Καταγγελίες του Συλλόγου Κοντοπεύκου για βανδαλισμούς στην βίλα Ιόλα

Όπως θα διαπιστώσετε από τα κατωτέρω έγγραφα ο Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων ήδη από τον Απρίλιο του 2012 είχε αποστείλει επιστολή προς στο Δήμο και ιδιαίτερα προς τη Νομική Υπηρεσία (18-4-12, Αρ.Πρ. 12694), με την οποία ενημέρωνε για δολιοφθορές στη βίλα Ιόλα (Ο.Τ. 278).

Και επανέρχεται τον Οκτώβριο του 2012 με νέα επιστολή (16-10-12, Αρ.Πρ. 36430) ζητώντας άμεση προστασία του Μνημείου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχει ενημερώσει το Δήμο, την Αστυνομία και τον ιδιοκτήτη της βίλας και του οικοπέδου πως το φετινό χειμώνα το κτίριο υπέστει καταστροφές και λεηλασία από αγνώστους (αφαίρεση κουφωμάτων, πορτών & παραθύρων). Τα επερχόμενα δε καιρικά φαινόμενα είναι βέβαιο πως θα συντελέσουν στην καταστροφή του κτιρίου. Επίσης ο ιδιοκτήτης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προστασίας της βίλας, και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια συντήρησης.

Η βίλα ΙΟΛΑ έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.3028/02, όλες οι ενέργειες προστασίας, αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου αποτελούν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  του κύριου νομέα ή κατόχου του μνημείου.

Ο Σύλλογος Κοντοπεύκου καταγγέλει ότι ο ιδιοκτήτης παρ’ ότι γνωρίζει τις υποχρεώσεις του παραβιάζει εν γνώσει του βάναυσα τις διατάξεις του νόμου και μάλλον το κάνει σκόπιμα.

Ο Σύλλογος παρακαλεί για τις άμεσες ενέργειες του Δήμου ώστε να ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ο ιδιοκτήτης:

  1. Να αποκαταστήσει άμεσα τις εξωτερικές ζημιές (κουφώματα, πόρτες, παράθυρα) και να προστατευτεί το κτίριο από τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα.
  2. Να αποκαταστήσει την εξωτερική αλλά και την εσωτερική εμφάνιση του κτιρίου στην κατάσταση στην οποία το παρέλαβε.
  3. Όλες οι παρεμβάσεις να εκτελεστούν με τέτοιο τρόπο με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων υλικών, ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου.

.