Σταυρός Αγίας Παρασκευής (ο Ναός & η τοποθεσία)

Ο Σταυρός είναι γνωστή περιοχή που κατοικήθηκε γύρω από τον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Λεωφόρο Λαυρίου επί της ανατολικής εξόδου του λεκανοπεδίου Αττικής, μεταξύ της Αγίας Παρασκευής και της Παιανίας. Όταν άρχισαν να αναπτύσσονται οι κοινότητες Γέρακα και Γλυκών Νερών στην περιοχή στο 2ο μισό του 20ου αιώνα και η Αγία Παρασκευή να αποκτά λόγο μέλους της αθηναϊκής οικογένειας, διαχωρίστηκαν τα σύνορα μεταξύ των των τριών Δήμων (Αγίας Παρασκευής-Γέρακα-Γλυκών Νερών).

Ο Ναός είναι οικοδομημένος σε αδιευκρίνιστα διοικητικά όρια σε περιοχή την οποία διεκδικούν η Αγία Παρασκευή και τα Γλυκά Νερά (στο βορειοανατολικό άκρο του Υμηττού), και έχει επικρατήσει να αποκαλείται η περιοχή Σταυρός Αγίας Παρασκευής. Σηματοδοτεί το τέρμα των Αθηνών και τη μετάβαση στην Ανατολική Αττική, ενώ στα διοικητικά όρια του Γέρακα εντοπίζεται ο Λόφος Σταυρού (περιοχή Κεραίες).

Με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου η περιοχή βορείως της Λ. Λαυρίου από τη διασταύρωση με τη Λ. Μεσογείων και σε απόσταση 1300 περίπου μέτρων έως την οδό Αγίου Ιωάννου η οποία είναι κάθετη της Λαυρίου στα Νταμάρια, η περιοχή αυτή δίδεται στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.

.