Ελένη Δάβαρη: “… νοιώθω την ηθική υποχρέωση να εκθέσω και να ενημερώσω για συγκεκριμένα γεγονότα όλους τους συνδημότες μου…”

Δημοσιεύουμε επιστολή που εστάλη από  την πρώην Αντι/χο κ. Ελένη Δάβαρη και εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίησή της. Για μια ακόμα φορά βγαίνουμε αληθινοί για όσα δημοσιεύσαμε στο άρθρο: “ΕΚΤΑΚΤΟ: Έσκασε η Βόμβα: Ανεξαρτητοποίηση της Αντι/χου Ελένης Δάβαρη πριν λίγο”.

——————————————————————————-

Συνεπής στην δέσμευση μου κοινοποιώ τους λόγους οι οποίοι με οδήγησαν στην αποχώρηση μου από την παράταξη με την οποία εξελέγην . Θα περιοριστώ μόνο στα θέματα τα οποία επηρεάζουν την λειτουργία και κατ επέκταση την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης μας και θα αντιπαρέλθω πλήρως τις προσωπικές μου πικρίες ή αντιθέσεις οι οποίες άπτονται των προσωπικών σχέσεων.

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά ,σε τοπικό επίπεδο, πριν από μια δεκαετία περίπου το μόνο κίνητρο που είχα και συνεχίζω να έχω ήταν και συνεχίζει να είναι η αγάπη μου για την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος-Πολιτικής προστασίας και λαϊκών αγορών επιχείρησα να υλοποιήσω άμεσα, διότι αυτό άλλωστε είχαμε ως βασική προεκλογική δέσμευση, την αλλαγή νοοτροπίας στην λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου οι οποίες τελούσαν υπό την ευθύνη μου. Ένα εγχείρημα, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αρκετά δύσκολο μιας και επί χρόνια η αυθαιρεσία, η ευνοιοκρατία , το πελατειακό σύστημα και οι προσωπικές σχέσεις παραγοντικού χαρακτήρα ήταν οι αρχές που δέσποζαν και δυστυχώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων συνεχίζουν να δεσπόζουν στην λειτουργία των υπηρεσιών. Ήταν εις γνώση μου ότι θα αντιμετώπιζα δυσκολίες , αντιδράσεις και πόλεμο αλλά αυτό αντί να με αποθαρρύνει με όπλισε με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα , μιας και αποτελούσε συνειδητή επιλογή μου.

Στον αγώνα μου αυτό ήλπιζα ότι θα είχα την στήριξη και την βοήθεια τουλάχιστον όλων όσων βρισκόμαστε κάτω από την ίδια σημαία πολλώ δε μάλλον της «της κεφαλής». Δυστυχώς όμως δεν βρήκα ουσιαστική ανταπόκριση και στήριξη , εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και ιδιαίτερα από τον καθ΄ύλην και ουσία υπεύθυνο.

Σκοπός μου δεν είναι να κάνω με την αποχώρηση μου μια στείρα και άνευ ουσίας αντιπαράθεση με την διοίκηση και πολύ περισσότερο με τους συναδέλφους μου αλλά νοιώθω την ηθική υποχρέωση να εκθέσω και να ενημερώσω για συγκεκριμένα γεγονότα όλους τους συνδημότες μου προκειμένου ο καθένας να είναι σε θέση να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα χωρίς την παραμικρή ιδιοτελή προσπάθεια από μέρους μου για προσωπική δικαίωση.

1.Μεταστέγαση χώρου στάθμευσης των οχημάτων του δήμου.

Ενώ η δέσμευση για την μεταφορά του αμαξοστασίου από την οδό Παναγούλη σε άλλο χώρο δρομολογήθηκε και έφτασε μέχρι την υλοποίηση της , όλως παραδόξως, δεν συμπεριελήφθη ανάλογη πίστωση στον προϋπολογισμό του 2013 με αποτέλεσμα το θέμα να καρκινοβατεί.

2.Παραχώρηση απορριμματοφόρου ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Ενώ από τις 28/9/2012 υπάρχει απόφαση του ΕΟΑΝ για την παραχώρηση κάδων καθώς και ενός οχήματος συλλογής για τα ανακυκλώσιμα υλικά ουδεμία ενέργεια έγινε με αποτέλεσμα στις 3/1/2013 με νέο έγγραφό της προς το Δήμαρχο του οποίου την τελευταία παράγραφο σας μεταφέρω αυτολεξεί «Επειδή πέρασαν ήδη 3 μήνες χωρίς καμία ανταπόκριση, παρακαλούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον, να προχωρήσουν εντός του μηνός οι απαραίτητες ενέργειες , διαφορετικά θα προγραμματισθεί η παράδοση των οχημάτων σε άλλους ΟΤΑ.» Νομίζω ότι δεν απαιτείται σχόλιο. Οφείλω πάντως να σας ενημερώσω ότι μετά από πιέσεις το θέμα εισήχθη για συζήτηση στην 52/2012 συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής η οποία με την 265/2012 απόφαση της απεδέχθη ομόφωνα την αποδοχή της δωρεάς.

3.Προμήθεια 2 απορριμματοφόρων και μιας υδροφόρας.

