«Προτάσεις για κατασκευή ποδηλατοδρόμων & πάρκου για ποδηλάτες στην Αγία Παρασκευή»

Δημοσιεύουμε επιστολή με προτάσεις της ιστοσελίδας AgiaParaskevi images.gr οι οποίες στάλθηκαν προς τη Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον κάποια από αυτές να πραγματοποιηθεί. Ξέρουμε ότι οι καλές προθέσεις υπάρχουν, χρειάζονται μόνο λίγη ενθάρυνση.

Αγία Παρασκευή  25/11/2012

ΠΡΟΣ:  Το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλη Ζορμπά

                                                                                           ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Στους  Δημοτικούς Συμβούλους

                                                                                   

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για κατασκευή ποδηλατοδρόμων & πάρκου για ποδηλάτες στην Αγία Παρασκευή»

Δύσκολος καιρός για τις μετακινήσεις, τα χρήματα λίγα, η βενζίνη ακριβή και ο κόσμος στρέφεται στο ποδήλατο.

Η μετακίνηση μέσα στην πόλη με το ποδήλατο, αντί για το αυτοκίνητο, θεωρείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο το αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στη χώρα μας η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Οι χρήστες ποδηλάτου αυξάνονται κάθε χρόνο, σχεδόν διπλασιάζονται, αλλά ακόμα παραμένουν πολύ μικρή μερίδα των οχημάτων που κινούνται καθημερινά στους δρόμους. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που υπάρχει σήμερα σε λίγες μόνο πόλεις περιλαμβάνει ελάχιστα χιλιόμετρα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι λειτουργικό, αφού το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει πολύ από τον αρχικό σχεδιασμό. Οι Έλληνες χρήστες του ποδηλάτου θα ήταν σίγουρα πολλοί περισσότεροι αν υπήρχαν λίγο καλύτερες συνθήκες στους δρόμους και «χώρος» για το ποδήλατο. Γεγονός είναι ότι πολλοί θα ήθελαν να το χρησιμοποιούν καθημερινά αλλά φοβούνται τα αυτοκίνητα. Γεγονός είναι επίσης ότι ο χρόνος μετακίνησης με ένα ποδήλατο σε αποστάσεις μικρότερες των πέντε χιλιομέτρων είναι αρκετά μικρότερος από τον αντίστοιχο με αυτοκίνητο. Το ποδήλατο δεν «κολλάει» στην κίνηση, παρκάρεται οπουδήποτε και δίνει την αίσθηση της ελευθερίας που ποτέ δεν μπορούμε να έχουμε με ένα μηχανοκίνητο μέσο.

Στην πόλη μας υπήρχαν όνειρα για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων  μόνο που όπως φαίνεται παρέμειναν όνειρα. Διαβάζαμε την  1/7/2009 :

Βιοκλιματική ανάπλαση και ποδηλατόδρομοι στην Αγία Παρασκευή

Προγραμματική σύμβαση για τη βιοκλιματική ανάπλαση οδών και τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο δήμο Αγίας Παρασκευής, ύψους 9.520.000,00 ευρώ, θα υπογράψει η νομαρχία Αθηνών και ο δήμος Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην Αθήνα με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής , τη βελτίωση του μικροκλίματος, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των δικτύων κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων.

Συγκεκριμένα το έργο προβλέπει την ανάπλαση δρόμων μήκους 7.800 μ., η οποία θα συμπεριλαμβάνει περίπου 7.200 μ. ποδηλατοδρόμων

Και στις  11 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (2009) διαβάζουμε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέλαβε και ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της οδού Δερβενακίων με τον πρώτο ποδηλατόδρομο στην πόλη μας. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Σχεδιασμού Μιχάλης Γριβέας χαρακτηριστικά μας είπε: «Εργαζόμαστε για να καμαρώσουμε την πόλη μας όπως της αξίζει… Με την ανάπλαση της Δερβενακίων εισάγουμε το ποδήλατο στη ζωή μας και μαζί με την κυκλοφοριακή μελέτη που εγκρίναμε φιλοδοξούμε να δώσουμε μια νέα ρότα βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας στην πόλη μας».

Την μελέτη εκπόνησε ο Τάσος Ζέρβας (αρχιτέκτονας που επέβλεψε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και οι συνεργάτες του. Την επίβλεψη από πλευράς Δήμου έκαναν η Αρχιτέκτων Φωτεινή Τσακπίνογλου και ο Μηχανολόγος Σπύρος Μπουρδάρας. Το έργο περιλαμβάνει συνοπτικά τα παρακάτω:
1. Η ανάπλαση θα γίνει σε μήκος 1 km περίπου (από Χίου μέχρι Παναγούλη)

2. Διαμορφώνεται λωρίδα κίνησης ποδηλάτων σ’ όλο το μήκος.

Σε κάθε περίπτωση  το έργο της Δερβενακίων, με τον πρώτο ποδηλατόδρομο στην πόλη μας, είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί».

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα. Ποτέ δεν είναι αργά όμως, μπορούμε και τώρα να βοηθήσουμε την πόλη ν’ αλλάξει και να ενσωματώσει το ποδήλατο στην καθημερινότητα. Η χρηματοδότηση της κατασκευής ποδηλατοδρόμων υπάρχει δυνατότητα να εξασφαλιστεί από αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αφού ζητηθεί η ένταξη και κατατεθεί σχετική ώριμη μελέτη.

Βασιζόμενοι στις καλές προθέσεις του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά, μιας και στους στόχους του ήταν η δημιουργία ποδηλατοδρόμων όπως αναφέρει στο προεκλογικό του πρόγραμμα:

4) Η κατασκευή ποδηλατοδρόμου είναι σημαντικό και με προτεραιότητα σχέδιο για εμάς! Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, μετά από την εκπόνηση σχετικής μελέτης, τμήμα του οδοστρώματος του υφιστάμενου οδικού δικτύου θα διαμορφωθεί για τον παραπάνω σκοπό.

5) Κάθε νέο οδικό δίκτυο που θα υλοποιείται, είτε αυτό είναι η ανάπλαση του υφιστάμενου δικτύου είτε η διάνοιξη νέων οδών, πάντα θα λαμβάνεται ως παράμετρος η κατασκευή λωρίδας ποδηλάτου ώστε στο πέρας όλων των έργων να διασφαλίζεται η συνέχεια των διαδρομών αλλά και η  εν δυνάμει διαδημοτική σύνδεση με υφιστάμενα ή μελλοντικά δίκτυα.

και χωρίς να είμαστε ειδικοί στον τομέα αυτό, έχουμε να κάνουμε κάποιες προτάσεις για  δρόμους  που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φιλικούς προς το ποδήλατο:

  • Η οδός Δερβενακίων για την οποία όπως καταλαβαίνετε από τα ανωτέρω  υπάρχει προεργασία.
  • Η οδός Αγίας Τριάδος με την προϋπόθεση να μονοδρομηθεί.
  • Η οδός Ψαρών  η οποία δίνει την δυνατότητα συνένωσης με το τμήμα πάνω από τη λεωφ. Μεσογείων μέσω των οδών Αγίου Ανδρέα και Δήμητρας.
  • Η οδός Γραβιάς  μέχρι την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού (και πιθανή σύνδεση με την Νεαπόλεως).
  • Η οδός Νεαπόλεως σε σύνδεση με την οδό Επτανήσου και
  • Η οδός Επτανήσου από την σύνδεση με την Νεαπόλεως έως την Μακεδονίας.

Ζητάμε να μελετηθεί η δυνατότητα κατασκευής ποδηλατοδρόμων στους παραπάνω δρόμους. Στις οδούς που θα επιλεγούν για να δημιουργηθούν  ποδηλατόδρομοι θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας ειδικός διάδρομος διπλής κατεύθυνσης  αποκλειστικής χρήσης από τους ποδηλάτες.

Και αν πάλι είναι δύσκολο να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις (!), έχουμε και εναλλακτική λύση:

Τα λεγόμενα «ορφανά» οικόπεδα στα Πευκάκια. Όταν αποκτήσουν τελικά ιδιοκτήτη θα μπορούσε εκεί  να γίνει ένα πάρκο για ποδηλάτες  με δρομάκια, αρκετό πράσινο και χώρο εκμάθησης ποδηλατικής κυκλοφοριακής αγωγής,  ώστε να κάνουν τη βόλτα τους μικροί και μεγάλοι Αγιοπαρασκευιώτες συνδυάζοντας το ποδήλατο με το βάδισμα.

Θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις μας, γιατί πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των πολιτών της Αγίας Παρασκευής, αν κρίνουμε από τις συχνές ποδηλατοβόλτες που οργανώνονται στην πόλη μας από διάφορους φορείς και την απήχηση που έχουν.

Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλετε στη  διατήρηση της καλής υγείας και  την άθληση των πολιτών, αλλά και στην βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη εφόσον θα αυξηθεί η χρήση ποδηλάτων από τους κατοίκους και θα μειωθούν τα αυτοκίνητα.

Για να πάρετε μια εικόνα της προσπάθειας που κάνουν άλλες ελληνικές πόλεις , μπορείτε να δείτε τα video που έχουμε δημοσιεύσει   στην ιστοσελίδα μας.

  1. Ποδηλατοβόλτα στα Ιωάννινα
  2. Μαθήματα Ποδηλάτου

Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι για μια καλύτερη πόλη.

 

Με εκτίμηση

AgiaParaskevi images

 Ποδηλατοβόλτα στα Ιωάννινα

Μαθήματα Ποδηλάτου

.