Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας Δήμου “Γιαβάσειο”

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει στην αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή του ακίνητο επί της οδού Ερμού 76 και Αγίας Ειρήνης 29, στο Κέντρο της Αθήνας -το Γιαβάσειο. Το ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου από δωρεά του Γεωργίου Ανδρέα Γιαβάση.
Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Είναι κατασκευασμένο από τοιχοποιία – πέτρα, στέγη από κεραμίδια και μεσοπάτωμα από ξύλο. ‘Έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από το σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 1999 και έχει χαρακτηριστεί ως επιδεκτικό επισκευής. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι εγκαταλειμμένο εδώ και πολλά χρόνια, με στέγη κατεστραμμένη, οροφές υπό κατάρρευση και είναι γεμάτο με μπάζα, σκουπίδια και ακαθαρσίες. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, τόσο από κτιριακής πλευράς όσο και από πλευράς δημόσιας υγιεινής.
Το θέμα της επικινδυνότητας του κτιρίου ήταν γνωστό στις εκάστοτε Διοικήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Χρόνια συζητιέται ότι το εν λόγω κτίριο πρέπει να επισκευαστεί και να δοθεί προς αξιοποίηση. Δυστυχώς όμως καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με το θέμα.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου αντιθέτως ,αντιλαμβανόμενη αφενός την επιτακτική ανάγκη επισκευής του κτιρίου λόγω των παραπάνω αναφερόμενων παραγόντων επικινδυνότητας και αφετέρου το αυτονόητο συμφέρον του Δήμου αναφορικά με την βέλτιστη αξιοποίηση του κληροδοτήματος, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ),την επ’ αμοιβή εκπόνηση Μελέτης-Έκθεσης Εκτίμησης. Έχουμε ήδη στα χέρια μας την με αριθμό Φ. 7242/12513/06.09.2012 Έκθεση Εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.
Σε μία κρίσιμη συγκυρία που μας δημιουργεί ακόμα εντονότερα την υποχρέωση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου προς όφελος των πολιτών, αποφασίσαμε ως Διοίκηση να εισηγηθούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση της αξιοποίησης του κτιρίου σύμφωνα με την προτεινόμενη από το ΣΟΕ ως βέλτιστη λύση ,την εκμίσθωση δηλαδή του ακινήτου με τον όρο της επέκτασης, αποκατάστασης και ανακαίνισής του από το μισθωτή, με επιμέλεια και δαπάνες του, υπό την παραδοχή της εκμίσθωσης για χρονική διάρκεια 25 ετών.
Η Μελέτη- Έκθεσης Εκτίμησης του ΣΟΕ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται προκειμένου να λάβει γνώση και να ενημερωθεί.
Σημειώνεται σχετικά ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών (ΣΟΕ, Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ιδιώτες μηχανικοί), για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου, το κόστος ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ περίπου, ποσό απαγορευτικό για τα οικονομικά του Δήμου ειδικά αυτή την εποχή των δραματικών περικοπών εσόδων και κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλεί όσους πολίτες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το θέμα αξιόπιστα και αντικειμενικά να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου(Δημαρχείο-Λ. Μεσογείων 415-417) ,την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30 .