Μανώλης Γλέζος & Στέφανος Ληναίος συγκλόνισαν στην εκδήλωση στο Κοντόπευκο (video 1*2)

11/11/2012

Μια εκδήλωση-συζήτηση αλλιώτικη ήταν αυτή που τίμησαν με την παρουσία τους ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος. Καταλυτικοί, συγκλονιστικοί και αληθινοί άφησαν άφωνο το ακροατήριο.

Ο Μανώλης Γλέζος είναι από μόνος του μια ιστορία κι όμως πάντα σεμνός και αθόρυβος, μια ιστορική μορφή που προκαλεί δέος ακόμα και με την παρουσία του. Όταν μιλάει δε, σε καθηλώνει. Ο  Στέφανος Ληναίος γράφει τη δική του ιστορία και δηλώνει μαθητής του Μ. Γλέζου, ακολουθώντας την δική του πορεία και κάνοντας τους δικούς του αγώνες.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Ματσούκας λέγοντας ότι θέλοντας να τιμήσουν την 28η Οκτωβρίου κάλεσαν τον κ. Γλέζο (πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα) και τον κ. Ληναίο (γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής). Ευχαρίστησε τον κ. Μιχάλη Γαβρά που είχε αυτή την ιδέα και που φρόντισε για τους συγκεκριμένους καλεσμένους και για την βοήθεια που πρόσφερε. Επίσης ευχαρίστησε τον Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου κ. Μπαϊρακτάρη και τους σχολικούς φύλακες που τακτοποίησαν την αίθουσα.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ:

“Να διεκδικείτε κι εσείς για την πατρίδα και όχι να τα αφήνεται μόνο στο Στέφανο κι εμένα”

Δεν υπάρχουν πολεμικές (εννοούνται τα πυρομαχικά, τα όπλα, οι καταστροφές όπλων & αρμάτων ή εργοστασίων κλπ) αποζημιώσεις, άλλου είδους υποχρέωση έχει η Γερμανία προς την Ελλάδα.

  1. Από τον πρώτη στιγμή της κατοχής όλες οι κρατικές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας πέρασαν κατά 51% στα χέρια της Γερμανίας δηλαδή όλη η οικονομία της χώρας.
  2. Στη συμφωνία της Χάγης αναφέρεται ότι η κατεχόμενη χώρα πρέπει να τρέφει τον στρατό κατοχής. Στη συνέχεια μπήκε η προσθήκη: “εάν δύναται”. Η Ελλάδα βρέθηκε να διατρέφει συνολικά 800.000 γερμανικό στρατό συν το Africa Corps δηλαδή τον γερμανικό στρατό που βρισκόταν στην Αφρική. Οι Γερμανοί τότε δήλωσαν πως ότι είναι επιπλέον θα θεωρηθεί δάνειο από την Ελλάδα (αναγκαστικό δάνειο). Μια φορά δάνεισε η Ελλάδα στην χειρότερη περίοδο της ζωής της.
  3. Χρυσός. Δεν υπήρχε ούτε μια ουγγιά χρυσού, το είχε πάρει μαζί της η ελληνική κυβέρνηση φεύγοντας. Βρήκαν μόνο ασημένια νομίσματα που έλιωσαν και πήραν 77τόνους χαλκό, 19τονους νικέλιο & 9,5τονους ασήμι για το οποίο έδωσαν στην Ελλάδα 104 χρυσές λίρες Αγγλίας. Επίσης οι στρατιώτες συναλλάσσονταν με ψεύτικα γερμανικά νομίσματα και έπαιρναν ρέστα σε αληθινά χρήματα.
  4. Η κυβέρνηση Τσολάκογλου μην μπορώντας να τα βγάλει πέρα με 7 χαρτονομίσματα (αληθινά και ψευτικα, γερμανικα, ιταλικά και βουλγάρικα) ζήτησε να αποσυρθούν τα ψεύτικα γερμανικά. Αυτοί συμφώνησαν αφού τα αγοράσει η Ελλάδα έναντι 740.000χρυσών λιρών!!! όπως και έγινε.
  5. Ολοκαυτώματα. Ιδίως των Καλαβρύτων. Σε συνάντηση στη Γερμανία μελετητών, νομικών και επιστημόνων που θέλησαν να ξεκαθαρίσουν το θέμα των αντιποίνων και κυρίως αναφερόμενοι στα Καλάβρυτα, καλέστηκε και ο κ. Γλέζος. Εκεί τονίζοντας ότι “Είναι εναντίον της αφαίρεσης ζωής” έκανε τις εξής ερωτήσεις: α)ΓΙΑΤΙ οι Γερμανοί όταν έπιαναν αντάρτες τους εκτελούσαν αμέσως ενώ οι αντάρτες δεν είχαν το ίδιο δικαίωμα; β)ΓΙΑΤΙ δεν κυνήγησαν τους αντάρτες αλλά εκτελούσαν άμαχους, παιδιά, αθώους; γ)ΓΙΑΤΙ η εντολή να καταστραφούν τα Καλάβρυτα όπως αποκαλύφθηκε εκδόθηκε πριν την εκτέλεση των 82 Γερμανών;

Γιατί η Γερμανία πλήρωσε όλες τις υπόλοιπες χώρες εκτός από την Ελλάδα; Τόσο πολύ μας μισεί επειδή η πρώτη ήττα ήταν από την Ελλάδα το 1940-41;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΗΝΑΙΟΣ:

“Παίζαμε μικρά παιδιά κλέβοντας χειροβομβίδες και υλικό από τους Γερμανούς & τινάζοντας τη ζωή μας στον αέρα”.

