Η ανέγερση του νέου Δημαρχείου στην κόψη του ξυραφιού! (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Από την αρχή του έτους 2023 το aparaskevi-images.gr παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που αφορούν την ανέγερση του νέου Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής και ενημερώνει τους πολίτες με αποκλειστικές ειδήσεις. Αντίθετα, όπως διαπιστώνεται, δεν υπάρχει ενημέρωση ή γίνεται καθυστερημένα από τη δημοτική Αρχή προς τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, γεγονός που τις οδήγησε να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 2023 μετά από πρόταση των επικεφαλής κ.κ. Γιάννη Σταθόπουλου (Νίκη των πολιτών)  και Γιάννη Μυλωνάκη (Αλλάζουμε) υπήρξε μια διεξοδική θα λέγαμε συζήτηση.

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε ο κ. Μυλωνάκης, ο ίδιος ζήτησε να κληθεί και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης να δώσει απαντήσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την πόλη. Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία του γιατί υπάρχει μια πληροφορία ότι ο υπουργός Υποδομών υπέγραψε την γνωμοδότηση του τεχνικού συμβουλίου του ΥΠΟΜΕΔΙ που δικαιώνει τον εργολάβο και με την οποία λύεται η σύμβαση του έργου και ρώτησε τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά εάν αυτό ισχύει.

Σε σύμφωνη γνώμη και ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε ότι έχει και αυτός την ίδια πληροφόρηση. Μάλιστα διάβασε την τελευταία ανακοίνωση από τον Δήμαρχο για το έργο η οποία έγινε πριν ένα μήνα σε ιστό κοινωνικής δικτύωση και όπου αναγράφονταν ότι όλα βαίνουν καλώς. Έκτοτε υπάρχει μία σιγή ιχθύος, γι’ αυτό έγινε το αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο. Χωρίς διάθεση σύγκρουσης ή καταλογισμού ευθυνών όλη η παράταξη, όλη η πόλη ζητά ενημέρωση, είπε ο κ. Σταθόπουλος. Πρέπει όλοι μαζί να βγάλουμε μια γραμμή τι θα κάνουμε με το Δημαρχείο, τόνισε. Απευθυνόμενος προς τον κ. Ζορμπά του καταλόγισε ότι την πρόταση για σύσταση επιτροπής που θα παρακολουθεί το έργο δεν την συζήτησε καθόλου και την απέφυγε «όπως ο διάολος το λιβάνι».

Η ενημέρωση του κ. Ζορμπά αρχικά ήταν πως ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Καραγιάννης λαμβάνοντας τη γνωμάτευση του Τεχνικού Συμβουλίου την έβαλε στην άκρη και είπε ότι δεν θα την υπογράψει. Έχει παρέμβει ο ίδιος και ζήτησε και την παρέμβαση στελεχών της ΝΔ του Βόρειου Τομέα Αθηνών για να μην υπογράψει ποτέ τη γνωμοδότηση. (Γιατί έχει αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με το υπάρχον νομικό καθεστώς, οπότε ο ανάδοχος μπορεί στη συνέχεια να καταφύγει στα δικαστήρια). Γι’ αυτό και ο εργολάβος είναι ακόμη στο χώρο του έργου και εργάζεται. Σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. με τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, κ. Καλογερόπουλο, η απάντηση ήταν πως η Περιφέρεια δεν έχει κάποια ενημέρωση. Στη συνέχεια ο κ. Ζορμπάς είπε πως δεν ξέρει τι ευθύνες μπορεί να έχει ένας δήμαρχος ο οποίος είναι κύριος του έργου, αλλά δεν είναι ούτε αυτός που δημοπράτησε, ούτε αυτός που χρηματοδότησε. Μακάρι η πληροφορία να είναι ψέμα. Ευελπιστεί ότι «δεν θα έχει κάνει το λάθος ο υφυπουργός κ. Καραγιάννης να υπογράψει», διότι «θα πάρει την απάντηση του Δημάρχου».

Επίσης κατήγγειλε πως όταν το θέμα έφτασε στο Τεχνικό Συμβούλιο, ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Κοτσώνη, ο οποίος απέφυγε να τον συναντήσει, συγκάλεσε το συμβούλιο και πήρε απόφαση εν κρυπτώ.

Στην απροθυμία που φάνηκε να διακατέχει τη δημοτική Αρχή για τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Κώστας Κρητικίδης εξήγησε ότι «σκοπός είναι να δούμε τι γίνεται με το Δημαρχείο, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, τι σκοπεύουμε να κάνουμε σε περίπτωση που όντως ο υπουργός έχει υπογράψει ή έστω όταν ο εργολάβος καταφύγει στα δικαστήρια. Να οργανώσουμε την άμυνά μας γιατί το δημαρχείο πρέπει να γίνει. Δεν είναι θέμα ευθυνών, ούτε θέμα αντιπολίτευσης. Είναι θέμα ουσίας να γίνει επιτέλους το δημαρχείο».

