Τα αποτελέσματα της υπεύθυνης δουλειάς στον Β/Ν σταθμό της Βορρά

Μετά την αναστάτωση που ζήσαμε με κάποια καταγγελτικά δημοσιεύματα σχετικά με τις εργασίες στον Β/Ν σταθμό της οδού Βορρά, δεν ήταν δυνατόν να μην παραβρεθούμε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ, τον Δήμο και τον εργολάβο.

Φτάνοντας εκεί μας υποδέχτηκε η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ κ. Έφη Καψοκεφάλου και το προσωπικό του σταθμού ευγενικότατοι και χαμογελαστοί. Σύντομα κατέφθασαν ο αντιπρόεδρος κ. Διονύσης Λέκκας, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο προϊστάμενος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού κ. Νίκος Θεοδωρίδης, η ειδική σύμβουλος Δημάρχου επί τεχνικών θεμάτων κ. Βούλα Ζορμπά και η διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Φωτεινή Τσακπίνογλου. Παρών ο εργολάβος κ. Στέφανος Παπανίκος, ο τομεάρχης οργανωτικού τομέα της Β4 Νομαρχιακής της ΝΔ κ. Χρήστος Μπίτος και η κ. Σοφία Ιωαννίδου από το σύλλογο σπουδαστών των Εργαστηρίων Τέχνης του Δήμου.

Όλοι μαζί ξεναγηθήκαμε στους χώρους που ανακατασκευάστηκαν και διαπιστώσαμε τις αλλαγές που έγιναν. Συγκεκριμένα φτιάχτηκαν από την αρχή οι δύο κουζίνες με καινούργια ντουλάπια και ηλεκτρικά είδη μεγαλύτερης χωριτικότητας, ο χώρο φροντίδας των βρεφών, δημιουργήθηκε μία νέα τουαλέτα για το προσωπικό και ο χώρος της παλιάς δόθηκε για να μεγαλώσει η κουζίνα του πρώτου ορόφου, αλλάχθηκαν όλα τα παράθυρα του ισογείου με μεταλλικά, με διπλά τζάμια πετυχαίνοντας έτσι καλύτερη ηχομόνωση και θερμομόνωση προς όφελος των παιδιών αλλά και το σημαντικότερο τα παράθυρα δεν είναι πλέον ανοιγόμενα αλλά συρόμενα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών και έγιναν εξωτερικά βαψίματα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης όλα έγιναν σε συνεργασία με το προσωπικό ώστε οι χώροι να είναι εύχρηστοι και λειτουργικοί. Τόσο ο κ. Θεοδωρίδης όσο και ο εργολάβος κ. Παπανίκος μας μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, πως οι εργασίες αναγκαστικά γίνονταν τα απογεύματα που δεν υπήρχαν παιδιά στο σταθμό, αλλά και τηρώντας τις ώρες κοινής ησυχίας και αυτό δυσκόλευε αρκετά την εργασία τους λόγω περιορισμένου χρόνου. Ο κ. Παπανίκος μας εξήγησε πως το απόγευμα ερχόταν το συνεργείο και αφού τελείωνε το έργο του μάζευε όλα τα εργαλεία και καθάριζε τους χώρους ώστε να μην υπάρχουν ούτε καν σκόνες και τα παιδιά να βρουν την επόμενη μέρα το σταθμό όπως τον άφησαν. Μας τόνισαν ότι ουδέποτε έγιναν εργασίες με τα παιδιά παρόντα, όπως ψευδώς ακούστηκε.

Μένουν ακόμη να γίνουν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (κάποια σκαλιά να γίνουν ράμπες, να αναμορφωθεί ο χώρος με τα χαλίκια κλπ) όμως αυτές οι εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όταν δεν θα υπάρχουν παιδιά στο σταθμό. Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου τα μισά χρήματα του διαγωνισμού.

Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Καψοκεφάλου ανέφερε ότι ο τελικός ωφελούμενος είναι το ίδιο το παιδί και ο αποδέκτης των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν είναι οι 200 ψυχές που φιλοξενούνται στον Β/Ν σταθμό της Βορρά. Η συλλογική δουλειά ξεκινώντας από το Δήμαρχο έως τον τελευταίο εργαζόμενο αποδίδει καρπούς. Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτό το έργο.

Σοφή η κουβέντα του Δημάρχου κ. Ζορμπά πως “για όλα τα πράγματα πρέπει να προσπαθείς και να απολαμβάνεις μετά”. Ακολούθησε η παρατήρηση του κ. Θεοδωρίδη ότι κάποιες κινήσεις φθείρουν τους μηχανισμούς του Δήμου και είναι σα να φθείρει κανείς το ίδιο του το χέρι, σαν να βγάζει τα ίδια του τα μάτια. Θα πρέπει ν’ αλλάξουν οι νοοτροπίες για να έχουμε αποτελέσματα.

Μιλήσαμε και με τις προϊστάμενες του σταθμού την κ. Δώρα Σαρρή των νηπίων και την κ. Θωμαϊδα Ντίκου των βρεφών που μας υποδέχτηκαν και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την νέα εικόνα του χώρου που εργάζονται και προσφέρουν.

Εδώ – αναφερόμενοι στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών – μπορούμε να πούμε ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα. Για μια ακόμα φορά το ελληνικό ταπεραμέντο λειτούργησε βιαστικά και με λάθος σκοπιμότητες. Κανείς δεν είναι τόσο ανάλγητος ώστε να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών, κάτι τέτοιο θα ήταν βλακωδώς εγκληματικό και κανείς δεν θα ήθελε τον εαυτό του πίσω από τα κάγκελα. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να ζητάμε την βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας και ασφάλειας των παιδιών μας και από την άλλη να την φρενάρουμε εμείς οι ίδιοι.

Δηλώνω από προσωπική εμπειρία πως η ποιότητα των παιδικών σταθμών του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι πολύ ανώτερη από πολλούς άλλους σταθμούς του λεκανοπεδίου που ζούμε.