Αρχική ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Η προστασία των πεζών και η ποιότητα ζωής δεν είναι θέμα προθέσεων,...

Η προστασία των πεζών και η ποιότητα ζωής δεν είναι θέμα προθέσεων, αλλά συμμόρφωσης με τεκμηριωμένες αρχές – της κ. Πυρπύλη

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Όταν ο φόρτος φεύγει από τον συλλεκτήριο άξονα και καταλήγει σε δρόμους κατοικίας και σχολείων, δεν μιλάμε για βελτίωση αλλά για υποβάθμιση.

Η μονοδρόμηση της οδού Σπάρτης / Θεμιστοκλέους παρουσιάστηκε ως παρέμβαση βελτίωσης και ενίσχυσης της ασφάλειας. Στην πράξη όμως αποδυναμώνει τη λειτουργία του τοπικού οδικού δικτύου και, κυρίως, επιβαρύνει τις συνθήκες ασφάλειας για τους πεζούς στις πιο ευαίσθητες ζώνες της περιοχής.

Η Σπάρτης–Θεμιστοκλέους δεν ήταν ένας τυχαίος τοπικός δρόμος. Λειτουργούσε de facto ως συλλεκτήριος άξονας: απορροφούσε τοπική κυκλοφορία, εξυπηρετούσε σύνδεση Παραδείσου–Πευκακίων–Κολλεγίου και διοχέτευε ροές προς υπερτοπικούς άξονες (Αττική Οδός/Περιφερειακή Υμηττού). Με μία κίνηση καταργήθηκε αυτή η λειτουργία χωρίς να δημιουργηθεί ισοδύναμη ανοδική διαδρομή. Αυτό δεν είναι «λεπτομέρεια εφαρμογής» αλλά δομικό σφάλμα της κυκλοφοριακής μελέτης.

Στη διεθνή πρακτική (AASHTO) και στη λογική των ελληνικών οδηγιών (ΟΜΟΕ), όταν εφαρμόζεις μονοδρόμηση σε άξονα που έχει ρόλο συλλεκτήριας οδού, οφείλεις να εξασφαλίσεις λειτουργικά συμμετρική διαδρομή επιστροφής: το λεγόμενο one-way couplet (ζεύγος μονόδρομων). Διαφορετικά δεν αποσυμφορείς· απλώς «σπρώχνεις» τον φόρτο αλλού και μάλιστα σε δρόμους που δεν έχουν ούτε τη γεωμετρία ούτε τον χαρακτήρα να τον δεχτούν.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις πρόσφατες παρεμβάσεις: μέχρι σήμερα οι εν σειρά οδοί Περικλέους και Δροσίνη οι οποίες είναι στενές και ανηφορικές, εξυπηρετούσαν ουσιαστικά μόνο τις παρόδιες χρήσεις τους και είχαν ελάχιστη κίνηση μέχρι τις αλλαγές.

Ενδεικτικά σήμερα:

  1. Οδηγός που εισέρχεται από τη συλλεκτήρια οδό Ασημακοπούλου αναγκάζεται σήμερα να διανύσει 700+ μέτρα προκειμένου να βρει εκ νέου ανοδική κατεύθυνση προς την περιοχή του Κολλεγίου, την οδό Γραβιάς ή την είσοδο της Αττικής Οδού. Η άνοδος αυτή είναι εφικτή μόνω μέσω των οδών Περικλέους και Δροσίνη.
  2. Ουσιαστικά καταργείται η λειτουργική σύνδεση των περιοχών Παραδείσου και Πευκακίων με την περιοχή του Κολλεγίου. Όχημα που διέρχεται από τον φωτεινό σηματοδότη της συλλεκτήριας οδού Αγίου Ανδρέα, διασχίζει τη Μεσογείων και εισέρχεται στη Δήμητρος με κατεύθυνση προς το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, δεν διαθέτει πλέον άμεση ανοδική συνέχεια προς την περιοχή Κολλεγίου – Γραβιάς. Αντιθέτως, υποχρεώνεται να κινηθεί πάλι μέσω των οδών Περικλέους και Δροσίνη,