Στη συζήτηση που ακολούθησε η κύρια συνιστώσα ήταν ότι πρέπει να ενεργήσουν όλοι μαζί για να μην σταματήσει το έργο της ανέγερσης του Δημαρχείου.

Αυτή την κατεύθυνση υποστήριξε ο κ. Σταθόπουλος μιλώντας για το μεγαλύτερο έργο στην πόλη. Τόνισε την πρόθεση όλων να βοηθήσουν λέγοντας πως «είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά». Απευθυνόμενος προς τον κ. Ζορμπά, τόνισε πως όταν έγινε το συμβάν με τον κ. Κοτσώνη θα έπρεπε να τον  έχει επισκεφτεί την άλλη μέρα ο Δήμαρχος με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης και όταν έμαθε την πληροφορία περί υπογραφής από τον υπουργό, έπρεπε να έχει επικοινωνήσει με τον ίδιο τον υπουργό. Αναρωτήθηκε επίσης αν υπάρχουν τα χρήματα και γιατί ο εργολάβος δεν πήρε ακόμη το 1.400.000€ της ΣΣΕ; Γιατί δεν έγινε μια κίνηση από το δήμο, να ζητηθεί μια συνάντηση με τον εργολάβο; Έκανε έκλυση να δημιουργηθεί μια στρατηγική από όλους μαζί.  Θα μπορούσε δε να αποφευχθεί να έρθει το θέμα στο Δ.Σ. αν ο Δήμαρχος είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης.

«Καμία έκρηξη και καμία παράσταση δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ» είπε ο κ. Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου της παράταξής του όπου έγινε ενημέρωση και αναλύθηκε το θέμα του δημαρχείου. Δεν κερδίζουμε τίποτε απειλώντας, είπε ο κ. Οικονόμου, γιατί αυτές οι αποφάσεις παίρνονται με το πρίσμα το τεχνικό και το νομικό. Και δυστυχώς υπάρχουν ευθύνες διότι δώσαμε όλα τα νομικά όπλα και το χρόνο στον ανάδοχο να διεκδικεί διάλυση σύμβασης. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων εξαιτίας του κακού χειρισμού έως τώρα. Εκδήλωσε την πρόθεση να συμβάλει στο να βγει ο Δήμος από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Εμείς θέλουμε μια επίσημη ενημέρωση για αυτά που ακούγονται, που λέγονται και που γράφονται, τόνισε ο κ. Μυλωνάκης. Δυστυχώς είδαμε, είπε στη συνέχεια, ότι ο Δήμαρχος ξέρει πάρα πολλά πράγματα για τα οποία δεν μας έχει ενημερώσει. Εμείς ζητάμε να χτίσουμε μια συμμαχία απέναντι σε αυτούς που δεν θέλουν να γίνει το δημαρχείο. Αντί αυτού βλέπουμε έναν δήμαρχο να ακολουθεί μια μοναχική πορεία, να κάνει προσωπικά ραντεβού και επαφές χωρίς να ενημερώνει κανέναν και ουσιαστικά να συνεχίζει να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών συνεχώς στους άλλους. Γνώριζε από το 2020 ότι ο εργολάβος είχε ενστάσεις και επιφυλάξεις και αντί να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις, ο Δήμαρχος μας διαβεβαιώνει επί μήνες ότι πάνε όλα καλά. Είναι συγκεκριμένες οι αστοχίες και οι παραλήψεις οι οποίες έχουν γίνει. «Διοικείτε το Δήμο και μας έχετε αφήσει στο σκοτάδι και εμάς και τους δημότες, αυτή είναι η πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Μυλωνάκης. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ είναι ότι άλλοι δήμοι, όπως το Χαλάνδρι, βρήκαν τρόπους να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων. Γιατί ο δικός μας ο Δήμος αποτελεί αρνητικό παράδειγμα;

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση δεκαετιών στο έργο με ευθύνη όλων των Διοικήσεων. Αναφέρθηκε στην συμπερίληψη μικρής ποσότητας βράχου στη μελέτη κατά τη δημοπράτηση σε σχέση με την πραγματικότητα, γεγονός που το γνώριζαν όλοι στην Περιφέρεια, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ο εργολάβος. Κατά τον κ. Γκιζιώτη θα μπορούσε να έχει ξεπεραστεί το οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε λόγω της αύξησης της τιμής των υλικών για να μην φύγει ο εργολάβος. Το δεύτερο λάθος έγινε όταν η Διοίκηση Ζορμπά πήγε και θεμελίωσε και συνέχισε το έργο γνωρίζοντας το πρόβλημα των βράχων. Κατέληξε ότι πρέπει να μάθουμε να διεκδικούμε πιο συλλογικά ως Δήμος.

