Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος εκπροσώπησε την ΠΕΔΑ στην ημερίδα για την ημέρα της Ευρώπης

Αθήνα, 15 Μαΐου 2012

Την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.)  εκπροσώπησε ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος στην Ημερίδα με θέμα «Ευρώπη χθες- σήμερα-αύριο: Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκή Προοπτική»,  που διοργάνωσαν από κοινού η  Π.Ε.Δ.Α. και Ευρωπαϊκοί φορείς, την Παρασκευή 11 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 9ης Μαΐου «Ημέρας της Ευρώπης».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, ευρωπαϊκών παραγόντων, ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,συμβούλων του Πρωθυπουργού και του προέδρου της COMISSION Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκε  από τους συμμετέχοντες έντονος προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης , ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης της Ευρωζώνης.

Ειδικότερη αναφορά έγινε στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, με την επισήμανση ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, αλλά και στο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο  κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος σε χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε  στα τρία μηνύματα της ημέρας αυτής επισημαίνοντας :

*Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να αντλήσουμε από την «Ημέρα της Ευρώπης προς τη νεολαία μας είναι «Ότι τα φαντάσματα του ναζισμού δεν έχουν θέση στην Ευρώπη των λαών  και ότι τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται», καθώς όπως σημείωσε η ημέρα αυτή ταυτίζεται με την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού.

*Το δεύτερο μήνυμα  « Ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα δυνάμωσε μέσα σε συνθήκες σχετικής τουλάχιστον κοινωνικής δικαιοσύνης και η άγρια υποχώρηση αυτών των αξιών και εννοιών σήμερα υποσκάπτει τα θεμέλια της Ευρώπης».

*Το τρίτο μήνυμα «Ότι το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί αποφάσεις στηριγμένες στη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και με σεβασμό στις ανάγκες κάθε κράτους – μέλους».

Στο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε  στην συμπίεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα οικονομικά της , λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην εκτέλεση έργων.

Επισημάνθηκε, δε,  από τον κ.Γιαννακόπουλο ότι η κριτική που δέχεται η  Αυτοδιοίκηση είναι άδικη και προκατειλημμένη, καθώς καλείται να σηκώσει μεγάλο μέρος των περικοπών που πραγματοποιούνται και  ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες. Υπενθύμισε ότι η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόλις το 2% του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημείωσε ότι οι δήμοι είναι ο πιο κοντινός βαθμός εξουσίας προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι για το λόγο αυτό πρέπει να είναι αυτοδύναμοι, με  πόρους, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική και να βοηθήσουν τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμα οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ Γιώργος Σταυρακάκης και Νικόλαος Σαλαβράκος αντίστοιχα,  ο Διευθυντής Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Γιώργος Παγουλάτος,  ο Αναπληρωτής Διευθυντής Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου της COMISSION Μαργαρίτης Σχοινάς, ο  Λεωνίδας Αντωνακόπουλος –Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Πάνος Καρβούνης- Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Αργιανάς –Πρόεδρος «Ε.Ο.Ε.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ», ο Ράλλης Γκέκας-Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Αμφικτυονία» και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.