Δημόσια Συνεδρίαση: Αποδοχή απ’ όλους της τιμιότητας του Δημάρχου Β. Ζορμπά (video1*2*3*4*5)

Γενική παραδοχή όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, ήταν η τιμιότητα του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής και ξεκίνησε με το Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά να κάνει αναφορά στα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν (παιδικός σταθμός στα Πευκάκια) ή ξεκινούν σύντομα στον Δήμο (γέφυρα Γελαδάκη, Αγίου Ιωάννου, Δημαρχείο, κλπ) και για τα έργα που πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για την αποπεράτωσή τους, όπως η Ελ. Βενιζέλου. Μίλησε και για το κολυμβητήριο που έχει στοιχειώσει, όπως είπε, εδώ και 23 χρόνια την πόλη και για τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Μίλησε για την μείωση του προσωπικού του Δήμου στα 560 άτομα και την απαίτηση του Δήμου προς την κεντρική διοίκηση για την απόκτηση νέου προσωπικού. Επιτέλους είπε εφαρμόζεται ο νέος Οργανισμός του Δήμου που αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για την σωστή διαχείριση του. Η σωστή διαχείριση που έγινε μέχρι τώρα οδήγησε στην μείωση των δημοτικών τελών, στην αποφυγή του να μπεί ο Δήμος στο παρατηρητήριο και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε και διευκρίνησε για μια ακόμη φορά ότι οι μηδενικοί κωδικοί δεν είναι απαραίτητο να μείνουν στο μηδέν, αλλά θα κινηθούν ανάλογα με τα έσοδα του Δήμου. Ήταν αναπόφευκτο βέβαια να γίνει η σχετική αναφορά στην οικονομική κατάσταση που παρέλαβε το Δήμο ρίχνοντας τα βέλη στον κ. Γιαννακόπουλο και ρωτώντας ξανά γιατί όταν έρρεε το χρήμα δεν έκαναν ούτε ένα έργο. Δήλωσε ότι ποτέ δεν αρνήθηκε ότι μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται τώρα είχαν ξεκινήσει από προγενέστερους Δημάρχους, αλλά είναι δημιουργήματα αυτού που τελικά καταφέρνει να τα πραγματοποιήσει, γιατί καλά είναι τα σχέδια το δύσκολο όμως είναι να βρεθούν τα χρήματα.

Έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας: “αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν και αφορούν την καθημερινότητα και ζητάμε συγνώμη” και “ο κόσμος να μας κρίνει με την σημερινή συγκυρία” .

” Να λες περισσότερα ή να λες την πραγματικότητα;” αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννακόπουλος λέγοντας ότι για την πεζογέφυρα Γελαδάκη, την βιοκλιματική του Τσακού είχαν γίνει αγώνες από πριν και ότι τα βρήκε ο Δήμαρχος  και έκανε την δημοπράτηση, το ίδιο και το 12ο νηπιαγωγείο, όσο για την Αγ. Ιωάννου αποτελεί απολογισμό που αφορά την παράταξη “Μαζί για την Αγία Παρασκευή”. Μίλησε για ελεύθερους χώρους λέγοντας ότι μπορεί να είναι κοντά ο Υμηττός αλλά οι γειτονιές δεν ανασαίνουν.

Απαντώντας στα βέλη του Δημάρχου είπε ότι τα χρέη δεν ήταν όσα αναφέρει ο Δήμαρχος αλλά κατά πολύ λιγότερα και έκανε αναφορά στα χιλιόμετρα των πεζοδρομίων που κατασκευάστηκαν.

Δέχτηκε ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και όταν τα κόμματα καταρέουν δεν καθόμαστε ήσυχοι. Αναφερόμενος στην παρουσία του στην εκδήλωση της ΤΟ της ΝΔ στην Αγία Παρασκευή δήλωσε ότι πήγε και θα πηγαίνει όπου τον καλούν. Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις δεν χρειάζεται να έχουν σύνορα και όρια. Πρέπει να υπάρχουν δυνάμεις απ’ όλους σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο ως απάντηση της κρίσης του πολιτεύματος.