Ο κ. Δημήτρης Κονταξής κατηγόρησε το Δήμαρχο σε πολιτικό επίπεδο ότι παρακολουθούσε όλες τις εξελίξεις εκ των υστέρων. Οι δε αποφάσεις που λαμβάνονταν από την Περιφέρεια και τα συμβούλια μόνο ευνοϊκές προς τον Δήμο Αγίας Παρασκευής δεν ήταν. Επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης μια επιτροπής που θα παρακολουθεί το έργο.

Για μια συμπερασματική συνεδρίαση με κακά συμπεράσματα μίλησε ο κ. Πάνος Γκόνης. Δεν είναι προσωπικό το πρόβλημα, είναι το στοίχημα της πόλης. Πρότεινε μια σύσκεψη για μια κοινή αντίληψη και έναν κοινό πολιτικό τρόπο αντιμετώπισης απέναντι στην κυβέρνηση σε αυτό το τελευταίο 50άρι.  

Επί της ουσίας

Δυστυχώς πάντα υπάρχουν ευθύνες σε οποιονδήποτε δήμαρχο, για οτιδήποτε συντελείται εντός των διοικητικών ορίων αρμοδιότητάς του. Ευθύνες γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει την επιτροπή από μηχανικούς που του προτάθηκε και να παρακολουθεί στενά το έργο από την αρχή. Θα είχε αντιληφθεί ότι ο εργολάβος είναι δυσαρεστημένος και θέλει, όπως λένε οι πληροφορίες, να εγκαταλείψει το έργο (σύντομα θα δημοσιευθούν στοιχεία από το aparaskevi-images.gr που θα δώσουν εξήγηση στην αντίδραση αυτή του εργολάβου).

Όσον αφορά τον κ. Κοτσώνη, ντροπή του ξεντροπή του, δικαίωσε τον ανάδοχο εις βάρος του δήμου! Τώρα είναι αργά. Και ευελπιστούμε να μην έχει υπογράψει ο υφυπουργός κ. Καραγιάννης, γιατί κατόπιν εορτής όποια απάντηση και να λάβει από τον Δήμαρχο δεν θα έχει κανένα νόημα για το έργο. Εξάλλου τα περισσότερα προβλήματα αποκτούν ευνοϊκή έκβαση με διπλωματική αντιμετώπιση, παρά χτυπώντας τη γροθιά στο μαχαίρι …

Η ουσία είναι ότι μπλέξαμε …

Η Περιφέρεια Αττικής έχοντας άλλα 17+1 σταματημένα έργα τηρεί σιγή ιχθύος και δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα. Εμείς ως δήμος «παρακαλάμε» να μην υπογράψει ένας υπουργός για να κερδίσουμε χρόνο, γιατί έτσι κι αλλιώς αν πάει στα δικαστήρια ο ανάδοχος με τις παρούσες συνθήκες θα δικαιωθεί και το έργο θα σταματήσει. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι όφελος αυτή η καθυστέρηση γιατί ποιος διασφαλίζει ότι στο διάστημα αυτό ο εργολάβος θα εργάζεται πραγματικά ή απλώς θα ασχολείται με το έργο για το φαίνεσθαι.

Ο δρόμος φαίνεται να είναι μονόδρομος. Ας μην κοροϊδευόμαστε, ακόμη κι αν δεν υπογράψει ο κ. Καραγιάννης τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου, ο ανάδοχος θα προχωρήσει στη δικαστική οδό με πολύ μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθεί ξανά.

Μην ξεχνάμε ότι ένα αντίστοιχο παράδειγμα ήταν η κατασκευή του ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα) όπου χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ξεμπλοκάρει το έργο και να συνεχίσει η κατασκευή του.

Είναι αισιόδοξο που για πρώτη ίσως φορά η αντιπολίτευση παρουσιάζει τόσο έντονη εικόνα σύμπνοιας και ενότητας, που προτείνει και επιμένει να βάλουν όλοι πλάτη και να λειτουργήσουν ως μια δυνατή ομάδα για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Με στεναχωρεί όμως πως σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης από την πλευρά της δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε ούτε μια νύξη προς αυτή την κατεύθυνση της συνεργασίας. Ο κ. Ζορμπάς μίλησε μεν για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά για σύσκεψη των επικεφαλής ακόμα και τώρα σε αυτή την οριακή κρίσιμη στιγμή. Ακόμα κι όταν κατηγορήθηκε για “μοναχική πορεία” δεν αντέδρασε.

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.