με 8.700.000 κατοίκους έχει 7520 ανοιχτά και 1200 κλειστά.

Γιάννης Σερκεδάκης

Πρόεδρος Ομίλου Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.