Θα πρέπει, είπε, η Δημοτική Αρχή να απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους συλλόγους και τις παρατάξεις ώστε όλοι μαζί να σκεφτούν πως θα κινηθούν καλύτερα για το καλό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γκιζιώτης είπε ότι έχει συντελεστεί δραματική αλλαγή στη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.Έχουν μειωθεί οι δημοτικοί πόροι, το προσωπικό και οι μισθοί στο Δήμο. Εξήγησε με αριθμούς πως ο Δήμος εξοικονόμησε χρήματα από τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων. Σωστή διαχείριση, είπε, σημαίνει κανένα ουσιαστικό έργο από τη δημοτική αρχή.

Ένα ΚΕΠ έκλεισε, τα Δημοτικά ιατρεία υπολειτουργούν, θα έπρεπε να διεκδικήσουμε το χώρο του Υπουργείου Γεωργίας εφόσον το υπουργείο δεν μπορεί να μας βοηθήσει αλλιώς. Μίλησε για το νταμάρι στα σύνορα με το Χολαργό που πρέπει να διεκδικήσουμε ενώ αντίθετα ο Χολαργός το έχει κάνει χώρο για τα μπάζα.

Αν δεν έχεις την πολιτική άποψη και την πολιτική γνώμη θα είσαι πολιτικά συμβιβασμένος. Έμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος και ζητάμε τη διαγραφή του, δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για τρεις άξονες κριτικής. Χωρίς να θέλει να μηδενίσει κανέναν έριξε ευθύνες στον Δήμαρχο ότι αποφεύγει το διάλογο και έχει απουσιάσει από συναντήσεις κατοίκων και συλλόγων.

Μίλησε για υποβάθμιση και απαξίωση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος αν και το χρέος των Δήμων ως προς το συνολικό χρέος είναι πολύ χαμηλό (περίπου 0,9%).

Αναφέρθηκε σε προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, για την έλλειψη ελεύθερων χώρων, για τα καταστήματα της πλατείας του Αη Γιάννη και την παράταση του ωραρίου λειτουργίας. Από το ΕΣΠΑ τόνισε άλλοι Δήμοι έχουν διεκδικήσει περισσότερα από την Αγία Παρασκευή και μίλησε για απουσία του Δήμου από το πράσινο ταμείο.

Οι παρευρισκόμενοι δημότες σχολίασε ο κ. Κουβόπουλος είναι σχεδόν όσοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Αγώνες πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας, τη γειτονιά μας,  από την κοινότητα, τον Δήμο και να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, έχουμε γίνει καναπεδάκιδες! Μίλησε για σχέδιο απαξίωσης της αυτοδιοίκησης όπως και του ελληνικού λαού από την κεντρική εξουσία.

Παραδέχτηκε την εντιμότητα του κ. Ζορμπά, αλλά είναι ένας καλός λογιστής ενώ όμως δεν διεκδικεί όπως είπε. Έκανε αναφορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αναγκάζονται να καταφύγουν οι δήμαρχοι.

Αναφέρθηκε στο μετρό, την βίλα Σιστοβάρη και  το κολυμβητήριο.

Στη συνέχεια μίλησε ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Γραμματίδης. Μίλησε για το θεσμό του συμπαραστάτη Υπήρξαν παράπονα και καταγγελίες από δημότες και κάποια από αυτά κατάφεραν να ρυθμιστούν καθώε και θέματα καθημερινότητας στα οποία επιλήφθηκε και θα κοινοποιηθούν στο Δήμαρχο και στο ΔΣ.

Επίσης το λόγο πήραν ο κ. Σταύρου από τον ΓΣΑΠ (αναφορά στις επιχορηγήσεις των αθλητικών συλλόγων), ο κ. Παπαμάρκου, ο κ. Καράμπελας (αναφορα στο κολυμβητήριο και έκανε κάποιες προτάσεις), η κ. Σακκά από την επιτροπή διαβούλευσης, η κ. Μπασακίδου-Καράμπελα (μίλησε για τις ανάγκες και τα προβλήματα των σχολείων), ο κ. Παπουτσής (γραμματέας του συλλόγου Πευκακίων αναφέρθηκε στα “μικρά” προβλήματα της περιοχής, την ύπαρξη χωματόδρομων, τις κεραίες, κλπ), ο κ. Σαββίδης (πρόεδρος συλλόγου Τσακού ενημέρωσε για την συζήτηση για το ΟΤ 118, είπε ότι για τον λόφο Τσακού καμία δημοτική αρχή δεν έχει βοηθήσει, ότι με τους εργαζόμενους του Δήμου ο σύλλογος συνεργάζεται άψογα και ότι υπάρχει συνεργασία με την κ. Μπασακίδου για ότι αφορά τα σχολεία της περιοχής) και ο κ. Βαβουγυιος (πρόεδρος του συλλόγου Αη-Γιάννης (μίλησε για τα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμα  όπως τα καταστήματα στην πλατεία, τα κολωνάκια στην Αγ. Ιωάννου, η υπερτοπική κυκλοφορία).

Στη συνέχεια μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι  και κατα τη διάρκεια υπήρξε μια αψιμαχία μεταξύ των κων Τσιμπουκάκη και Λέκκα, η κα Δάβαρη μίλησε για τους λόγους που είχε αναφέρει στην ανεξαρτητοποίησή της, ο κ. Γαβράς αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική και τον τρόπο που αυτή ασκήται στο Δήμο και είπε ότι ούτε φέτος έγινε ο αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία του Δήμου και ο κ. Ησαΐας ενώ ξεκίνησε καλά λέγοντας ότι δεν ακούστηκαν προτάσεις από κανέναν στη συνέχεια μας δημιούργησε ερωτηματικά όταν αναφέρθηκε στις προβλέψεις που είχε κάνει για την άσχημη πορεία της οικονομικής κατάστασης.

Προσωπικές εκτιμήσεις και σχόλια:

*Η συμμετοχή του κόσμου για άλλη μια φορά δεν ήταν η αναμενόμενη, ίσως να φταίει και η live μετάδοση, όμως σίγουρα ήταν περισσότεροι από την προηγούμενη φορά.

*Η συνεδρίαση διεξήχθει σε κόσμια ατμόσφαιρα χωρίς σοβαρά παρατράγουδα.

*Κάποιοι ξεχνάνε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι λόγω της ύφεσης από τη μία δεν υπάρχουν χρήματα και από την άλλη έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι και η γραφειοκρατεία. Παρόλα αυτά η διοίκηση Ζορμπά παρουσιάζει έργο.

*Τι είναι πιο σημαντικό για την κοινωνία η μελιστάλαχτη και ενίοτε διπλωματική συμπεριφορά ή η ευθεία και καμιά φορά σκληρή ενημέρωση; Μας αρέσει το χάϊδεμα αυτιών και το παραμύθιασμα;

*Μήπως είναι ουτοπικό αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Γιαννακόπουλος; Ενα κοινό ψηφοδέλτιο και όλοι ενωμένοι και αγαπημένοι; Και δεν θα κάνουμε εκλογές; Μπορεί αυτός  να παραδέχεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται κάποιοι άλλοι όμως πιστεύουν στο κόμμα τους, οπότε πως μπορεί να είναι εφικτό ένα τέτοιο όνειρο; Από την άλλη η απομάκρυνση από το ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει αυτό που λένε για το καράβι που βουλιάζει! Αφήστε που έχω και την περιέργια να δω ποια άλλη πολιτική παράταξη θα τον καλέσει και που θα πάει ακόμα…

*Η ενότητα της παράταξης καθορίζεται από την καρέκλα που κάθεται ο καθένας; Δεν μπορεί να κάθονται όλοι δίπλα δίπλα αλλά οι μαχαιριές να είναι πιο δυνατές;

*Το ζητούμενο δεν είναι ποιά δημοτική παράταξη θα υπερισχύσει στην λογοπλοκία και την αντιπαράθεση αλλά πως αυτό θα καλυτερέψει τη ζωή των δημοτών.

 video 1

video 2

video 3

video 4

video 5