Με παράπονα & προβλήματα τοποθετηθήκαν τα Αθλητικά Σωματεία στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΙΑΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΘΕΜΑ:  ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αγαπητοί συνδημότες,

Με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης , θα σας  περιγράψουμε τα προβλήματα του αθλητισμού όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ:  Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ενώ η Αγία Παρασκευή αυξάνει συνεχώς τον πληθυσμό της και ανάλογα και τον πληθυσμό της αθλούμενης νεολαίας, οι αθλητικές υποδομές παραμένουν οι ίδιες, εδώ και πάνω από  ένα τέταρτο του αιώνα. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της παρούσας δημοτικής αρχής  έχει καταγραφεί  η εκτίμηση ότι οι αθλητικές ανάγκες της πόλης καλύπτονται από τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις σε ποσοστό μόλις 15%!  

Η δημοτική αρχή μάλιστα στο προεκλογικό πρόγραμμά της  αναφέρει επί λέξει:

  • «Ενισχύουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στηρίζουμε το μαζικό αθλητισμό για όλες τις ηλικίες δίχως αποκλεισμούς, με τη δημιουργία νέων απαραίτητων υποδομών (Πευκάκια, Κολυμβητήριο, Πολυχώρος Στ. Κώτσης).

Για τον λόγο αυτό από το 2011 τα σωματεία βόλεϊ,  μπάσκετ και ποδοσφαίρου σάλας έχουν προβάλλει το αίτημα ανέγερσης ενός απολύτως  αναγκαίου  πρόσθετου κλειστού χώρου άθλησης, που θα εξυπηρετεί  τις προπονητικές ανάγκες των αθλητών/τριών μας, χωρίς διεξαγωγή αγώνων, δηλαδή ενός  προπονητήριου. Τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή , όσο και η σημερινή , έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα , αλλά έχουν μείνει   μόνο στις υποσχέσεις.

Αυτά τα επτά χρόνια  που δεν ανεγείρεται το προπονητήριο  ,  οι δημότες και οι κάτοικοι που στέλνουν τα παιδιά τους να αθληθούν έχουν αυξηθεί  τουλάχιστον κατά 30% , με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατανομή των ωρών άθλησης ανάμεσα στα σωματεία να έχει καταντήσει ο τετραγωνισμός του κύκλου. Τελικά γίνεται μια κατανομή που δεν αφήνει κανέναν ικανοποιημένο και κυρίως τους γονείς, με αξιοποίηση των ανοιχτών γηπέδων , όπως του Μανσούρη, με κακές όμως συνθήκες άθλησης (κρύο , βροχές και άρα πολλές χαμένες ώρες), αλλά και με επέκταση του ωραρίου των γυμναστηρίων από τις 14.30 ως τα μεσάνυχτα!! Όποιος το αμφισβητεί ας περάσει στις 23.30 από τα κλειστά όποια νύχτα θέλει.

Αλλά και για τους αθλητές του ποδοσφαίρου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.  Δεν μπορούν να διεξαχθούν οι εντός έδρας αγώνες των τμημάτων των υποδομών(200 περίπου αθλητές και αθλήτριες) στο Στ. Κώτσης , λόγω του ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές των ελάχιστων διαστάσεων, δεν υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας και χώροι υγιεινής για το κοινό, ούτε επαρκή αποδυτήρια,  με αποτέλεσμα οι εντός έδρας αγώνες να τελούνται σε άλλα γήπεδα …. εκτός πόλης, με τις ανάλογες οικονομικές επιβαρύνσεις! Επίσης  ο τάπητας είναι φθαρμένος και επικίνδυνος , ενώ δεν υφίσταται ανεξάρτητη ηλεκτρολογική εγκατάσταση για τον αθλητικό χώρο, ούτως ώστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός.

 

 

 

 

Ενώ λοιπόν τα προβλήματα διαχρονικά παραμένουν και συνεχώς οξύνονται, η τελευταία απόφαση  του ΠΑΟΔΑΠ  είναι σαν    τα γήπεδα να είναι υπερεπαρκή και  εμείς επομένως αδίκως φωνασκούμε. Πως αλλοιώς να εξηγηθεί η σπουδή με την οποία παραχωρήθηκαν ώρες  σε αθλητικούς φορείς  που δεν εξυπηρετούν δημότες και μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς να έχουν συζητηθεί καν οι ώρες χρήσης με τα σωματεία!

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΔΥΟ: Η ΣΟΒΑΡΗ  ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Δεν φτάνει λοιπόν το γεγονός ότι δεν έχουμε χώρους, παράλληλα  δεν γίνεται καμία κίνηση ούτε καν σε επίπεδο σχεδιασμού για το Στ. Κώτσης ή για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια.

Και όσον αφορά το Στ. Κώτσης θα μπορούσε άνετα να καλύψει με τον υπάρχοντα συντελεστή δόμησης τόσο το προπονητήριο , όσο και τα αποδυτήρια του ποδοσφαίρου.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν ,προσέκρουσε σε περίεργες τουλάχιστον απόψεις, όπως π.χ. ότι θα κάνουν ένσταση οι απέναντι κάτοικοι ή ότι πρέπει τα νέα αθλητικά κτήρια να έχουν το ίδιο αρχιτεκτονικό ύφος με τα … πέτρινα του πολιτιστικού χώρου!

