Αθλητικές κακώσεις-Διατροφή του αθλητή-Εργομετρική αξιολόγηση από τον “Α.Ο ΠΗΓΑΣΟΣ”

     ΑΘΛΗΤΙΚΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
                      ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το Σάββατο 19-1-13 στην αίθουσα του σχολείου Κωφών και Βαρηκόων πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα του Α.Ο.ΠΗΓΑΣΟΣ Αγ. Παρασκευής με θέμα :
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΉ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ – ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ .
Εκατόν πενήντα αθλητές και γονείς, μαζί με τους προπονητές και το Δ.Σ του συλλόγου είχαν την χαρά να ενημερωθούν για το παραπάνω θέμα από το ιατρικό επιτελείο της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ .
Ο πρόεδρος του συλλόγου κος Σίμος Αντωνίου αφού καλωσόρισε αθλητές και γονείς ευχαρίστησε τους κ.κ Παναγιώτη Κουλουμέντα , Τόνια Μαχαίρα και Γιάννη Τσεκούρα που δέχθηκαν να έρθουν και να μιλήσουν στο σύλλογο μας .
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι : « Επιστήμες όπως η ιατρική , η εργοφυσιολογία , η διατροφολογία , είναι πλέον άρρητα συνδεδεμένες με τα προπονητικά προγράμματα των αθλητών. Η αποψινή μας συζήτηση, είναι πολύ σημαντική για μας , τους αθλητές και στους γονείς τους , γιατί θα δώσει τεκμηριωμένη γνώση και εμπεριστατωμένες απαντήσεις , σε πολλά ερωτήματα τους» .
Στη συνέχεια κάλεσε τον Δήμαρχο Αγ. Πρασκευής κ. Βασίλη Ζορμπά , ο οποίος αφού συνεχάρει τον ΠΗΓΑΣΟ για την πρωτοβουλία που είχε να διοργανώσει μια τέτοια ημερίδα , είπε ότι όπως και στο παρελθόν ,έτσι και στο μέλλον θα στηρίζει τις προσπάθειες και τα δίκαια αιτήματα του συλλόγου .
Ο κ. Βασίλης Σάρκουλας , πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π που πήρε στη συνέχεια τον λόγο , ανέφερε ότι το Δ.Σ του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π έδωσε ομόφωνα την στήριξη του και ενέταξε την ημερίδα αυτή «υπό την αιγίδα του», γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες προωθούν τον αθλητισμό στη πόλη μας .
Στη συνέχεια ο κ. Ζαχαρία Σώκος δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ανέλαβε να διευθύνει την συζήτηση .
Την συζήτηση άνοιξε ο κ. Παναγώτης Κουλουμέντας, χειρουργός ορθοπεδικός – αθλητίατρος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό , με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και την αρθροσκοπική χειρουργική.
Ο κος Κουλουμέντας , πριν αναφερθεί αναλυτικά στις αθλητικές κακώσεις, τόνισε την σπουδαιότητα που πρέπει να δίνουν οι γονείς, στην σωστή και λεπτομερή ιατρική εξέταση των παιδιών τους, όταν ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Επεσήμανε ότι , το αναλυτικό οικογενειακό ιστορικό μαζί με καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς είναι απαραίτητες εξετάσεις , τις οποίες οι γονείς πρέπει να κάνουν πάντοτε, πριν τα παιδιά τους ξεκινήσουν την άθληση, σε όλα τα σπορ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πιο συχνούς τραυματισμούς που παρουσιάζουν οι αθλητές .
Μίλησε για τον χρόνο αποκατάστασης που απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις τραυματισμών και έκλεισε με ιδιαίτερη αναφορά στην ΠΡΟΛΗΨΗ .
Το video που παρουσίασε , με το εξειδικευμένο «ασκησιολόγιο» , έδινε έμφαση στο «ζέσταμα» , στην ενδυνάμωση και στην αποθεραπεία της προπόνησης. Τα στοιχεία αυτά είπε, έχουν προκύψει από πρόσφατες έρευνες και θα πρέπει να τα γνωρίζουν προπονητές και αθλούμενοι .
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην κα. Τόνια Μαχαίρα διατροφολόγος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και γνωστή πολυνίκης πρωταθλήτρια με μακροχρόνια αθλητική δράση, με συμμετοχή σε 2 Ολυμπιάδες ( ημιτελικός στην Ατλάντα και Σίδνεϋ) καθώς παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Η κα Μαχαίρα με μεγάλη επιτυχία μίλησε « τη γλώσσα των παιδιών» και με απλά λόγια τους έδωσε να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι για την ανάπτυξη τους όλα τα φαγητά , πόσες φορές την ημέρα πρέπει να τρώει ένας αθλητής ( 5 γεύματα ) , καθώς και την σπουδαιότητα που έχει «το πρωινό» ιδιαίτερα για όσους αθλούνται.
Στη συνέχεια τόνισε στους μικρούς και μεγάλους αθλητές , ότι τα πιο σημαντικά βήματα για την αποφυγή της κόπωσης είναι: η εξασφάλιση της σωστής διατροφής και η αρκετή ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ (7-9 ώρες). Τέλος έκλεισε με το τι πρέπει να τρώνε οι αθλητές μετά την προπόνηση ή το παιχνίδι, δίνοντας τους απλά και χρήσιμα παραδείγματα.
3ος Ομιλητής ήταν ο κος Γιάννης Τσεκούρας , εργοφυσιολόγος και βιοχημικός της άσκησης, με ιδιαίτερες σπουδές στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των αθλητών και του επιπέδου εκγύμνασης τους .
Ο κος Τσεκούρας έδωσε έμφαση στη «αρχή της προοδευτικότητας » της προπόνησης ,θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντική, η ένταση και η ποσότητα των προπονήσεων , που πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί στις μικρές ηλικίες. Πρέπει είπε : να είναι ανάλογες της ικανότητας που έχει ο οργανισμός του να ανταποκριθεί , γιατί διαφορετικά ή κόπωση και οι τραυματισμοί μπορεί να το οδηγήσουν ακόμη και στην παραίτηση από το αγαπημένο του άθλημα.
Τέλος τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνεται εργομετρική παρακολούθηση και αξιολόγηση των νεαρών αθλητών ,προκειμένου να σχεδιάζεται σωστά το προπονητικό τους πρόγραμμα.
Στη συνέχεια και οι τρείς ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που τους απεύθυναν τα παιδιά , οι γονείς και οι προπονητές του συλλόγου μας.
Η εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος κ. Σίμος Αντωνίου με μία ανακοίνωση προς του αθλητές και τους γονείς , ότι ο ΠΗΓΑΣΟΣ θα επιδιώξει μια επαγγελματική συνεργασία για την επόμενη χρονιά με τους τρείς εκλεκτούς επιστήμονες που ήταν απόψε μαζί μας και μας μίλησαν .
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Δημοτικοί σύμβουλοι Αγ. Παρασκευής : ο κος Διονύσης Λέκκας , η κα Δήμητρα Πανουσοπούλου , ο κ. Μιχάλης Γαβράς και η πρόεδρος των Εργαστηρίων τέχνης Αγ. Παρασκευής κα. Νικολέτα Μπελεχρή
Επίσης παρευρέθησαν και οι Διευθυντές του Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων κος Χρυσόστομος Παπασπύρος και η κα Μαρία Χαϊκάλη .
Υ.Γ
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Αθλητικού Ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ Αγ. Παρασκευής ευχαριστούν , όλους όσους συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί αυτή η ημερίδα, αλλά και όσους τους τίμησαν με την παρουσία τους .