Οι συγκεκριμένοι δρόμοι (δηλ. Περικλέους/Δροσίνη) έχουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, είναι ανηφορικοί, με κλίσεις άνω του τεχνικά προτεινόμενου 5%, διαθέτουν αποσπασματικά ή πρακτικά ανύπαρκτα πεζοδρόμια και γειτνιάζουν με σχολικές μονάδες,

όπως η Ελληνογαλλική Σχολή. Δεν σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν διερχόμενη κυκλοφορία σημαντικού όγκου.

Η συγκέντρωση όλου του ανοδικού φόρτου σε τέτοιες οδούς δημιουργεί πρόβλημα χωρητικότητας, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, αυξάνει τον θόρυβο και τους ρύπους σε καθαρά κατοικημένη ζώνη και επιβαρύνει σοβαρά την ασφάλεια των πεζών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πεζοί αναγκάζονται να κινούνται επί του οδοστρώματος.

Τα προβλήματα αποτυπώνονται και σε επίπεδο επιμέρους γεωμετρίας. Η δεξιά στροφή από Δροσίνη προς Γραβιάς παρουσιάζει ανεπαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά για τη διέλευση βαρέων οχημάτων και λεωφορείων (ενδεικτικά γραμμή 407), απαιτώντας κατάληψη του συνόλου του οδοστρώματος και, κατά περίπτωση, εισχώρηση στο αντίθετο ρεύμα. Η λειτουργία αυτή, σε εγγύτητα με σύνδεση υπερτοπικού δικτύου, επιτείνει την επικινδυνότητα. Επισημαίνεται η αντίφαση μεταξύ δηλωμένου στόχου και πραγματικού αποτελέσματος. Ενώ η παρέμβαση τεκμηριώνεται ως μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας, ιδίως σε σχολικές ζώνες, η εκτροπή της κυκλοφορίας σε οδούς ανεπαρκών προδιαγραφών οδηγεί σε αύξηση της έκθεσης πεζών σε κυκλοφοριακό κίνδυνο

Το βασικό πρόβλημα της περιοχής δεν ήταν τόσο ο συνολικός κυκλοφοριακός φόρτος, όσο η παράνομη στάθμευση που δημιουργούσε «έμφραγμα» στην οδό Σπάρτης. Αντί να αντιμετωπιστεί η αιτία, καταργήθηκε ένας λειτουργικός άξονας χωρίς επαρκή αναπλήρωση.

Υπό τα ανωτέρω, η διατήρηση της μονοδρόμησης της Σπάρτης – Θεμιστοκλέους προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον:

(α) πρόβλεψη ισοδύναμης ανοδικής διαδρομής, σύμφωνα με τις αρχές ιεράρχησης του δικτύου,

(β) συμμόρφωση των οδών που επιφορτίζονται με τη νέα κυκλοφορία προς τις απαιτήσεις των ΟΜΟΕ ως προς πλάτος, γεωμετρία και πεζοδρόμια,

(γ) ανασχεδιασμό ή λειτουργικό περιορισμό της συμβολής Δροσίνη – Γραβιάς ως προς τη διέλευση βαρέων οχημάτων και λεωφορείων.

Η προστασία των πεζών και η ποιότητα ζωής δεν είναι θέμα προθέσεων αλλά συμμόρφωσης με τεκμηριωμένες αρχές οδικού σχεδιασμού. Όταν αυτές παραβιάζονται, το αποτέλεσμα δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά τεχνικό σφάλμα το οποίο σας παρακαλώ θερμά να επανεξετάσετε.

Με εκτίμηση Κ.Πυρπύλη

Μ.Sc. Πολ. Μηχανικός & Δημότης Αγ. Παρασκευής

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του https://www.aparaskevi-images.gr/, στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr  Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο  X(Twitter).

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.