Πρώτη μέρα ξενάγησης στην Γεροσκήπου

Την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το Λαογραφικό μουσείο και το εργοστάσιο παρασκευής λουκουμιών.της Γεροσκήπου επισκέφτηκαν σήμερα οι απεσταλμένοι της πόλης μας. Τις κ. Ε λευθερία Παπαδοπούλου και Όλγα Κακλαμάνου συνόδευσαν ο Αντιδήμαρχος κ. Μάριος Αθανασίου και η κ. Χαρίκλεια Σαρίκα πρόεδρος της επιτροπής αδελφοποίησης Γεροσκήπου. Το μεσημέρι γευμάτισαν με το Δήμαρχο  κ. Μιχάλη Παυλίδη.

Απόψε το βράδυ θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις έναρξης των ΙΕΡΟΚΗΠΙΩΝ 2012. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα πάρθηκε η απόφαση που ορίζει την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσσα της Ευρώπης το 2017.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, είναι τοιχογραφημένη εσωτερικά με έργα που χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους, από τον 8ο-9ο, 10ο, 12ο μέχρι τον 15ο αιώνα. Κατά την διάρκεια εργασιών καθαρισμού και συντήρησης των διασωθέντων τοιχογραφιών της εκκλησίας, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων την περίοδο 1974-1977, αποκαλύφθηκε στη βόρεια πλευρά του τοίχου της βόρειας τοξοστοιχίας ένας μονόχρωμος κοκκινωπός σταυρός πρώιμου τύπου, ζωγραφισμένος απευθείας στην πέτρα. Ο σταυρός έχει κεραίες με τρισχιδείς απολήξεις. Τέτοιους σταυρούς συναντάμε κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, μέχρι και τον 8ο-9ο αιώνα.

 .

3χλμ ανατολικά της Πάφου στη Γεροσκήπου βρίσκεται  το Μουσείο Λαϊκής Τένχης. Μια συναρπαστική συλλογή λαϊκής τέχνης και δεξιοτεχνιών εκτίθεται στην όμορφη παραδοσιακή οικία Χατζησμίθ.

.

Τα λουκούμια της Γεροσκήπου άρχισαν να κατασκευάζονται από το 1890. Από τότε διατηρούν μια μοναδικότητα στη γεύση τους αφού εξακολουθούν να κατασκευάζονται με την παραδοσιακή συνταγή που χρησιμοποιείτο εκατοντάδες χρόνια πριν. Υπάρχουν σε 20 διαφορετικές γεύσεις. Τον Οκτώβριο του 2004 ο Δήμος Γεροσκήπου κατασκεύασε ένα τεράστιο λουκούμι βάρους 2,540 το οποίο μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Το λουκούμι Γεροσκήπου είναι το πρώτο παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου που εγκρίνεται ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Υ.Γ. Το υλικό που δημοσιεύεται αποτελεί αυστηρά ιδιοκτησία του aparaskevi-images.gr. Σε περίπτωση που κάποιος/οι επιθυμούν να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο ή τμήμα του είναι υποχρεωμένος/οι να αναφέρουν ευανάγνωστα την πηγή. Σε περίπτωση χρήσης του υλικού με οικονομικό όφελος θα πρέπει να ζητηθεί η έγγραφη άδεια της εταιρείας SmartiT, ιδιοκτήτριας του aparaskevi-images.gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες.