Άλλα τάζουν κι άλλα κάνουν. Της Λένας Μαρκή

χριστουγεννα IMG_6703 copy

Γράφει η Λένα Μαρκή

Και αυτή τη χρονιά η Δημοτική Αρχή εκτέθηκε όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι ήταν πράγματι όμορφη η οδός Αγίου Ιωάννου με τα λαμπάκια που τοποθετήθηκαν στις στήλες φωτισμού και έδιναν μια γιορτινή όψη.

Αλλά εκεί σταματά η χαρά μας. Και φέτος ο στολισμός άργησε να ξεκινήσει. Μόλις στις 2 Δεκεμβρίου πέρασε το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ άλλες πόλεις της Ελλάδας την ίδια στιγμή είχαν σχεδόν στολιστεί. Το Δεκέμβριο του 2014 δεχτήκαμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμαστεί και πιστέψαμε στα λόγια τα μεγάλα ότι του χρόνου (δηλαδή φέτος το 2015) θα τρίβαμε τα μάτια μας από αυτό που θα γινόταν. Δυστυχώς όμως είχαμε μία μικρή επανάληψη της κακής περσινής χρονιάς. Το θέαμα στην πλατεία αποκαρδιωτικό. Εμφανίστηκε ένα ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και αυτό ήταν φτωχό έχοντας πάνω του μόνο σκέτα λαμπάκια. Ούτε ένα στολίδι!

Μάταια περιμέναμε να δούμε χριστουγεννιάτικα παιχνίδια στην πλατεία. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκε έγκριση σε δύο εταιρείες να τοποθετήσουν παιχνίδια στην κεντρική πλατεία. Η μία έβαλε ένα ακαλαίσθητο τρενάκι, που αρμόζει πιο πολύ σε πανηγύρια, να στέκει μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, μια απαίσια σιδηροκατασκευή που σε τίποτα δεν έδενε με το χρώμα των ημερών. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, θα πρόσφερε επίσης δωρεάν 500 κουπόνια των 2€ σε δημότες. Από αυτή ο Δήμος θα εισέπραττε 1.500€ για το χρονικό διάστημα από 5/12/2015 έως 7/1/2016.

Η δεύτερη εταιρεία θα τοποθετούσε παγοδρόμιο, μύλο και βάρκα και θα έδινε δωρεάν 500 κουπόνια σε δημότες με το ίδιο μίσθωμα. Αυτή δεν φάνηκε ποτέ στην Αγία Παρασκευή!

Την κατάσταση προσπάθησε να σώσει η ΕΝΕΒΑΠ με τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, μέσα στα οποία καταστηματάρχες της πόλης θα παρουσίαζαν και θα πωλούσαν προϊόντα τους. Καλή η προσπάθεια, αλλά μάλλον δεν σχεδιάστηκε σωστά, γιατί τα περισσότερα από τα σπιτάκια ήταν άδεια, περιέχοντας μόνο κάποιο γραφείο και μερικές αφίσες, που δεν προκαλούσαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Σε κάποιο απ΄ αυτά γνωστό κατάστημα διέθετε μικρά όμορφα κουτάκια με σοκολατάκια, των οποίων όμως η τιμή ξεκινούσε από τα 10€. Ξεχώρισαν μόνο το σπίτι του Αη Βασίλη και το εργαστήρι. Κάνοντας μια μικρή παρένθεση, πιστεύω ότι οι έμποροι της Αγίας Παρασκευής είχαν μια πολύ καλή ευκαιρία και την έχασαν μέσα από τα χέρια τους.

Αυτά συνέβησαν στην κεντρική πλατεία. Στην υπόλοιπη πόλη πέρα από κάποια φωτάκια σε πλατείες και δρόμους, δεν είδαμε κάτι αξιοπρόσεκτο.

χριστουγεννα 1 copy

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις.