Παράλληλα η μελέτη χωροθέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Πευκάκια έχει βαλτώσει .

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΤΡΙΑ: Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

Μέχρι και το 2014 – τα τελευταία 40 χρόνια επί όλων των Δημοτικών Αρχών –  οι αθλητικοί χώροι παρεχωρούντο δωρεάν σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, πλην μίας περιόδου(2012-13) επί προεδρίας του ΠΑΟΔΑΠ του κ. Σάρκουλα.

 Επί προεδρίας όμως του κ. Παπαμιχαήλ  η παραχώρηση των χώρων με αντίτιμο ή  με «μίσθωμα» έγινε καθεστώς, με επιχείρημα , προφορικώς διαδιδόμενο, ότι η επιβολή αντιτίμου ή μισθώματος είναι τάχα υποχρεωτική βάσει κάποιου νόμου.

  1. Ουδείς νόμος υφίσταται που να επιβάλλει κάτι τέτοιο. Απεναντίας το άρθρο

185 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) επιτρέπει την

«δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων σε  νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα». Εκτός αν κανείς πιστεύει ότι τα σωματεία δεν έχουν κοινωφελή δράση, ούτε προάγουν τα τοπικά συμφέροντα.

  1. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό ο κανονισμός λειτουργίας του ΠΑΟΔΑΠ(άρθρο 21) επί μεν Μυλωνάκη παραχωρούσε εξ ορισμού δωρεάν τους χώρους , επί δε Σάρκουλα τροποποιήθηκε και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του οργανισμού. Μετά λοιπόν το 2012 η δωρεάν παραχώρηση είναι θέμα πολιτικής βούλησης της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
  2. Ρωτάμε λοιπόν τον Δήμαρχο ευθέως: Είναι πολιτική του Δήμου να επιβληθεί «συμβολικό μίσθωμα» στα σωματεία; Ισχύει ή όχι η υπόσχεση του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που μας δόθηκε στην σύσκεψη της 25/09 ότι , εάν δεν υφίσταται νομικό κώλυμα, τότε οι αθλητικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν;

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΤΕΣΣΕΡΑ: Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Είναι γεγονός  ότι διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές έχουν στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με την ετήσια επιχορήγηση,  με την συντήρηση των αθλητικών χώρων( η επισκευή του παρκέ του Κοντοπεύκου , η συντήρηση του παρκέ της Νότου κλπ.) και με την δωρεάν παραχώρησή τους στα σωματεία, τα οποία υπηρετούν, εδώ και δεκάδες χρόνια, την άθληση της νεολαίας μας.

Το  ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο  είναι μια συλλογικότητα της πόλης που εκφράζει και εκπροσωπεί το πιο δυναμικό κομμάτι της νέας γενιάς, την αθλούμενη νεολαία.

 

 

 

 

Τα μέλη και τα στελέχη του είναι γονείς, δημότες και κάτοικοι  της Αγίας Παρασκευής που, όπως οι γονείς  των μαθητών απαιτούν καθαρά σχολεία και ευπρεπείς χώρους υγιεινής,  κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο ζητάμε και εμείς να μας παραχωρούνται δωρεάν και να συντηρούνται τα δημοτικά γυμναστήρια με δαπάνη του Δήμου.

Η  ετήσια  επιχορήγηση συνιστά κοινωνική παροχή ,οι δε αθλητικοί σύλλογοι είναι οι ιμάντες μεταφοράς  της  στα παιδιά μας. Αυτοί μάλιστα   είναι οι μοναδικοί φορείς που μπορούν να διεκπεραιώσουν με υψηλή ποιότητα, τον σκοπό για τον οποίο επιχορηγούνται και για τον οποίο έχουν ιδρυθεί. Και βεβαίως  είναι η φθηνότερη για την κοινωνία λύση, αφού κινητοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά και επί πολλές ώρες, χωρίς να πληρώνονται!

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να στηριχτεί κάθε δημοτική αρχή  όπως ακριβώς  εκφράζεται στην προεκλογική δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής με την οποία συμφωνούμε:

  • Σχεδιάζουμε στρατηγική στήριξης των συλλόγων με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών συνεργασίας με τον ΠΑΟΔΑΠ.»

 

Την διάθεση συνεργασίας  την είδαμε μόνο από πλευράς Δημάρχου, ο οποίος έστω και  αργά , συνέστησε επιτροπή αθλητικών σωματείων, η οποία όμως συνεδρίασε μόνο τρεις φορές μέχρι σήμερα και επιθυμούμε την συνέχιση της λειτουργίας της.

Την αντίστοιχη  διάθεση διαπιστώσαμε και με ορισμένα μέλη του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ , τα οποία είναι αλήθεια ότι έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον αθλητισμό.

 

Εν κατακλείδι σας ενημερώνουμε ότι είναι κοινή πρόθεσή μας να προχωρήσουμε μέσα στον Δεκέμβριο σε ημερίδα που θα διοργανωθεί  με την ευθύνη μας, σε αίθουσα της πόλης με θέμα «ο Αθλητισμός στην Αγία Παρασκευή» και εκεί θα κληθούν όλοι να τοποθετηθούν καθαρά και ξάστερα, στα προβλήματά μας.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.