Μια βόλτα στα Νομικά Πρόσωπα σε καιρούς ανασχηματισμών

allagi-podosfairo-r9sjrdyvzpuxsvpdggcv

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το έργο μιας Δημοτικής Αρχής δεν χαρακτηρίζεται μόνο από όσα πράττει η ίδια αλλά και τα Νομικά της Πρόσωπα. Ίσως μάλιστα αυτά να είναι και ο μεγαλύτερος καθρέφτης  προς την κοινωνία που περιλαμβάνεται στα διοικητικά της όρια και όχι μόνο.

Δυόμιση χρόνια λοιπόν διοίκησης της «Νίκης των Πολιτών» και αναγκαστικά πρέπει να γίνουν αλλαγές, ένας μίνι ανασχηματισμός. Θα γίνει όμως;

Ας κάνουμε μια βόλτα από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος

Δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε την αξιοσύνη της προέδρου κ. Τερψιχόρης Γκιόκα και την τήρηση χαμηλού προφίλ. Στα δυόμιση χρόνια παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις συγγραφέων και βιβλίων, τη Λέσχη Ανάγνωσης, τη Λέσχη Μεταφραστών, αφιερώματα και τις κλασικές παιδικές εκδηλώσεις στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Παρόλη την προσπάθεια όμως δεν είδαμε κάτι ξεχωριστό που θα «τραβούσε» τον κόσμο της Αγίας Παρασκευής, παρά εκδηλώσεις για λίγους και συγκεκριμένους, αν εξαιρέσει κανείς τους δημοτικούς παράγοντες που εξ’ ανάγκης παρίστανται κάθε φορά.

Μη θέλοντας να ακολουθήσει την παλιά πετυχημένη συνταγή της πρώην προέδρου κ. Κατερίνας Φλατσούση (επί Δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου)  με το «10 ήμερο Αλέκος Κοντόπουλος» που διατηρήθηκε και επί Δημαρχίας του Βασίλη Ζορμπά με μεγάλη επιτυχία και έκανε την Δημοτική Βιβλιοθήκη πόλο έλξης τις καλοκαιρινές βραδιές, φτάνοντας στο αδιαχώρητο στον κήπο της, το κατήργησε και το αντικατέστησε με τις «Πολιτιστικές Συναντήσεις Αλέκος Κοντόπουλος» κατακερματίζοντας τις εκδηλώσεις και σκορπώντας τες στην πόλη, αποδυναμώνοντας το Νομικό Πρόσωπο. Και φυσικά δεν υπήρξαν στο πρόγραμμα  ηχηρά ονόματα όπως αυτά του Μίμη Πλέσσα, της Μελίνας Κανά και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που παρουσιάστηκαν επί Βασίλη Ζορμπά, ούτε του Σταμάτη Κραουνάκη που μας τίμησε επί Βασίλη Γιαννακόπουλου, ούτε έχει πετύχει κάτι ανάλογο της βράβευσης του μεγάλου ηθοποιού και  συνδημότη μας Θανάση Βέγγου που υπήρξε ιδέα και υλοποίηση της κ. Φλατσούση.

Βέβαια είχε την πλήρη στήριξη του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου ακόμα και στην πρόταση για αγορά της «Ανεμώνης» που όπως ανέφερε σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο τη ζήτησε η ίδια από το Δήμαρχο. Γνωρίζουμε όλοι ότι η αγορά αυτή δεν «περπάτησε» για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης.

 

 

Παιδικοί Σταθμοί (ΠΑΙΣΔΑΠ)

Πρόεδρος ανέλαβε η κ. Μαργαρίτα Δημητρίου – Καβρουδάκη η οποία έχει την εμπειρία αφού υπήρξε ξανά πρόεδρος στους ΠΑΙΣΔΑΠ όταν εκλέχτηκε με Δήμαρχο τον κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο και τους «Μαζί για την Αγία Παρασκευή», μια παράταξη που στηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ.

Με το ξεκίνημα της θητείας της στάθηκε τυχερή να παραλάβει έναν ολοκαίνουργιο ιδιόκτητο παιδικό σταθμό, για την κατασκευή του οποίου είχε φροντίσει η προηγούμενη Διοίκηση του κ. Β.Ζορμπά , και να τον λειτουργήσει, εξοικονομώντας χρήματα από ενοίκια, τα οποία όμως δόθηκαν για την μίσθωση  γραφείων για τις διοικητικές υπηρεσίες των ΠΑΙΣΔΑΠ με αντίτιμο περίπου 900€/μήνα, ενώ οι προηγούμενοι πρόεδροι ( και αυτή επίσης στην προηγούμενη θητεία της) αρκούνταν στα γραφεία μέσα στους χώρους των παιδικών σταθμών.

Προσπάθησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ αν και για κακή της τύχη δέχτηκε ορισμένες καταγγελίες από γονείς που είδαν το φως της δημοσιότητας. Καταγγελίες για «παρέμβασή» της σε έγγραφο γονέα γεγονός που παραδέχτηκε και η ίδια σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για «νόθευση» αίτησης γονέα, για μη αναγνώριση παράνομης καταβολής τροφείων από γιαγιά παιδιού που φιλοξενούνταν σε παιδικό σταθμό και για άσχημη συμπεριφορά απέναντι σε γονείς.

Εκκρεμεί ακόμα η αγορά του σχολικού λεωφορείου, για το οποίο είναι ανεξήγητο πως, ενώ υπάρχουν τα χρήματα από δωρεά (50.000€), εδώ και δυόμιση χρόνια δεν γίνεται η αγορά του!

Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι είναι το μόνο Ν.Π. όπου η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος έλαβαν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους της τάξης του 35% εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Όμως, δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο αντικατάστασης, αν πιστέψουμε τα πολιτικά πηγαδάκια της πόλης που μιλούσαν και μιλούν για συμφωνία 5ετίας, η οποία απ’ ότι λένε έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την προεκλογική επιλογή της κ. Καβρουδάκη.

 

Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός (ΠΑΟΔΑΠ)

Ένα Νομικό Πρόσωπο για το οποίο ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν ακόμα περισσότερα. Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ παλιός γνώριμος κι αυτός αφού υπήρξε «συμπολεμιστής» της κ. Καβρουδάκη στην παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου «Μαζί για την Αγία Παρασκευή».

Ο ΠΑΟΔΑΠ αποτελεί το top Ν.Π. του Δήμου αφού περιλαμβάνει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και κατά συνέπεια επηρεάζει την εικόνα της πόλης προς τα έξω. Κι ενώ βρισκόταν σε μια ακμάζουσα πορεία, κάποια στιγμή άρχισε να μπάζει νερά.

Διαμαρτυρίες, καταγγελίες, παράπονα, επιστολές! Υπήρξαν από όλα αυτά τα δυόμιση χρόνια. Τα μέλη του Δ.Σ, έχουν αλλάξει σχεδόν όλα και όσα έφυγαν, έφυγαν καταγγέλλοντας την συμπεριφορά του προέδρου. Ολόκληρη παράταξη παραιτήθηκε από το Δ.Σ. με σκληρές κουβέντες κατά του προέδρου.

Στα δυόμιση αυτά χρόνια υπήρξε:

Καταγγελία του πρώην Δημάρχου κ. Ζορμπά για τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου στο πάρκο Στ. Κώτσης και έγγραφο της Πολεοδομίας για παράνομη εγκατάσταση της κατασκευής για την οθόνη του σινεμά.

Αύξηση των διδάκτρων των Εργαστηρίων Τέχνης και του Ωδείου για τους μη δημότες και κατάργηση των εκπτώσεων στις ειδικές κατηγορίες με αποτέλεσμα παράσταση των σπουδαστών και των γονέων στο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ και δημοσιοποιημένες επιστολές διαμαρτυρίας.

Αγωγή εκ μέρους γυμναστών που παραμένουν απλήρωτοι.

Διαμαρτυρίες  προς το Δήμαρχο μελών του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ για μη έγκαιρη αποστολή εισηγήσεων, για χαρακτηρισμό συνεδριάσεων ως έκτακτες χωρίς να υφίσταται λόγος, για αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου.

Είναι το μόνο Ν.Π. που δεν εγκρίθηκαν δύο θέματα στην ίδια συνεδρίαση, αφού υπερψηφίστηκαν μόνο από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και κανέναν άλλο. Ένα εξ αυτών αφορούσε ποσό 11.000€/έτος για την ιστοσελίδα του Οργανισμού. Μην ξεχνάμε ότι στον προϋπολογισμό του Ν.Π. για το 2015 ψηφίστηκαν 15.000€, όπου 7.500€ ήταν για διαφήμιση και 7.500€ για την επικοινωνία & συντήρηση του site.

Ακύρωση συνεδρίασης και των αποφάσεων αυτής από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής  μετά από προσφυγή του κ. Ζορμπά, γιατί δεν τηρήθηκαν τα νόμιμα χρονικά περιθώρια.

 

Παρόλο που όλες ανεξαιρέτως οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις έχουν διαμαρτυρηθεί κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για τον τρόπο που διοικεί τον ΠΑΟΔΑΠ ο κ. Παπαμιχαήλ, ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βλάχος δεν βλέπουν ουδέν μεμπτόν και παρέχουν πλήρη στήριξη στον κ. Παπαμιχαήλ γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν προτίθενται να τον μετακινήσουν, κάτι που αποτελεί επιθυμία και του κ. Ζορμπά και έχει εκφραστεί δημόσια στο Δ.Σ.

 

Λαμβάνοντας το δημαρχιακό θώκο η κάθε Δημοτική Αρχή φυσιολογικά ξεκινάει με την dream team της για να πάρει κάποιο προβάδισμα έναντι των όσων πρωτόγνωρων δυσκολιών θα αντιμετωπίσει. Αν λοιπόν αυτή είναι η dream team του κ. Σταθόπουλου (με δύο πρώην πασόκους σε μια ΣΥΡΙΖΑική παράταξη), αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν στην παράταξη άλλα άτομα ικανά να τους αντικαταστήσουν μετά και την αποχώρηση ήδη δύο ικανών στελεχών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου παρέλαβε τρία λειτουργικότατα και ακμάζοντα Ν.Π. από τα οποία τα δύο εξακολουθούν να παραμένουν, στάσιμα μεν, λειτουργικά δε, το τρίτο όμως βρίσκεται σε τρικυμιώδη νερά όπου πνέουν πολλά μποφόρ και είναι απορίας άξιο το ποιος θα μπορούσε να δεχτεί να το αναλάβει σε περίπτωση αποχώρησης του νυν προέδρου!

Από την άλλη όμως ο κ. Σταθόπουλος δεν μπορεί να αφήσει παραπονεμένα όλα τα υπόλοιπα στελέχη που τον στήριξαν και βοήθησαν στην εκλογή του. Έχουν κι αυτοί δικαίωμα στην αναγνώριση και στην ανάληψη κάποιας θέσης. Αν λοιπόν δεν αντικαταστήσει τα προεδρεία των Νομικών Προσώπων που θα τους τοποθετήσει και αν δεν το κάνει πως θα δεχτούν εκείνοι την απαξίωση; Θα είναι για μια 5ετία οι στρατιώτες που μόνο θα ψηφίζουν τα θέματα; Χώρια που οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν τριγμούς με αιτία αυτό ακριβώς το λόγο!

 

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter