Οι μνήμες της Μικράς Ασίας γέμισαν το θέατρο του Αμερικάνικου Κολεγίου

.

Η Περιφεριακή Ενότητα του Βορείου Τομέα Αθηνών σε συνεργασία με το σύλλογο Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής και το Δίκτυο “mikrasiatis.gr”, διοργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα: “Μνήμες Πολιτισμού Μικράς Ασίας – 90 χρόνια μετά την καταστροφή”  στο θέατρο Pierce του Αμερικάνικου Κολλεγίου στις 5 Νοεμβρίου 2012.

Η εκδήλωση περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας που παρουσίασε το Λύκειο Ελληνίδων Αγίας Παρασκευής, προβολή φωτογραφικού υλικού από το αρχείο του συλλόγου και ερμηνεία ανέκδοτων τραγουδιών του Σμυρναίου συνθέτη Παύλου Παντελίδη από το μουσικό σχήμα “Δήθεν”  με τους Β. Βουτσελά (τραγούδι),  Ν. Μουργελά (κανονάκι), Δ. Καλάνη (βιολί), Γ. Παππά (ούτι), Ι. Καραμάνη (κιθάρα, τραγούδι).

Το κείμενο του χαιρετισμού της εκδήλωσης από την Περιφέρεια Βορείου Τομέα νομίζουμε ότι περιγράφει ακριβώς τον σκοπό της εκδήλωσης:

“Σας καλωσορίζουμε σε μια βραδιά μνήμης και πολιτισμού, 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και το μεγάλο ξεριζωμό των Ελλήνων από τη γη της Μικράς Ασίας.

Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ένα ταξίδι αλλιώτικο από αυτά που κάνουμε συνήθως. Είναι ένα ταξίδι στην καθημερινότητα της Μικράς Ασίας πριν την καταστροφή με λόγια, εικόνες και μουσική. Στόχος μας είναι να τιμήσουμε τον πολιτισμό της  Μικράς Ασίας  που ήταν σε πλήρη άνθιση και συνεχή πρόοδο.

90 χρόνια πέρασαν από την καταστροφή όμως η μνήμη διατηρείται για τα όσα υπήρξαν και έλαμψαν πριν χαθούν στις φλόγες μιας πρωτόγνωρης τραγωδίας.

Ευχόμαστε να απολαύσετε το ταξίδι αυτό στις αλησμόνητες πατρίδες.”

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κ. Κων/νος Μανιάτης, ο πατέρας Αναστάσιος εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, ο πατέρας Ιωάννης Πετρίδης & ο πατέρας Ιωάννης Λιακόπουλος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ο π. Σταύρος Γούλας & ο π. Νικόλαος Σιάτος από τον ΙΝ πρ. Ηλία, ο π. Σταύρος Τρικαλιώτης από τον ΙΝ Αγ. Αναργύρων,  η γενική Δ/τρια του Pierce κ. Όλγα Τζούλιους, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς,  ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος,  ο πρόεδρος της Εταιρείας Εθνικών Ευεργετών κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής κ. Π. Σαριντζιώτη-Παπαγεωργίου,  ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για την Αγία Παρασκευή” κ. Β. Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης “Νίκη για την Αγία Παρασκευή” κ. Ι. Σταθόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κωνσταντακόπουλος, κ. Καψοκεφάλου, κ. Ησαϊας, κ. Γαβράς και κ. Κρητικίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων κ. Σ. Σταθοπούλου και ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου.

.