Όταν το 2011 (επί Δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά) ο αντιδήμαρχος τότε Δημήτρης Αλεφαντής έφερε ένα υπέροχο γιορτινό μεγάλο καρουσέλ και ένα μεγάλο παγοδρόμιο που προσέλκυσαν πλήθος κατοίκων στην πλατεία, έπεσαν όλοι να τον φάνε. Τότε ήταν που η «ΝΙΚΗ» και ο κ. Σταθόπουλος από τη θέση της αντιπολίτευσης, έβγαζε δελτίο τύπου για «… πλήθος «καταστημάτων» για πώληση διαφόρων ειδών εμπορίου, αποτελεί κορυφαίο δείγμα καταπάτησης δημόσιου χώρου, πληγή για τα τοπικά καταστήματα…» (http://agparaskevi.blogspot.gr/2011/12/blog-post_08.html). Τα φετινά Χριστούγεννα ο κ. Σταθόπουλος πως επέτρεψε να τοποθετηθούν «καταστήματα» στην πλατεία;

Οι δε σεβαστοί ιερείς του ναού το 2011 το έκαναν ανατολικό ζήτημα γιατί τους έπιαναν το χώρο. Εν έτη 2015, δεν έβγαλαν άχνα … Μάλλον παρουσιάζουν επιλεκτικές αντιδράσεις.

Το 2012 για δεύτερη χρονιά το καρουσέλ και το παγοδρόμιο στην πλατεία από την 1η Δεκέμβρη, με καλύτερη χωροταξική κατανομή, απέφερε στο Δήμο το ποσό των 10.100€ (http://www.aparaskevi-images.gr/?p=12096 ). Φέτος ικανοποιούμαστε με 1.500€ σε τρεις δόσεις!!!

Σύμφωνα με ομολογίες των καταστηματαρχών το 2011 και 2012, ήταν από τους καλύτερους χριστουγεννιάτικους στολισμούς της πλατείας, που ανέβασαν το τζίρο στα καταστήματά τους.

Την εικόνα που παρουσίαζε η πλατεία τα Χριστούγεννα του 2013 μπορείτε να τη δείτε εδώ http://www.aparaskevi-images.gr/?p=35480 .

Έχοντας λοιπόν ως μέτρο σύγκρισης τα προηγούμενα έτη, ας μου πει κάποιος ποιο είναι το καταπληκτικό που μας πρόσφερε φέτος η Δημοτική Αρχή με το Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Τι είναι αυτό που την κάνει να νοιώθει τόσο υπερήφανη με το κατόρθωμά της; Μη ξεχνάμε ότι το τρενάκι που ήταν ευγενική χορηγία των Παιδικών Σταθμών κόστισε στους δημότες 3.000€ και αν υπολογίσουμε άλλα 2.883,57€ για δέντρο, φυλλάδια, αφίσες, πανό, κρασί και κεράσματα (σύνολο 5.883,57€), βγήκαμε ζημιωμένοι κατά 4.383,57€ !!!!!!!!!

Πέραν του ότι θα πρέπει να ερευνηθεί κατά πόσο νομιμοποιείται επιχειρηματίας που συμμετέχει και λαμβάνει ανάθεση  από το Δήμο και μετά δεν παρουσιάζεται και πως πρέπει να κινηθεί ο Δήμος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ξέρετε τι απουσιάζει από αυτή την πόλη, αυτή τη στιγμή; Η ειλικρίνεια, η ταπεινοφροσύνη και η προσπάθεια για κάτι καλύτερο. Η σωστή οργάνωση και ο έγκαιρος σχεδιασμός. Τα λόγια περισσεύσουν και τα έργα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής να συντονιστεί. Αν ο Δήμαρχος δεν θέλει για λόγους γοήτρου να ακολουθήσει την πετυχημένη συνταγή του προηγούμενου, ας κοιτάξει τις άλλες ελληνικές πόλεις και ας πάρει ιδέες. Ή καλύτερα ας παραμερίσει τον εγωισμό και ας μιλήσει με εκείνους τους Δημάρχους που οι πόλεις τους φιγουράρουν κάθε φορά πανελλαδικά ως οι καλύτερα στολισμένες και που δέχονται πλήθος επισκεπτών, μπας και αλλάξει κάτι και για μας. Και τότε να του πούμε όλοι μαζί μπράβο.

Προς το παρόν νοιώθουμε απογοητευμένοι …

Χριστουγεννιατικες εκδηλωσεις_Page_4α

Προμηθειες_Page_1αΠρομηθειες_Page_2α

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter