Νίκος Μάγκλαρης ένας σεμνός, απλός και τίμιος Αγιοπαρασκευιώτης

Του

Βασ. Παπανικολάου

 

Ο Νίκος Κ. Μάγκλαρης γεννήθηκε στις 2-3-1934.

Γονείς του ο Κώστας Μάγκλαρης και η Αικατερίνη Πλευρίτου – Μάγκλαρη κάτοικοι Αγίας Παρασκευής από το 1930.

Το σπίτι τους ήταν ένα από τα παλαιότερα (5-10) σπίτια, μέσα σε ένα κτήμα 40 περίπου στρεμμάτων κοντά στην Πλατεία της Αγίας Παρασκευής, μεταξύ των οδών Μεσογείων και Χαλανδρίου, όπου έζησαν σαν οικογένεια μαζί και με τις αδελφές του Ματούλα και Ρίτα. Μέρος του κτήματος αυτού έχει παραχωρηθεί για να γίνουν οι οδοί Σουλίου, Καποδιστρίου, Υψηλάντου και Ζαλόγγου.

Ο Νίκος Μάγκλαρης μαζί με άλλα 15-20 παιδιά στα χρόνια του πολέμου του  ’40 πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής που τότε εστεγάζετο σε μια αίθουσα δίπλα στην εκκλησία επί της σημερινής Λ. Μεσογείων. Στα χαλεπά αυτά χρόνια και μετέπειτα ο Νίκος Μάγκλαρης ήταν εκ των πρώτων στα κατηχητικά σχολεία, στον προσκοπισμό, στον αθλητισμό (ιδρυτικό μέλος της ομάδας μπάσκετ Αγίας Παρασκευής – αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού κλπ) αλλά και σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του προαστίου.

Τελειώνοντας τις Πανεπιστημιακές του σπουδές (πτυχιούχος Νομικής Αθηνών και Παντείου) υπηρέτησε ως έφεδρος Αξιωματικός.

Μετά ήρθαν τα χρόνια της ωριμάνσεως, της δημιουργίας, της επιστημονικής ολοκλήρωσης και της επαγγελματικής ενασχόλησης ως δικηγόρου μέχρι το θάνατό του.

Η αγάπη του για την Αγία Παρασκευή αποτέλεσε γι’αυτόν ιδεολογία και πολιτική επιλογή που τον οδήγησαν στην απόφαση να προσφέρει ότι καλύτερο για την πρόοδο της πόλης μας. Οι πολιτικές συγκυρίες δυστυχώς και τα πάθη που δεν αφήνουν τους ανθρώπους να δουν ξεκάθαρα, στέρησαν την Αγία Παρασκευή από ένα άξιο Δήμαρχο και πάνω από όλα τίμιο δουλευτή όταν το 1982 έβαλε υποψηφιότητα για το Δήμο. Η κίνησή του αυτή κατέληξε σε κάτι όμορφο για τους παλιούς κυρίως Αγιοπαρασκευιώτες με την ίδρυση ενός πολιτιστικού Συλλόγου-Σωματείου με την ονομασία “ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ” που έφερε όλους πάλι κοντά και έδωσε μια πολιτιστική πνοή στο προάστιο όταν ακόμη δεν υπήρχε κάτι ανάλογο από άλλους φορείς.

Πολλές φορές συζητώντας και προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ποιός ήταν ο Νίκος Μάγκλαρης όλοι μας έχουμε να αναφέρουμε και να τονίσουμε κάποιες από τις πολλές αρετές του όπως την απλότητα, την σεμνότητα, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την προσφορά του σε αυτόν είτε με τις γνώσεις του αφιλοκερδώς εάν υπήρχε ανάγκη, είτε με κάθε είδους συμπαράσταση (οικονομική ή προσωπική), με κοινό παρανομαστή την τιμιότητά του, αρετή που δυστυχώς τόσο πολύ σπανίζει στον καιρό μας.

Αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο τον αγαπητό σε όλους η πόλη μας τον στερήθηκε όταν μετά από μια σύντομη ασθένεια απεβίωσε στις 16-2-1996.

Όσοι τον γνωρίζουμε καλά είμαστε βέβαιοι ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά μας στην πόλη που τόσο αγάπησε την Αγία Παρασκευή.

Υ.Γ. Προσθέτουμε εις όλα όσα αναφέρονται παρά πάνω ότι ο Ν. Μάγκλαρης κατά την περίοδο 1982-1986 ως αρχηγός της αντιπολιτεύσεως εις το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας είχε κερδίσει, καθ’ ομολογία όλων, την εκτίμηση και την αγάπη των Δημοτικών Συμβούλων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως, για την ευθύτητα, την αντικειμενικότητα και την ευθυκρισία του εις ότι αφορούσε το συμφέρον του προαστίου.

.

ΠΗΓΗ: Εν Αγία Παρασκευή

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.