Εδώ και 20 χρόνια ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Επίσημα από τα υπουργεία και κρατικά αρχεία είναι γνωστό ότι έχουν κλέψει οι Γερμανοί 8.500 αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία δεν μετριούνται ούτε σε δραχμές, ούτε σε ευρώ ούτε σε δολάρια.

“Ο δυνατότερος δεν είναι αυτός που έχει την εξουσία, είναι αυτός που μένει όρθιος πιστός στις ιδέες του”.

Ξαφνικά τα τελευταία χρόνια άλλαξε η στάση των κυβερνήσεων και των κομμάτων ως προς τις αποζημιώσεις και αγκαλιάζουν πλέον το Συμβούλιο. Βρισκόμαστε στον 3ο οικονομικό παγκόσμιο πόλεμο.

Έδωσε στοιχεία από διάφορες πηγές και παραθέτουμε μερικά: Τον καιρό του πολέμου οι πιο αναπτυγμένες επιχειρήσεις ήταν οι φαρμακευτικές, δεύτερες οι πολεμικές και τρίτες τα ναρκωτικά. Υπάρχουν 89 πόλεις ολοκαυτώματα. Υπάρχουν 60.000 υπογραφές για διεκδικήση σε επίπεδο κυβέρνησης και ομολογία ξένων επιστημόνων ότι η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα περισσότερα απ’ ότι η Ελλάδα σε αυτήν.

 Η Ελλάδα ΟΥΔΕΠΟΤΕ παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις.

Επόμενα βήματα του Εθνικού Συμβουλίου:

  1. Να μετατραπεί το Συμβούλιο σε σύμβολο που θα πιέζει, που θα εμπνέει
  2. Η κυβέρνηση να θέση σε άμεση προτεραιότητα το θέμα των οφειλών/ εμπάργκο των γερμανικών προϊόντων
  3. Απαιτούμε από τα κόμματα να το έχουν ως πρώτο θέμα
  4. Το θέμα αυτό πρέπει να γίνει προσωπικό μας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού ευχαρίστησε τους παρόντες επειδή έγινε αναφορά στον Δήμαρχο και την φιλαρμονική των Καλαβρύτων θέλησε να τον αποκαταστήσει λέγοντας πως ήταν μια λάθος κίνηση και πως ο Δήμαρχος το θέμα του ολοκαυτώματος το έχει θέσει και στο προξενείο.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΕΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος έχει ασχοληθεί με το θέμα και είπε πως η απόφαση είναι δική μας, του καθενός από μας και τότε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ: (συγγραφέας-δημοσιογράφος-στιχουργός) Στο βιβλίο του “Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί κατοχής” υπάρχει ο κατάλογος του 1946 των αρχαίων ευρημάτων που κλάπηκαν. Ανυπολόγιστης αξίας είναι και αυτά που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς. Μέσα στις Μυκήνες έκαναν ασκήσεις σκοποβολής και υπήρχε και αεροδρόμιο. Το κόστος των αποζημιώσεων ανέρχεται στο 1,5 τρις €. Και τόνισε: Ο πολιτισμός είναι δικός μου και δεν τον αφήνω σε κανέναν”.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαρίστησε εκ μέρους του Δήμου τους ομιλητές, τον κ. Γλέζο για τα 2 βιβλία που δώρισε στο Δήμο, σημείωσε ότι περιμένει το ψήφισμα του Συμβουλίου ώστε να τεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο και είπε πως ο ελληνικός με τον γερμανικό λαό δεν έχουν κάτι αλλά είναι θέμα ηγεσιών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΒΡΑΣ: Ευχαρίστησε τον Στέφανο Ληναίο και προσωπικά και έθεσε την ερώτηση: Για ποιό λόγο να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις και γιατί να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις; Έχει νόημα να διεκδικούμε;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΗΝΑΙΟΣ: Διεκδικούμε όχι τη Δημοκρατία που έχουμε αλλά τη Δημοκρατία που αξίζουμε.

Κατόπιν έγινε συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό. Παρόντες ακόμα ήταν ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Βουτσινάς, ο επικεφαλής της “ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή” κ. Σταθόπουλος, η αντιδήμαρχος κ. Μουχτούρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Λέκκας και Κωνσταντακόπουλος, ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού κ. Λογοθέτης. Παρούσα και η σύζυγος του Στ. Ληναίου ηθοποιός κα Έλλη Φωτίου.

Δείτε πιο κάτω το video της εκδήλωσης.