Ενώ στο προϋπολογισμό του 2012 είχε προβλεφθεί η προμήθεια 2 απορριμματοφόρων και μιας υδροφόρας η προμήθεια τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες δεν υλοποιήθηκαν από το τμήμα προμηθειών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31-12-2012 με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

4.Προμήθεια ανταλλακτικών και εργασίες για την επισκευή οχημάτων 2012.

Ενώ η μελέτη και η διακήρυξη για την ανάληψη της δαπάνης κατετέθει στο τμήμα προμηθειών την 1/3/2012 , τελικά λόγω διαφόρων παραλήψεων και αβλεψιών, η αναφορά των οποίων για λόγους οικονομίας του λόγου δεν θα αναφερθούν (τα σχετικά όμως έγγραφα είναι στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί ενδελεχώς) , κατέληξε να δρομολογηθεί με ανάθεση στις αρχές του 2013. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μέσα στο 2012 να ακινητοποιηθούν σταδιακά 3 απορριμματοφόρα ανακύκλωσης και 4 απορριμματοφόρα κοινών απορριμμάτων.

5.Προμήθεα καλαθιών και κάδων απορριμμάτων.

Ενώ από τις 30/3/2012 κατατέθηκαν αντίγραφα μελετών για την προμήθεια καλαθιών απορριμμάτων και πλαστικών κάδων η δαπάνη δεν εντάχθηκε στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών από το αρμόδιο τμήμα με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

6.Προμήθεια ρομποτικών κάδων.

Ενώ η προμήθεια τους είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 η διαδικασία προμήθειας τους δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα. Σημειωτέον ότι η λειτουργία τους θα αποσυμφοριζε την αποκομιδή των απορριμμάτων τόσο από την κεντρική πλατεία όσο και από την πλατεία του Αη Γιάννη με παράλληλη απομάκρυνση όλων των υπαρχόντων κάδων.

7.Λειτουργία των μικρών απορροφητικών σαρώθρων.

Ενώ είχα ενημερωθεί ότι τα υπάρχοντα 2 σάρωθρα , και τα 2 εκτός λειτουργίας, ήταν για καταστροφή διαπίστωσα ότι οι βλάβες τους, μετά από σχετικό έγγραφο της εταιρείας συντήρησης τους, οφείλονταν σε δολιοφθορές (αφαίρεση δεξαμενής νερού, αντλίας, μοτέρ υδραυλικής σκούπας, κ.λ.π. ). Ενώ συνέταξα λεπτομερή αναφορά προς τον Δήμαρχο για το γεγονός ζητώντας παράλληλα την συνδρομή του για την διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να γίνει καταλογισμός ευθυνών , εφόσον προέκυπταν τέτοιες , εκείνος για άλλη μια φορά με αγνόησε επιδεικτικά. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι σύμφωνα πάντα με την έκθεση του συντηρητή τα οχήματα είναι σχεδόν καινούρια με ελάχιστες ώρες λειτουργίας. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό η λειτουργία των δύο αυτών σαρώθρων πόσο θα συνέβαλε στον αποτελεσματικό καθαρισμό των ρείθρων δρόμων αλλά και των πεζοδρομίων της πόλης.

8.Προμήθεια διασκορπιστή άλατος και λεπίδας εκχιονισμού.

Ενώ η προμήθεια τους είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 η προμήθεια τους δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

 

9.Κλοπή υδροφόρας

Όπως είναι γνωστό όλα τα κινητά και ακίνητα τα οποία ανήκουν στον Δήμο αποτελούν ταυτόχρονα και περιουσία του. Η απώλεια τους συνεπώς επιφέρει ευθύνες για τους διαχειριστές τους. Ενώ λοιπόν τον Ιούνιο του 2011 εκλάπη ;;;; από το αμαξοστάσιο μια υδροφόρα της οποίας την απόσυρση είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και παρότι για το γεγονός έκανα έγγραφη αναφορά προς τον Δήμαρχο για την διερεύνηση του θέματος καμία διαδικασία δεν εκινήθει από μέρους του.

10.Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας εργαζομένων.

Η μη προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας για το προσωπικό που εργάζεται στην υπηρεσία πρασίνου και καθαριότητας έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ευρίσκονται εκτεθειμένοι κατά την άσκηση της εργασίας τους.

11.Πειθαρχικός έλεγχος εργαζομένων.

Ενώ έχω καταθέσει στον Δήμαρχο 2 έγγραφες αναφορές οι οποίες αφορούν πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων εργαζομένων δεν έχει προβεί μέχρι τούδε σε καμία ενέργεια με αποτέλεσμα να με έχει απαξιώσει στην πράξη .

Ίσως για κάποιους οι λόγοι που αναφέρω να μην αποτελούν ικανό κίνητρο για να προβώ σε μια τόσο σημαντική ενέργεια ελπίζω όμως ότι οι περισσότεροι και αυτοί που έχουν πραγματική ανησυχία για την λειτουργία και την πρόοδο της πόλης μου θα με δικαιώσουν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η βαρύτητα και η σημαντικότητα των πραγμάτων και  γεγονότων κρίνεται πάντα με τις αρχές και τις ευαισθησίες που κουβαλάει ό καθένας μέσα του.

Κλείνοντας θέλω να δεσμευτώ απέναντι σας ότι δεν θα σταματήσω την προσπάθεια μου για μια καλλίτερη ποιότητα ζωής για όλους μας , για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου η χρεοκοπία ενός συστήματος που με όραμα υπηρέτησα να γίνει και προσωπική μου χρεοκοπία